Slovenské strediská už zasnežujú, Matovič: O lyžovačke môžeme len snívať

  • Lyžiarske strediská v Jasnej a vo Vysokých Tatrách začali zasnežovať
  • Spustený je už dokonca aj predaj skipasov, ktorý má odštartovať začiatkom decembra
  • Premiér Igor Matovič to však s lyžovačkou počas pandémie nevidí vôbec ružovo
lyzovacka chopok lyziar
TASR/Oliver Ondráš
  • Lyžiarske strediská v Jasnej a vo Vysokých Tatrách začali zasnežovať
  • Spustený je už dokonca aj predaj skipasov, ktorý má odštartovať začiatkom decembra
  • Premiér Igor Matovič to však s lyžovačkou počas pandémie nevidí vôbec ružovo

Obľúbené lyžiarske strediská na Slovensku sa už vo veľkom začali chystať na príchod ľudí. Zmenu počasia a značné ochladenie využili v Jasnej a vo Vysokých Tatrách na spustenie technického zasnežovania.

„Začali sme zasnežovať tak, ako nám to poveternostné podmienky umožnili, teda od nadmorskej výšky 1 500 metrov nad morom. Začíname zo Skalnatého Plesa smerom dole, zjazdovky Esíčko a Generál, ak nebude robiť problémy vietor a ochladí sa, chceme výkon zasnežovania postupne zvyšovať a vytvoriť plynulú líniu až dole do Tatranskej Lomnice,“ informoval riaditeľ strediska Vysoké Tatry, Dušan Slavkovský.

Letná lyžiarska hala na Donovaloch dostala stopku. Budaj tu nechce komerčný park, rozhodol sa zasiahnuť

Zasnežovanie sa rozbehlo už aj v Jasnej. „Snežíme v lokalite Brhliská a od Lukovej smerom nadol po Priehybu, keďže nižšie nám to podmienky zatiaľ neumožňujú. Chceli sme začať zasnežovať aj na južnej strane Chopku, avšak pre silný vietor sme to museli zatiaľ odložiť. Akonáhle sa podmienky zlepšia, predpokladáme, že výkon zasnežovania zvýšime,“ informoval Martin Kupčo, šéf lyžiarskych tratí v Jasnej. 

Obe lyžiarske strediská predbežne informovali, že v prípade priaznivého vývoja poveternostných podmienok, ako aj aktuálnej situácie, by prvých lyžiarov chceli privítať už 4. decembra.

Matovič to vidí inak 

Plány prevádzkovateľov lyžiarskych stredísk však sfúkol ako domček z karát premiér Igor Matovič. Pre TA3 sa jasne vyjadril, že za súčasnej epidemiologickej situácie môžeme len snívať o tom, že otvoríme lyžiarske strediská. Pripustil však, že situácia sa môže zmeniť po ďalších kolách plošného testovania.

Chystáš sa túto sezónu na lyžovačku?

„Obávam sa, že v najbližšej dobe začnú čísla rásť, ak nebudeme nič robiť. Lyžiarske strediská boli zdrojom vzplanutia nákazy COVID-19 v Európe počas minulej zimy. Jasné, že ak urobíme plošné testovanie v decembri, zrazíme čísla dole, tak potom sa bavme aj o takýchto veciach,“ konštatoval premiér. 

Podnikatelia v oblasti turistického ruchu už dlhodobo vyzývajú premiéra na aktívnu diskusiu a  hľadanie riešenia pre turistické regióny a  lyžiarske strediská. Zdôrazňujú, že lyžiarska sezóna začína už začiatkom decembra, a  tisíce ľudí zamestnaných v  cestovnom ruchu potrebujú poznať riešenie.

Bez testu si tento rok zrejme nezalyžuješ. Najdrahší skipas ťa vyjde aj 400 eur, už sú v predaji

Zdá sa však, že komunikácia vlády so zastupiteľmi lyžiarskych stredísk je na bode mrazu, a strediská nemajú jasné pokyny. Mnohé z nich zobrali situáciu do vlastných rúk, a aj napriek pandémii, po vzore Česka a Poľska, spustili predpredaj jedno- a viacdňových skipasov na túto sezónu.

„Začiatok predaja je príležitosťou, kedy si lyžiari môžu nakúpiť skipasy na ktorýkoľvek termín v sezóne za najlepšie ceny. Skipasy predávame za dynamické ceny, čiže rovnako ako v prípade leteniek platí, že čím skôr nakúpia, tým lepšiu cenu môžu získať,” vysvetlil Čeněk Jílek, člen predstavenstva Tatry mountain resorts.

Prevádzkovatelia stredísk si zároveň uvedomujú súčasnú situáciu, a práve preto doplnili pre ľudí niekoľko garancií. Pobyt či lyžovačku si si tak budeš môcť naplánovať,  a v prípade akýchkoľvek obmedzení svoje plány zmeniť podľa toho, ako ti to bude vyhovovať

V prípade potreby môžeš využiť možnosť bezplatného storna skipasov do 23. decembra, po tomto termíne bude pri stornovaní skipasov deň pred nástupom na lyžovačku symbolický poplatok jedno euro.

Zdroje: TA3, TMR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá