KVÍZ: Ako dobre poznáš vianočnú klasiku, ktorá nás v decembri čaká? Tieto filmy pozná každý

  • Blížia sa Vianoce a s nimi aj každoročné vianočné filmy
  • Niekoho už vianočná filmová klasika omrzela, iní si nevedia bez nej predstaviť sviatky
  • Otestuj sa v našom kvíze ako dobre poznáš Vianočné filmy, na ktoré sa budeš môcť tešiť určite aj tento rok
Filmy
ČSFD/Youtube/Amazon
  • Blížia sa Vianoce a s nimi aj každoročné vianočné filmy
  • Niekoho už vianočná filmová klasika omrzela, iní si nevedia bez nej predstaviť sviatky
  • Otestuj sa v našom kvíze ako dobre poznáš Vianočné filmy, na ktoré sa budeš môcť tešiť určite aj tento rok

Blížia sa Vianoce a s nimi aj každoročné vianočné filmy. Niekoho už neustále opakované filmy unavujú, a nie je sa čomu čudovať. Mrázika a Polušku pozeráme každý rok od nášho detstva a občas môžeme mať pocit, že ešte aj naše deti na tom budú vyrastať. Niekto sa, naopak, na vianočnú filmovú klasiku teší. Či už patríš do prvej alebo do druhej skupiny, musíš uznať, že tradičné filmy k Vianociam už raz patria. 

Otestuj sa v našom kvíze ako dobre poznáš vianočné filmy, na ktoré sa budeš môcť tešiť určite aj tento rok. 

K z najobľúbenejším filmom na Vianoce patrí klasika: Tri oriešky pre Popolušku. Vieš, čo nájde Popoluška v druhom oriešku?

tri_orisky_pro_popelku2 IMDB
Správne! Nesprávne!

V prvom oriešku sa skrýva lovecký komplet s kamizolou a klobúk s pierkom. V druhom oriešku šaty na ples, kde očarí princa a v poslednom oriešku sú svadobné šaty.

Mrázik patrí k vianočným klasikám aj napriek tomu, že je už skoro 60 rokov starý. Prečo si Nastenka spočiatku nechce vziať Ivana za muža?

maxresdefault Youtube
Správne! Nesprávne!

Ivan navrhne Nastenke sobáš, pričom sám seba pochváli so slovami: „Som aj pekný, aj múdry.“ Nastenka ho odmietne so slovami, že sa k sebe nehodia, lebo ona sa nevie chvastať.

Do ktorého mesta má namierená rodina McCallisterovcov v príbehu Sám doma 1?

Kevin Amazon
Správne! Nesprávne!

Rodina McCallisterovcov má namierené do Paríža. Cez noc prestane ísť elektrina a tak rodina zaspí. V rýchlosti sa preto ponáhľa na letisko a doma zabudne Kevina. Chlapec tak ostane na Vianoce sám a je len na ňom, aby obránil dom pred zlodejmi.

V pokračovaní úspešného filmu sa objaví aj známy americký politik, vieš ktorý?

51STHV4YT6L._AC_ Amazon
Správne! Nesprávne!

Vo filme sa objavil súčasný americký prezident Donald Trump. Kevin sa ho vo filme pýta, kde je vestibul hotela. Režisér Chris Columbus uviedol, že ak chceli natáčať v hoteli Plaza, ktorý vtedy Trump vlastnil, museli ho nechať účinkovať vo filme.

Ďalšia úspešná rozprávka, Princezná so zlatou hviezdou na čele, sa do mysle Slovákov zapísala rádom Zlatej varešky. Vieš aký ďalší rád sa vo filme spomína?

hqdefault (1) Youtube
Správne! Nesprávne!

Okrem rádu Zlatej varešky sa vo filme spomína aj Rád šunky zlatej. Kuchárovi ju udelí panovník po tom, čo mu veľmi chutí šunka, ktorá bola správne zaúdená.

„Mě by jenom zajímalo, kde udělali soudruzi z NDR chybu,“ znie hláška z nesmrteľného filmu Pelíšky. Vieš, v akej dobe sa dej filmu odohráva?

46576656_306016 ČSFD
Správne! Nesprávne!

Dej dramatickej komédie sa odohráva na konci 60. rokov. Podľa textu oficiálneho distribútora ide o jeseň 1967 až leto 1968 s krátkym epilógom presahujúcim do sedemdesiatych rokov. Teda pred okupáciou vojskami Varšavskej zmluvy a krátko po nej. Napriek tomu, že film je pre niektorých až príliš realistický a dramatický, patrí ku vianočným klasikám.

Rozvíjej se, poupátko, zanôtila princezná z rozprávky Pyšná princezná. Aké bolo jej meno?

maxresdefault (1) Youtube
Správne! Nesprávne!

Meno pyšnej princeznej bolo Krasomila. Princezná je taká pyšná, že si odmietne vziať za muža kráľa Miroslava. Ten sa rozhodne vydať za princeznou v prestrojení záhradníka.

Na dvore akého kráľa sa odohráva dej filmu Císařův pekař – Pekařův císař?

Cisar Youtube
Správne! Nesprávne!

Dej filmu sa odohráva na pražskom kráľovskom dvore Rudolfa II.. Kráľ a cisár rímskej ríše sa oddáva radovánkam so ženami i alkoholom a jediné, čo mu chodí po rozume, je alchýmia a oživenie mýtického stvorenia Golema.

Ku vianočným klasikám patrí film a rovnako aj kniha Vianočná koleda. Kto stojí za jej knižnou podobou?

Christmas Carol Amazon
Správne! Nesprávne!

Knihu napísal v roku 1843 britský spisovateľ Charles Dickens. Odvety sa stala veľmi obľúbenou ako poučný príbeh kritizujúci kapitalizmus a lakomosť ľudského ducha. Príbeh bol viackrát sfilmovaný, jeho neznámejšia verzia pochádza z roku 2009, keď si lakomca Ebenezera zahral Jim Carrey.

Zvuk rolničky v príbehu Polárny expres počujú len ľudia, ktorí veria v ... ?

Polar Amazon
Správne! Nesprávne!

Celý film je postavený na viere vo Vianoce a Santa Clausa. Chlapec Chris prestáva veriť na Santa Clausa, na rozdiel od svojej mladšej sestry, ktorá si ešte vieru zachovala. V noci 24. decembra ho zobudí hluk prichádzajúceho vlaku, ktorý tadiaľ nikdy nechodil. Chris sa tak vydá na dobrodružstvo, na konci ktorého znovu nadobudne vieru v Santa Clausa a znova začne počuť zvuk rolničky.

V rozprávke Byl jednou jeden král sa kráľ Ja I. pýta svojich dcér, ako ho majú radi. Aká odpoveď vo filme nezaznie?

158883497_faca23 ČSFD
Správne! Nesprávne!

Král je vdovec a má tri dcéry: Drahomíru, Spievanku a Marušku. Kráľ sa chce odobrať na odpočinok a zveriť kráľovstvo jednej zo svojich dcér, a to tej, ktorá ho má najradšej. Preto sa pýta dcér, ako ho majú radi, Drahomíra povie, že ho má rada ako zlato, a Spievanka ako zlato v hrdle. Maruška najskôr povie, že ho má rada, tak ako len dcéra môže mať otca rada, potom prehlási, že ho má rada ako soľ, pretože potrebná. To kráľa rozhnevá a Marušku vyženie.

Prečo sa sobovi Rudolfovi smiali ostatné soby?

519RAKVG5EL Amazon
Správne! Nesprávne!

Rudolfovi sa ostatné zvieratá smiali, pretože mal svietiaci červený nos, za ktorý sa hanbil. Rudolf preto odišiel do exilu v horách. Vianoce boli kvôli výdatnej snežnej burke v ohrození, Santa Claus nemohol ísť rozdávať darčeky. Jediný, kto ich mohol zachrániť, bol Rudolf so svietiacim nosom.

Cez čo pozoruje Jakub z Perinbaby svet ľudí?

160507468_80d935 ČSFD
Správne! Nesprávne!

Jakub pozoruje svet ľudí cez čarovné zrkadlá. Jeho obľúbený objekt, Alžbetka, má útrapy s macochou preto sa Jakub vyberie do sveta ľudí, aj napriek Perinbabinmu varovaniu.

Ako dobre poznáš Vianočnú filmovú klasiku?
Výborne.

519RAKVG5EL

Výborne, vianočnú klasiku máš poctivo odpozeranú.
Dobre

Kevin

Dobre, niečo si videl a pamätáš si. Nie čo zas nie, no nezúfaj. Na Vianoce bude veľa príležitostí, ako to dohnať.
Vianočná katastrofa

Christmas Carol

Kde udělali soudruzi z NDR chybu? Milovník vianočných filmov asi nie si.

Zdroje: Insider, ČSFD

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá