WHO hlási výrazný pokles úmrtí na Covid-19. Na Slovensku je to najhoršie ešte len pred nami

  • Za posledný týždeň zaznamenalo WHO až 7-percentný pokles prípadov úmrtí na koronavírus SARS-CoV-2
  • Existujú však krajiny, ktoré sa zmietajú v ďalšej vlne pandémie
koronavirus, pandemia
TASR/AP/Omar Marques
  • Za posledný týždeň zaznamenalo WHO až 7-percentný pokles prípadov úmrtí na koronavírus SARS-CoV-2
  • Existujú však krajiny, ktoré sa zmietajú v ďalšej vlne pandémie

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu oznámila, že počet nových prípadov nákazy koronavírusom a úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19 celosvetovo naďalej klesá. V týždni od 13. do 19. septembra hlásili vo svete viac než 3,6 milióna infikovaných a takmer 60.000 úmrtí. Informovala o tom agentúra DPA.

Celkovo bolo vo svete zaznamenaných takmer 228 miliónov prípadov nákazy, uviedla WHO. Podstatný pokles nových prípadov oproti predošlému týždňu zaznamenal región východného Stredomoria a oblasti juhovýchodnej Ázie. Najvyšší počet infikovaných hlásili USA (1.107.644), India (211.242), Británia (203.077) a Turecko (183.962).

WHO ďalej uviedla, že v porovnaní s predošlým týždňom počet úmrtí vo svete klesol o 7 %. V spojitosti s covidom zomrelo na celom svete už viac ako 4,6 milióna ľudí. Zatiaľ čo Afrika, východného Stredomorie a juhovýchodná Ázia hlásia pokles úmrtí, sedempercentný nárast úmrtí zaznamenali v západnom Tichomorí. Najviac úmrtí hlásili Spojené štáty, Rusko, Brazília a Mexiko.

Čísla na Slovensku

Kým niektoré z krajín sveta zaznamenávajú pokles nielen úmrtí, ale aj prípadov, na Slovensku nastupuje tretia vlna. Na Slovensku za pondelok pribudlo 1 180 pozitívne testovaných ľudí formou RT-PCR testov. Podiel pozitívnych PCR a Ag testov plne zaočkovaných osôb je 23,36 %. 

V nemocniciach je hospitalizovaných 437 pacientov. Počet potvrdených úmrtí na pľúcnu formu COVID-19 vzrástol o 9 prípadov. Celkový počet úmrtí je 12 589. 7-dňový kĺzavý medián má hodnotu 760.

Väčší strašiak ako španielska chrípka

V USA zomrelo viac ľudí na koronavírus, ako na španielsku chrípku v roku 1918, kedy zomrelo zhruba 675 000 ľudí, informuje U.S. News.

Stalo sa to napriek obrovskému nárastu vedeckých znalostí za posledné storočie, vrátane vývoja troch silných vakcín schválených v USA na boj proti novému koronavírusu. „Vieme, že všetky pandémie sa raz skončia,“ povedal pre agentúru AP doktor Jeremy Brown, riaditeľ výskumu núdzovej starostlivosti v Národnom inštitúte zdravia USA, ktorý je zároveň autorom knihy o španielskej chrípke.

Napriek tomu „môžu narobiť hrozné veci, kým zúria“. Napriek aktuálnym číslam je však faktom, že populácia v USA bola v roku 1918 tretinová oproti dnešnej, takže 675 000 mŕtvych bolo oveľa väčšou časťou populácie. Podľa údajov Univerzity Johna Hopkinsa do utorka, 21. septembra, v USA počet úmrtí na COVID-19 prekročil 676 000.

Zdroje: TASR, NCZISK, U.S. News

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá