Pohreb Mekyho Žbirku sledovali tisíce ľudí, s legendou sa prišla rozlúčiť aj prezidentka. Zazneli dojemné slová

  • Československá spoločnosť smúti
  • Počas dnešného dňa sme odprevadili hudobnú legendu do neba posledným potleskom
TASR – Dano Veselský (2)
Ilustračný obrázok, TASR/Dano Veselský, Miro Žbirka - Posledná rozlúčka
  • Československá spoločnosť smúti
  • Počas dnešného dňa sme odprevadili hudobnú legendu do neba posledným potleskom

Dnes o 14:00 vo Veľkej obradnej sieni Krematória Strašnice v Prahe prebehla posledná rozlúčka s československou hudobnou legendou Mirom Žbirkom.

Tisíce fanúšikov

Smútočný obrad ľudia sledovali nie len prostredníctvom televíznych obrazoviek, ale aj formou živého vysielania na Facebooku. Len na samotnej sociálnej sieti pozerali poslednú rozlúčku desaťtisíce ľudí.

Tí, ktorí prišli do Prahy osobne, zanechávali pred krematóriom biele kvety, ktoré mali symbolizovať jednu z jeho najznámejších piesní. Obrad v sprievode Mekyho hitov bol dojemným a spomienky na jeho osobnosť sa v mysli vynorili azda každému zo zúčastnených či sledujúcich prostredníctvom sociálnej siete.

Posledné zbohom prišla dať hudobníkovi aj napriek plánovaným povinnostiam i prezidentka Zuzana Čaputová.

Dorazili aj členovia skupiny Elán Jožo Ráž a Vašo Patejdl. Poslednej rozlúčky sa zúčastnil aj filmový režisér a scenárista Juraj Jakubisko. Ako informovali Topky.sk, na pohrebe bol aj muzikant Laco Lučenič. Ten prišiel aj napriek tomu, že mali dlhú dobu naštrbené vzťahy a nekomunikovali spolu.

zdroj: facebook/Miro Žbirka - Posledná rozlúčka

Stelesňoval veľkú hodnotu – veľkorysosť

Smútočnú reč prečítal hudobný dramaturg Juraj Čurný, ktorý uviedol, že spočiatku bolo ťažké správe uveriť a prijať ako skutočnosť.

Čurný v prejave označil Mekyho tvorbu za nadčasovú a tú, ktorú počúvali nadšenci akéhokoľvek žánru či veku. Pokračoval tiež so slovami, ktoré hovorili o tom, že celá spoločnosť po Mekyho strate prichádza o jeden zo symbolov slušnosti a poctivosti.

Na záver podotkol, že žiadosť s predčítaním smútočnej reči prišla zo strany manželky Katky. Tá mu prostredníctvom SMS správy povedala, že Mekyho prianím bolo, aby na pohrebe prehovoril on a Honza Vedral, autor Mekyho knihy Zblízka.

„Tak dúfam, Meky, že som tvoju dôveru ani v prípade tejto neskutočne ťažkej úlohy nesklamal. Bolo mi cťou, že som mohol byť súčasťou tvojho životného príbehu, a chcem ti povedať, že si sa stal súčasťou životného príbehu neuveriteľného množstva ľudí, ktorým tvoja osobnosť a piesne spravili život krajším. Našťastie, piesne, aj tie, ktoré sme ešte nemali možnosť počuť, nám ostali. Odpočívaj v pokoji, priateľ môj,“ uzavrel hudobný dramaturg.

zdroj: TARS/Jakub Kotian

Osobnosť a ľudskosť Mekyho Žbirku vyzdvihol aj Jan Vedral, ktorý poukázal na to, že aj napriek mnohým rokom v šoubiznise sa dá zostať slušným a bez podliezania.

„Meky rád citoval Kamila Peteraja, že v populárnej hudbe sa starší učia od mladších. No v jeho prípade to fungovalo obojsmerne. Jeho profesionalita a otvorenosť sa prenášali na jeho okolie. U nikoho iného som nič podobné nezažil. Bytostne stelesňoval veľkú hodnotu – veľkorysosť,“ hovoril počas smútočnej reči Jan Vedral. 

Oficiálna rozlúčka s hudobnou legendou sa skončila zatiahnutím čiernych závesov a prítomní ľudia mu venovali posledný potlesk.

Zdroj: Facebook/Miro Zbirka

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá