Český boháč sa rútil na Bugatti Chiron rýchlosťou 417 km/h: Bez modlitby by som sa do toho nikdy nepustil, hovorí

  • Radim Passer je český milionár
  • Do povedomia sa však dostal skôr pre svoju rýchlu jazdu
  • Na Bugatti Chiron dosiahol rýchlosť 417 km/h
  • Radim Passer je český milionár
  • Do povedomia sa však dostal skôr pre svoju rýchlu jazdu
  • Na Bugatti Chiron dosiahol rýchlosť 417 km/h

Pred pár mesiacmi sme ťa informovali o kauze, ktorá sa do sveta automobilov zapísala ako Bugatti Chiron 417. Jej tvárou je český milionár Radim Passer, ktorý na nemeckej diaľnici ukázal svoju vášeň pre vysoké rýchlosti.

Celé to začalo v januári, keď bolo na profile podnikateľa zverejnené video, ktoré zachytávalo rýchlostný rekord modrého Bugatti. Išlo o verejnú cestu, konkrétne o úsek nemeckej diaľnice A2.

Na pohľad obyčajná jazda spôsobila ošiaľ, a to práve preto, že Passer so svojím športiakom dosiahol rýchlosť 417 km/h. Aj napriek tomu, že na danej ceste nie je obmedzená rýchlosť, zverejneným materiálom sa začala zaoberať aj polícia.

Dnes už vieme, že celá kauza sa pre českého milionára skončila šťastne. Prokuratúra rozhodla, že Passera nebude stíhať. A on po niekoľkých mesiacoch zverejnil na svojom YouTube kanáli video, v ktorom sa k celej situácii vyjadruje.

Radim Passer, Bugatti
zdroj: Passerinvest Group, Wikimedia/Ank Kumar

Bezpečné podmienky

„V mojom prípade je pravdou, že by som si nikdy nekúpil auto, na ktorom by som nemohol legálne vyskúšať jeho maximálnu rýchlosť,“ potvrdil Passer svoju vášeň pre rýchle autá v úvode videa.

Sám však zastáva názor, že pri automobiloch, ktoré dokážu prekročiť rýchlosť 400 km/h, to vyžaduje naplánovanie. Ideálnym okruhom pre túto rýchlu jazdu sa teda stal už spomínaný úsek.

Pri výbere brali ohľad nielen na samotnú cestu, ale aj na čas a ročné obdobie. Ako sme ťa pred časom informovali, Passerov tím si stojí za tým, že skúška prebehla v bezpečných podmienkach.

Poukázali na to, že počasie bolo veľmi dobré, cesta mala tri jazdné pruhy a navyše rovných 10 kilometrov nebola prakticky žiadna premávka, pretože bola nedeľa ráno. Čo sa týka zvierat, celá trasa je oplotená, takže na cestu nemohli vbehnúť.

Bez modlitby by to nešlo

V najnovšom videu, ktoré Passer zverejnil, sa odvoláva, že video malo pôvodne slúžiť na súkromné účely. K zverejneniu ho však motivoval učiteľ angličtiny, podľa ktorého by takýto počin urobil radosť mnohým autičkárom.

„Zrodila sa idea, že to na YouTube dám. Ale jedine za predpokladu, že to bude video, ktoré bude tiež použité k Božej sláve. Naše videá vždy obsahujú kresťanské prvky, pretože ako človek som mal možnosť odovzdať svoj život svojmu spasiteľovi, Pánovi Ježisovi Kristovi,“ hovorí vo videu.

Radim Passer
zdroj: Youtube/ Radim Passer/ Bugatti Chiron vs Autobahn - Top Speed TEST

Čo sa týka samotnej skúšky, všetky technické záležitosti a opatrenia mali byť pod kontrolou. Aj napriek tomu Passer zdôrazňuje, že bez modlitby by sa do toho nikdy nepustili.

„Naše video bolo určené pre tri skupiny ľudí. Jednak pre tých, ktorí už majú radi Pána Boha, tiež pre tých, ktorí pred Pánom Bohom nie sú vo svojom srdci zatvorení a tiež pre skupinu ľudí, ktorým robí radosť, keď vidia rýchle autá v akcii,“ konštatuje český milionár.

Je to slobodné rozhodnutie

Video s nevinným úmyslom však vzbudilo obrovský ošiaľ. Vynárala sa totiž otázka, či by sa jazda takou závratnou rýchlosť mala odohrávať práve na verejnej ceste, hoci tam nie je rýchlostné obmedzenie.

„Popravde, nečakali sme takú pozornosť mainstreamových médií. Z tohto pohľadu rozumiem stanovisku nemeckého ministerstva dopravy, ktoré sa logicky snažilo odradiť ďalších ľudí od podobných pokusov,“ uviedol Passer.

Taktiež konštatuje, že ani on sám by nikdy nechcel nikoho navádzať k takýmto činom. Na druhú stranu si však uvedomuje, že je to vždy slobodné rozhodnutie dospelého jedinca.

Šťastný koniec

Jazdu kritizovali aj predstavitelia nemeckej vlády, ktorí tvrdili, že je to nezodpovedné a nebezpečné. Čo sa týka polície, tá jazdu považovala za nezákonné pouličné preteky a prípad posnula prokuratúre.

Passer z toho však vyviazol nevinne. Ako v apríli uviedol portál Bild, podľa miestnych úradov svojou jazdnou rýchlosťou nenaplnil skutkovú podstatu nepovoleného pretekania. Za spomenutie stojí fakt, že milionárovi hrozili dva roky väzenia.

Napokon, záverečné stanovisko nemeckého štátneho zastupiteľstva urobilo českému podnikateľovi radosť. „Sám by som to nedokázal napísať lepšie,“ poznamenal na záver.

Zdroje: Startitup, Youtube/Radim Passer, Bild

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá