Ľuďom z nich padla sánka. Najlepšie slovenské gastro podniky, ktoré tento rok otvorili

  • Slovenskému gastru sa tento rok darilo
  • Vybrali sme pre teba najlepšie prevádzky, ktoré boli tento rok otvorené
Nion, Pizza ClaSa
  • Slovenskému gastru sa tento rok darilo
  • Vybrali sme pre teba najlepšie prevádzky, ktoré boli tento rok otvorené

Rok 2022 bol pre gastro sektor na Slovensku pomerne úspešný. Okrem toho, že si prevádzky mohli odpočinúť od náporu lockdownov a obmedzení, tak scénu obohatilo aj zopár nováčikov.

Veľa z nich si našlo svojich stálych zákazníkov a iné sa ešte len rozbiehajú. Práve týmto nováčikom venujeme aj tento článok a ukážeme ti tie najlepšie prevádzky gastra, ktoré otvorili v tomto roku. 

1881 Bistro Betliar

Na počudovanie sme nezačali v hlavnom meste. Nachádzame sa pri kaštieli Betliar a tu sa nám ponúka gastro projekt dvoch chalanov Kristiána Hamelli a Kristiána Liptáka, ktorí sa rozhodli vzdať úctu histórii, lokálnym producentom, ale aj krásnemu prostrediu parku a samotného kaštieľa. 

kastiel betliar
zdroj: Pixabay/Nana Cola

Mäso a párky majú od malého lokálneho farmára, ktorý má vlastné orné pôdy, svoj chov zvierat aj výrobu produktov. Tie sú pre nich na mieru pripravované vždy čerstvé.

Zeleninu takisto berú od lokálnych producentov a pestovateľov, no a pečivo si nechávajú piecť v najlepšej malej pekárničke v okolí. 

Zaujmú ťa aj v celku netradičným burgrom, ktorý sa skladá z jelenieho mäsa. Pre tento druh mäsa sa rozhodli práve preto, lebo rodina, ktorá v minulosti sídlila v kaštieli, bola veľmi úzko spätá s poľovníctvom. 

Nion Burger

Bratislava a burger je dvojica, ktorá k sebe pasuje. Nion Burger je fresh novinkou v hlavnom meste, ktorá sa už teraz teší veľkej obľube čoraz viac náročných fanúšikov tohto amerického jedla. Jeho foodtruck sa nachádza blízko frekventovanej Bajkalskej ulici, na parkovisku pri reťazci Billa.

Za celým projektom stojí 35-ročný vyštudovaný kuchár Ondrej Štefanšich, ktorý stihol načerpať v minulosti skúsenosti hlavne zo zahraničia. Konkrétne v Nemecku pracoval v gastro sektore. 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa @nionburger

Vo svojom novom projekte na Slovensku si pri výrobe burgrov zakladá primárne na prvotriednosti surovín a, samozrejme, aj kombinácii chuti s konzistentnosťou. Všetky suroviny berie totiž len od tých najlepších lokálnych producentov. 

„Na čom si najviac dávam záležať, sú všetky ingrediencie, ktoré používam. Mäso berieme zo slovenskej farmy, kde chovajú svoj dobytok ekologickým spôsobom, chodí k nám vždy čerstvé a vákuovo zabalené. Následne si na každý hamburger mäso vážime, aby sme dôsledne dodržali gramáž,“ opísal pre Startitup v minulosti. 

Goriffee

Káva je neodmysliteľnou súčasťou života množstva ľudí. Kaviarenskej komunite sa na Slovensku obzvlášť darí a nových skvelých kaviarní vzniká čoraz viac. Už to však nie je len o tom urobiť pekný priestor, kde si vychutnáš svoje espresso. Ide o stále posúvanie sa vpred a experimentovanie, či už s kávou samotnou alebo s ďalšími produktmi v menu, ako drinky, limonády, snacky.

traja muži
zdroj: Goriffee

Značka Goriffee pod vedením Erika Šimšíka a jeho tímu sa za posledné roky stala skutočným kávovým mohykánom. Ich pražiareň si podmanila nie len slovenské kaviarne, ale aj tie za hranicami.

Aj keď v minulosti už jednu kaviareň otvorili, nešlo tak úplne o ich vlastné priestory a koncept. Aj preto sa rozhodli zdvihnúť kotvy a presunúť sa na Košickú ulicu v Bratislave.

Do novej prevádzky vrazili 70 000 eur a prerobili si priestory podľa svojich predstáv. Čo ťa zaujme hneď ako prvé je nepochybne obrovský zeleno-tyrkysový bar a o pozornosť kričiaca žltá laminátová podlaha. Okrem nadupaného dizajnu ťa však dostane aj ich ponuka.

Ak sa spomenie Goriffee, o dobrú kávu skutočne nie je núdza. Zaujímavosťou je napríklad Espresso Martini, ktoré podávajú so zaujímavým twistom.

Pizza ClaSa

Pizzeria ClaSa je dôkazom, že ide robiť skutočne skvelú pizzu a nepotrebuješ ju prekombinovať s množstvom surovín. V Košiciach na Letnej ulici, si Samuel s jeho priateľkou Claudiou otvorili pizzeriu na neapolský štýl. V ich menu nájdeš však len túto pizzu, čím sa dosť odlišujú od konkurencie. 

„My sa sústredíme na kvalitu, nie na kvantitu. Každý deň pracujeme na zlepšení receptúry, spolupracujeme s talianskymi dodávateľmi a na našu pizzu používame výlučne talianske suroviny vysokej kvality, ktoré dodávajú produktu autentickú chuť,“ povedali v predošlom článku.

ClaSa
zdroj: ClaSa

Na to, aby bola neapolská pizza z ich produkcie čo najautentickejšia, museli investovať hneď zo začiatku 50 000 eur. Najvyššiu čiastku tvorila však pizza pec, ktorá je špeciálne robená na tento druh pizze. Túto pec si dokonca sami išli prevziať rovno do Talianska. 

Mumbhai Central

Šéfkuchár Shrey Kadam patrí medzi stálice bratislavskej streetfoodovej scény. Jeho Mumbhai Expres ukázal ľudom, ako by mala správne chutiť indická kuchyňa. Len prednedávnom popri streetfodovom biznise otvorili aj úplne prvú kamennú pobočku na rohu Miletičovej a Prievozskej ulice.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa MumBhai Central (@mumbhai.central)

Aj vďaka jeho vyhrotenej indickej kuchyni spoznáš totiž, že to nie je len o vypálení všetkých démonov vďaka štipľavosti. V skutočnosti ide skôr o korenistosť a celú škálu chutí, ktoré sa navzájom skvelo kombinujú. Táto je prvá indická reštaurácia na Slovensku, ktorá dokonca ponúka aj degustačné menu.

Eck 

Myslím si, že náš výber nemôžeme zakončiť inak ako veľmi očakávaným prírastkom na slovenskej gastro mape. Je zameraný na fine dining, nachádza sa v malebnom prostredí na Devíne a prvých hostí privítal len pár dní dozadu. Kombinuje sa tu pestré skúsenosti šéfkuchára Daniela Tilingera, ako aj vedomosti hlavného someliera Petra Luntera. 

eck
zdroj: Startitup

Nejde, samozrejme, o zážitok, ktorý si dovolíš každý týždeň. Ich degustačné menu má síce mierne vyššiu cenovku v porovnaní s ostatnými na zozname, no odzrkadľuje sa v kvalite. Dokopy však reštaurácia ponúka v podstate „baletné predstavenie na tanieri“, ktoré trvá niekoľko hodín.

Čítaj viac z kategórie: Food biznis

Najnovšie videá

Trendové videá