Test známeho kuracieho mäsa na pultoch reťazcov odhalil vážne nedostatky. Naše zdravie ohrozuje vážnou chorobou

  • Tri z piatich balíčkov kuracích pŕs značky Vodňanské kuře zo skupiny Agrofert pod, ktorú spadá aj HYZA, obsahovali salmonelu
  • Sú tak pre zdravie spotrebiteľov výrazne nebezpečnejšie ako konkurenčné výrobky
  • Aj takéto zistenia priniesla analýza 11-tich vzoriek mäsa, ktorú vykonal časopis dTest
kura
  • Tri z piatich balíčkov kuracích pŕs značky Vodňanské kuře zo skupiny Agrofert pod, ktorú spadá aj HYZA, obsahovali salmonelu
  • Sú tak pre zdravie spotrebiteľov výrazne nebezpečnejšie ako konkurenčné výrobky
  • Aj takéto zistenia priniesla analýza 11-tich vzoriek mäsa, ktorú vykonal časopis dTest

Kuracie prsia majú povesť zdravého mäsa, avšak tá sa v porovnávacích testoch výrazne otriasla. Okrem salmonely dTest v mäse v dvoch prípadoch odhalil nadmerné množstvo vody. Z každej šarže bolo poslaných do laboratória 10 balení. Test u troch výrobkoch potvrdil nežiadúce mikróby a u dvoch baleniach vyšší obsah vody v pomere k bielkovinám.

Značka Vodňanské kuře patrí spolu s firmami HYZA, Synthesia, Penam, Precheza, Kostelecké uzeniny, Mafra a ďalšími do holdingu Agrofertu. Skupinu založil a do minulého roka vlastnil český premiér Andrej Babiš, kvôli novele zákona o strete záujmov ju previedol do zvereneckého fondu. Čistý zisk Agrofert sa minulý rok znížil o 9,6 % na vyše 301 miliónov eur. Konsolidované tržby koncernu klesli na 60 miliónov eur.

Z kuracieho mäsa hrozí nákaza baktériami salmonely, Escherichia coli, listeriou, stafylokokmi alebo kampylobaktériami. U mäsa ako aj pri všetkých prírodných produktoch platí, že kaźdá šarža sa môže líšiť. Dokonca aj pri baleniach z jednej šarže je možné nájsť rozdielny počet baktérií. Predpisy preto napríklad v prípade salmonely vyžadujú vyšetrenie piatich balení. K nakazeniu salmonelou môže človeku stačiť len 20 baktérií.

Prítomnosť salmonely test odhalil aj v balení rumunských rezňov značky Coco Rico, ktorá má svoje výrobyky aj na pultoch slovenských reťacov. Črevné bacily Escherichia coli boli prítomné v štyroch mäsových výrobkoch. Najviac ich v laboratóriu napočítali pri rezňoch značky Albert.

Salmonela zahynie, keď na ňu pôsobí teplota 70 supňov, po dobu najmenej 10 minút. Tepelná úprava kuraťa musí byť taká, aby bolo mäso v celom rozsahu, teda aj pri kosti dôkladne prepečené alebo uvarené.

Počas tepelnej úpravy sa z mäsa uvoľňuje voda. Na to, aby nám z veľkého rezňa na panvici neostal malý utopený kúsok, dohliada obchodná norma. Podľa nej smie množstvo vody pri rezňoch z kuracích pŕs prevyšovať bielkoviny najviac 3,4-krát. Predpisom v tomto ohľade nevyhoveli značky Řezníkova porce a Albert, pretože obsahovali 3,55-krát viac vody než bielkovín.

Prehľad testovaných kuracích rezňov nájdete na webe dtest.cz. Kompletné výsledky testu prinieslo júlové vydanie časopisu dTest.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK