Architekti dostali voľné ruky. Výsledkom je luxusný dom, ktorý je pre majiteľov oázou oddychu

  • Prízemné bývanie s bezbariérovým prístupom do záhrady
  • Zalomený pôdorys sa odkláňa od cestnej komunikácie ohraničujúcej severnú hranu parcely a vytvára dostatočné predpolie pre vstup a vjazd na pozemok
  • Na opačnej strane zas uzatvára intímny priestor záhrady prepojenej s obytnými miestnosťami prostredníctvom dláždených terás
Marián Svítek
  • Prízemné bývanie s bezbariérovým prístupom do záhrady
  • Zalomený pôdorys sa odkláňa od cestnej komunikácie ohraničujúcej severnú hranu parcely a vytvára dostatočné predpolie pre vstup a vjazd na pozemok
  • Na opačnej strane zas uzatvára intímny priestor záhrady prepojenej s obytnými miestnosťami prostredníctvom dláždených terás
Podľa článku od autora Martina Ťažká, Archinfo.sk, autori projektu: Ing. Gabriel Ádám, Ing. Miroslav Prešinský, PhD

Pozemok sa nachádza uprostred novovznikajúcej obytnej zóny, na severnej hranici vinárskej obce Limbach. Investor, ktorý sa sťahoval z hlavného mesta s architektmi už v minulosti úspešne spolupracoval. Aj preto dostali pri navrhovaní “voľné ruky” a jedinú zásadnú požiadavku: čo najefektívnejšie využiť plochu pozemku a zároveň poskytnúť dostatočné zázemie pre oddych. “Dom je preto navrhnutý tak, aby mohli domáci kedykoľvek počas dňa oddychovať na jednej z troch vonkajších terás a vyhli sa ostrému slnku a horúčavám,” vysvetľuje Miroslav Prešinský,  jeden z dvojice autorov.

Pôdorysné zalomenie rozdeľuje obytnú plochu domu na dennú a nočnú časť. Juhozápadne a juhovýchodne orientované priečelie hlavného obytného priestoru je tienené presahom strechy. Riešenie, ktoré využíva princípy sokratovho domu prispieva k zachovaniu tepelnej pohody v interiéri počas celého roka. Vysunutie strechy zamedzuje prehrievaniu interiéru v letných mesiacoch (spolu s exteriérovými žalúziami) a zároveň umožňuje preniknutie nízkeho zimného slnka do hĺbky dispozície. Konzola prebieha až k hlavnému vstupu, kde spolu s pôdorysným zalomením vytvára kryté závetrie. Tvarovo zaujímavý koncept, ktorý je leitmotívom architektonického riešenia, môže vyniknúť vďaka zvolenému konštrukčnému a materiálovému riešeniu. Rôzny sklon nosníkov krovu umožňuje efektívne odvádzanie dažďovej vody do skrytých žľabov bez použitia dodatočnej spádovej vrstvy.

Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk 

Fasáda aj strešná konzola je obložená laminátovými HPL doskami. Materiál sa vyrába lisovaným viacerých vrstiev kraftového papiera nasýteného syntetickou živicou pri vysokej teplote a tlaku. Na povrchu sa objavuje laminovaná krycia a dekoračná vrstva. Výsledkom sú dosky odolné voči mechanickému poškodeniu a vplyvu počasia. Na fasáde sa striedajú hladké biele elementy a dosky s dreveným dekorom, ktoré kopírujú líniu zasklenia. Špárorez zodpovedá členeniu stavebných otvorov. Použitý obkladový materiál tiež umožnil “neviditeľné” integrovanie exteriérových žalúzií.

Zvolená materiálová skladba plynulo prechádza do interiéru. Biele steny, stropy a vstavaný nábytok autori kombinujú so sivou veľkoformátovou keramickou dlažbou a obkladom krbovej steny. Na monochromatickom pozadí vyniká farebnosť a kresba dreveného dekoru.

Súčasťou obývacieho priestoru je plynový krb, ktorého dizajn je dielom architektov.

Otvorená kuchyňa s priestrannou pracovnou plochou a odkladacími priestormi potiahnutými až po strop umožňuje efektívne umiestnenie spotrebičov.

Do samostatnej komory sa vstupuje cez „skryté dvere“ integrované do nábytkovej steny. Dôraz na dostatočnú kapacitu odkladacích priestorov bol kladený aj v ostatných častiach domu. Či už ide o vstavaný nábytok situovaný pri vstupe, alebo šatníkové skrine v izbách a na chodbe.

Vykurovanie obytnej plochy zabezpečuje plynový kondenzačný kotol, ktorý je napojený na systém podlahového vykurovania. Interiér tak bolo možné “oslobodiť” od viditeľných vykurovacých telies. Efektívnu výmenu vzduchu bez výrazných tepelných strát  zabezpečuje systém riadeného vetrania s rekuperáciou.


Zdroj: archinfo.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech