Bratislava ukrýva novú vinotéku, kde sa stretáva elegancia v pohári a umenie na tanieri

  • Bratislavská vínotéka Selaví sa stala miestom, kde elegancia v pohári a umenie na tanieri očarili nie jedného gurmána
  • Celý večer sa niesol v znamení spojenia dvoch fenoménov – vína Marchese Mezzei a fine dining Selaví
  • Ikonické vína a špeciálne degustačné menu v podaní šéfkuchára Jirku Zajíčka nám doslova vyrazili dych. Čo nám toto silné prepojenie prinieslo?
zdroj: Matúš Pastor, Juraj Balajka
  • Bratislavská vínotéka Selaví sa stala miestom, kde elegancia v pohári a umenie na tanieri očarili nie jedného gurmána
  • Celý večer sa niesol v znamení spojenia dvoch fenoménov – vína Marchese Mezzei a fine dining Selaví
  • Ikonické vína a špeciálne degustačné menu v podaní šéfkuchára Jirku Zajíčka nám doslova vyrazili dych. Čo nám toto silné prepojenie prinieslo?

 

Zobraziť celú galériu (14)
zdroj: Matúš Pastor, Juraj Balajka
Zobraziť celú galériu (14)
zdroj: Matúš Pastor, Juraj Balajka

Miesto s odkazom na Prvú Dámu Vysokých Tatier – Hotel Lomnica

Priestor Klobučníckej ulice 4 môže byť gurmánom známym, ukrýva hneď niekoľko atribútov s odkazom na Hotel Lomnica.Príjemné prostredie, umelecké svietidlá, lustre, galéria starej Bratislavy a červený veterán. Už je vám to známe? To, že odkazy nie sú náhodné je fakt. Prvá vínotéka s názvom Selaví bola totiž otvorená po dokončenej rekonštrukcii spomínaného hotela, nazývaného aj Prvá dáma Tatier. Nájdete ju priamo pod terasou hotela v srdci Tatranskej Lomnice.

V prepojení s filozofiou Selaví je však aj ikonická Reštaurácia Sissi, ktorej šéfuje uznávaný šéfkuchár Tomáš Levý. V Hoteli Lomnica rozvíja fine dining a spoločne so skvostami spomínanej vínotéky tvoria istú súhru, čo sa odrazilo aj v koncepte bratislavskej reštaurácie a vínotéky Selaví. Práve tu strávil šéfkuchár Jirka Zajíček určitý čas, kde nasal z atmosféry, vízie a konceptu gastronómie podtatranského hotela, aby ho neskôr priblížil práve v uliciach hlavného mesta.

Zobraziť celú galériu (14)
zdroj: Matúš Pastor, Juraj Balajka
Zobraziť celú galériu (14)
zdroj: Matúš Pastor, Juraj Balajka

Zážitková gastronómia

Hoci perla gastronómie ostáva pod Tatrami. V menšom, ale v rovnakej kvalite i s príjemným zážitkom vám ju dovolia okúsiť, ba priam si ju zamilovať aj v Bratislave. Reštaurácia a vínotéka Selaví vám ukáže umenie ako žiť dobrý život. Prispôsobené sú tomu otváracie hodiny i degustačné menu. „Hoci Selaví v sebe ukrýva francúzsky názov, idea je postavená predovšetkým na súlade modernosti a tradície z obdobia Rakúsko-Uhorska, no taktiež na lokálnych surovinách, z ktorých sa koncipuje špičková gastronómia s vhodne naparovanými vínami. Pôsobivý interiér lahodiaci ľudskému oku je naopak o vychutnávaní si daného okamihu v príjemnej atmosfére. Jednotlivé pokrmy v podaní šéfkuchára Jirku Zajíčka v sebe nesú jeho bohaté skúsenosti v oblasti gastronómie, autorský štýl či vysokú dávku inovatívnosti. So someliérmi, tak hravo prepájajú jednotlivé chody s winepairingom, ktorý sa rozhodne v Selaví nekladie na druhú koľaj.

Jeho jedinečný signiture dish v spojitosti s napárovaným vínom musíte jednoducho ochutnať,“ hovorí PR špecialistka Zuzana Antalová. Vo filozofii teda ide o akýsi odkaz, ktorý siaha až do 19. a začiatku 20. storočia, kedy si ľudia naplnili košíky dobrým jedlom, naložili ich do veteránov a vychutnávali si pokoj úplne iným štýlom, než je tomu dnes, v uponáľanej dobe 21. storočia. „Aj v bratislavskom koncepte Selaví chceme návštevníkom sprostredkovať zážitok z každého dňa. Už len samotný názov zvádza k vychutnaniu si daného okamihu. Selaví (C´est la vie) totiž v preklade znamená – To je život. V pohodovej atmosfére si môžete dopriať skvelé vína zo špičkových, rodinných a butikových vinárstiev zo Slovenska, Moravy a regiónu bývalej Rakúsko-Uhorskej monarchie.

Či už v Tatranskej Lomnici alebo v Bratislave, prostredie Selaví vždy dotvára veterán z prvorepublikovej doby, ako kedysi, keď ľudia vyrazili so svojim veteránom na piknik, užiť si život a zabudnúť na všetky starosti,“ vysvetľuje Antalová. V prevádzke si dokonca môžete vybrať z viac ako 400 druhov vín – z rodinných a butikových vinárstiev. Z nich viete dokonca ochutnať aj formou „by the glass“ – t.j. po pohári. Špeciálne postavenie v Selaví má ich vlastné víno ViaJur, ktoré sa rodí v Sv. Jure v Pálffyovskom kaštieli. Návštevníci majú v Selaví jednoducho možnosť zažiť znamenité zážitky, špičkovú kuchyňu, skvelé vína, uznávaných umelcov, hudobníkov či divadelníkov, predstavenia vinárov, ktorí svojím talentom vedia pravidelne všetkých nadchnúť.

Zobraziť celú galériu (14)
zdroj: Matúš Pastor, Juraj Balajka
Zobraziť celú galériu (14)
zdroj: Matúš Pastor, Juraj Balajka

Elegancia v pohári a umenie na tanieri 

Ani sama neviem, akými vhodnejšími slovami, by som tento kúzelný večer opísala. Po usadení k stolu na nás čakalo menu. Názvy jedál i vín, boli v menu napísané zrozumiteľne, bez skrytých a tajomných názvov, tak ako tomu pri degustáciach býva zvykom. Na prvý pohľad nás zaujali, nechali určitý priestor fantázii a najmä zvedavosti zmyslov. Elegancia, lahodné chute, oku lahodiace pokrmy, ktoré nám na stôl prinášal špičkový personál. Počas večera to boli: amuse bouche, hermelín, brokolica, kačka, hovädzie mäso a hus. Sladký záver v podobe žemľovky bol veľmi príjemným potešením. V tom momente, som sa ocitla v nebi, v tom gastronomickom.

Zdá sa vám byť výber surovín a jedál „obyčajný“? Áno, no zdanie klame. Práve z týchto surovín nám Jirkové ruky spoločne s celým tímom vytvorili dokonalý večer. Musíme však zdôrazniť, že práve vína, ktoré nám podrobne opisoval Dario Pennino z vinárstva Marchese Mezzei, vytvorili dokonalú symbiózu a prispeli k zážitku, na ktorý sa nezabúda. Ladenie jednotlivých chutí je ústredným prvkom vytvárania gastronomického zážitku. Počas tohto večera nám v Selaví dokázali, že vám ho vytvoria, ba dokonca v pamäti i na jazyku vám ostane ešte dlho. Sľubujem. S eleganciou v pohári, umením na tanieri a najmä s láskou. Práve o tom by mali tieto podujatia byť.

Zobraziť celú galériu (14)
zdroj: Matúš Pastor, Juraj Balajka
Zobraziť celú galériu (14)
zdroj: Matúš Pastor, Juraj Balajka

Atmosféra, vďaka ktorej vzniká nezabudnuteľný zážitok 

Atmosféru nevytvára len dokonalý priestor, hudba či dobré jedlo. Všetko to dokážu pripraviť, naservírovať a vytvoriť práve ľudia. Profesionálna, no ľudská obsluha, ktorá vedela aj zavtipkovať, ba dokonca vás podporiť v degustovaní vín, ktoré by bolo hriech aspoň neochutnať. Apropo, ešte k vínam, celým večerom nás sprevádzal ďalší gentleman, hlavný someliér Miroslav Balla. Ten nám prezradil príbehy jednotlivých vín, ktoré sme naozaj degustovali vo veľkom štýle. Spoločne s Dariom nás preniesli do čarovnej atmosféry, ktorú v Selaví dotvorili.

Zobraziť celú galériu (14)
zdroj: Matúš Pastor, Juraj Balajka
Zobraziť celú galériu (14)
zdroj: Matúš Pastor, Juraj Balajka
Zobraziť celú galériu (14)
zdroj: Matúš Pastor, Juraj Balajka

Zážitky na novom mieste

Na záver treba spomenúť, že je skvelé mať možnosť vychutnať si gastronómiu so spoločnými prvkami na rôznych miestach našej krásnej krajiny. Každá v inej, no rovnako kvalitnej atmosfére. S odkazom na Prvú Dámu Vysokých Tatier. Tak, teda na umenie žiť dobrý život v Bratislave i vo Vysokých Tatrách a vlastne kdekoľvek na našom malebnom Slovensku.

Zobraziť celú galériu (14)
zdroj: Matúš Pastor, Juraj Balajka
Zobraziť celú galériu (14)
zdroj: Matúš Pastor, Juraj Balajka
Zobraziť celú galériu (14)
zdroj: Matúš Pastor, Juraj Balajka

Selaví nájdete na facebooku aj instagrame.

Zdroj: Kávičkári.sk

Najnovšie video