Dnes slávime Medzinárodný deň piva. Osláv ho tým slovenským, máme čo ponúknuť

  • Pivo je tu snami už od nepamäti
  • Niektorí sa domnievajú, že jeho história siaha až do praveku
  • Hoci si mnohí myslia, že v tomto odvetví dominujú Česi, my ti dokážeme, že aj Slováci majú čo ponúknuť
beer-2695358_1280
Pixabay
  • Pivo je tu snami už od nepamäti
  • Niektorí sa domnievajú, že jeho história siaha až do praveku
  • Hoci si mnohí myslia, že v tomto odvetví dominujú Česi, my ti dokážeme, že aj Slováci majú čo ponúknuť

Prišiel dlhoočakávaný piatok a teploty aj naďalej dosahujú tropické hodnoty. Tí šťastnejší sedia v office s klimatizáciou, prípadne sa schovávajú pred slnkom pod dáždnikom na pláži. Zaručený univerzálny recept ako sa osviežiť bez ohľadu na to, kde sa nachádzate, je dobre vychladené pivo.

Aj ty si si predstavil ten typický zvuk pri otváraní fľaše? Dnes je pitie piva oficiálne povolené! Prvý augustový piatok patrí práve tomuto zlatistému moku a oslavujeme Medzinárodný deň piva.

via GIPHY

Poďme sa trochu pozrieť na jeho históriu. Pivo poznajú ľudia už od praveku a spája sa s neolitickou revolúciou. Ako inak, predpokladá sa, že človek tento nápoj objavil náhodou. Je škoda, že nepoznáme presný dátum tohto šťastného dňa… To by boli ešte len oslavy. Prvé pokusy o výrobu piva však mali veľmi ďaleko od toho ako chutí dnes. Počiatky varenie „skutočného“ piva sa pripisujú starovekej Mezopotámii. No a odvtedy tento nápoj my ľudia jednoducho milujeme.

via GIPHY

O tom, že varenie piva bolo vždy výsadou svedčí aj fakt, že pivo v stredoveku nemohol variť len tak hocikto. Právo na vykonávanie tohto remesla muselo mesto dostať priamo od kráľa. V súčasnosti až také prísne pravidlá síce neexistujú, no variť pivovarníctvo stále ostáva privilégiom. Konkurencia sa neustále zvyšuje, a preto uvariť kvalitné a chutné pivo považujeme umenie.

To najlepšie zo Slovenska

Najstarším pivovarom na Slovensku je Steiger. Jeho história sa tiahne až do druhej polovice 15. storočia. Je úžasné, že svoju popularitu si udržiava do dnešného dňa. Svedčia o tom ocenenia, ktoré pribúdajú každý rok. Za rok 2017 získal od Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Zlatú pivnú korunku za svetlú 12°, Bronzovú korunku za 10°, a Bronzovú korunku si odniesol aj pivo Stein, svetlý ležiak 12°. Viac sa o tomto pivovare dočítaš TU.

Úspech slávi aj slovenské pivo Šariš, ktoré prednedávnom oslávilo polstoročie svojej existencie. O jeho po­pu­la­rite svedčí aj 20 %-ný me­dzi­ročný ná­rast pre­daja jed­ného z pro­duk­tov.

Možno sa aj ty často stretávaš s názorom, že pivo je skôr dominantou Českej republiky. Áno, vo svete sú známejší výrobou piva mnohí, ale ani my nezaostávame. Podľa stránky slovenskepivo.sk u nás funguje až 70 pivovarov a to, že pivo robíme naozaj výborné, dokazuje napríklad aj úspech slovenského pivovaru Urpiner v zahraničí. V roku 2017 sa tomuto banskobytstrickému pivovaru podarilo poraziť konkurenciu 2000 pív a odniesť si prestížne ocenenie za svoje tmavé pivo.

Pivovar Lanius nájdeš v Trenčíne, v Chorvátskom Grobe je to obľúbená JAMA Craft Bre­wery, v Piešťanoch zase ŽiWell a nezvyčajné zázvorové pivo Ginger Mania ti navaria chalani v Prešove. Malým pivovarom sa na Slovensku skrátka darí.

To, že my Slováci skrátka milujeme objavovať nové chute, dokazuje aj čoraz viac sa rozširujúci trend pivných festivalov. Pred 10 rokmi by si takúto udalosť v malej dedinke hľadal márne, dnes sa však takéto podujatia stávajú tradíciou. Ak pochádzaš z hlavného mesta a jeho okolia, určite si nenechaj ujsť napríklad event Pivovara Beer Fest, ktorý sa uskutoční už o 3 týždne v Ružinove.

Trendy v modernom pivovarníctve

Podľa vyjadrení Karola Franca, ktorý pracuje ako obchodný sládek pre pivovar Heineken Slovakia, Slováci začínajú uprednostňovať pred tradičnými „krčmami“ pivnú kultúru doma. Prevažuje kúpa pív v plechovkách, pretože sú skladnejšie, lacnejšie a nemusíš ich vracať. Český denník idnes.cz však odporúča kúpiť si radšej pivo vo fľaši. To v plechovke podľa vykonaného testu starne rýchlejšie a môže sa stať, že budeš piť nechutný zvetraný nápoj dávno predtým, než vyprší jeho doba spotreby. Pri kúpe nezabúdaj ani na ekologický rozmer, aj z tohto pohľadu je vhodnejšie pivo v sklenenej, vratnej fľaši.

Zobraziť celú galériu (4)
zdroj: Ilustračná fotografia/ Pixabay

Možno si si aj ty všimol, že v súčasnosti nájdeš v obchode naozaj širokú škálu radlerov, od klasického citrónového až po exotickú rebarboru. Pivovary vyrábajú predsa len to, čo si žiadame. Obľúbenosť radlerov a nealko pív u nás stále stúpa. Ak ti však tento trend nevyhovuje a radšej si na pivo zájdeš do podniku, prinášame ti tipy z celého Slovenska, kam dnes môžeš ísť deň piva osláviť.

Na zdravie!

via GIPHY

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK