Aj keď máme na Slovensku špičkový alkohol, jeho konzumácia za posledný rok klesla

  • Doma máme špičkovú medovinu, oceňované vína, prvotriedny gin aj kvalitné pivo
  • Najnovšie štatistiky hovoria o tom, že spotreba čistého alkoholu u náš poklesla
cheers-839865_1280
pixabay.com
  • Doma máme špičkovú medovinu, oceňované vína, prvotriedny gin aj kvalitné pivo
  • Najnovšie štatistiky hovoria o tom, že spotreba čistého alkoholu u náš poklesla

Médiami včera preletela informácia, že Slováci sa podľa najnovších výsledkov meraní Štatistického úradu v pití alkoholu polepšili. Za posledných 15 rokov sme dosiahli minimum litrov čistého alkoholu spotrebovaného na jedného obyvateľa. Z 8,4 litra sme si polepšili na číslo 8,2, pričom v začiatkoch porevolučných rokov to bolo dokonca viac ako 10 litrov. Klesla spotreba tvrdého alkoholu aj vína, no čoraz častejšie si doprajeme dúšok dobrého piva. Jeho konzumácia naopak vzrástla až o 5 %.

Slovensko sa môže pochváliť množstvom kvalitného alkoholu, ktorý vo svete reprezentuje našu krajinu v dobrom svetle. Pripomeňme si pár príkladov:

Najlepšia medovina na svete

Trnavská (Dolná Krupá) medovina Apimed si minulý rok na prestížnej medzinárodnej súťaži v USA vybojovala zlatú medailu za najlepšiu medovinu na svete (viac si prečítaš TU). Výroba tohto tradičného Staroslovanského nápoja je náročná, trvá celý rok, a je jasné, že výnimočná chuť medoviny Apimed tkvie v precíznom výbere kvalitných surovín na jej výrobu. Med pochádza z južného Slovenska, medovinárstvo má vlastné, špeciálne vyvinuté kvasinky.

Náš prvý prémiový gin

Nie tak dávno sme vám na Startitup predstavili úplne prvý slovenský prémiový gin od Bird Vallej Destillery. Tzv. Gin-Gin je podávaný v jedinečnej tmavomodrej fľaši s dizajnom modrotlače a kvapkou striebra a zlata, odkazujúcimi na tradíciu Slovenska v ťažbe týchto surovín. Vnútri sa navyše ukrýva špičkový alkohol plný slovenských chutí, akými sú borievky, horec, materina dúška, baza či lipa. Keďže bol tento alkohol verejnosti predstavený len koncom mesiaca, zatiaľ sa žiadnym svetovým ocenením pochváliť nemôže, no už onedlho bude určite zbierať jednu medailu za druhou.

Slováci, starí vinári

To, že okrem tvrdého alkoholu a piva máme doma aj kopu pokladov v podobe úžasných vín, zrejme nikomu netreba pripomínať. Je to totiž oblasť, v ktorej zbierame jedno prestížne ocenenie za druhým a je úplne jedno, či je to víno hroznové alebo ríbezľové, červené, biele či ružové. Podávajú ich v niekoľkých francúzskych reštauráciách s Michelinskými hviezdami (viac si prečítaš TU), jedinečný Skalický rubín sa zapísal medzi chránené produkty, ako náš trdelník či bryndza (čítaj TU), a oceňované vinárstva, ako Matyšák, Chateau Modra či Tokaj, snáď ani netreba spomínať.

Zlatý mok z niekoľkých pivovarov

Slováci sa odpradávna mohli pochváliť kvalitným pivom. Pivovar Steiger bol založený dokonca skôr než Columbus objavil Ameriku a s remeselnými pivovarmi sa u nás v poslednej dobe roztrhlo vrece. V Prešove si môžeš dať skvelé zázvorové pivo Ginger Mania, Piešťany majú svoj Žiwell, v niekoľkých bratislavských podnikoch nájdeš pochúťky od JAMA Craft Brewery. Významným ocenením sa môže pochváliť aj banskobystrický pivovar Urpiner, ktorý so svojím tmavým pivom minulý rok získal European Beer Star. A vedel si vôbec o tom, že pivo podľa štúdie dokáže podnietiť kreativitu? Viac si prečítaš TU.

 

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech