Obľúbená kaviareň Dobre&Dobré končí. Môžu za to aj slovenské podnikateľské podmienky

  • V Bratislave máme zase raz o jeden projekt s pekným sociálnym rozmerom menej
  • Dobročinná kaviareň Dobre&Dobré už podľa portálu Reťazce nemá prostriedky na utiahnutie prevádzky
dobre
facebook.com/dobre.dobre
  • V Bratislave máme zase raz o jeden projekt s pekným sociálnym rozmerom menej
  • Dobročinná kaviareň Dobre&Dobré už podľa portálu Reťazce nemá prostriedky na utiahnutie prevádzky

Sergej Kára spolu s Petrom Adamom a Alexandrou Károvou navrhli a zrealizovali koncept kaviarne Dobre&Dobré, ktorým vytvorili pracovné miesta pre ľudí v integračnom programe na ceste z ulice. Títo ľudia prechádzali trojmesačným tréningom s odborníkmi, kde sa naučili všetko potrebné o gastronómii, komunikácii a obsluhe zákazníkov.

Okrem znalostí nevyhnutných pre prácu v kaviarni museli prekonať aj svoju neistotu či strach z opovrhnutia,s čím im pomáhali odborníci. Po absolvovaní tréningu sa vybraní uchádzači zaradili do prevádzky kaviarne a boli o krôčik bližšie k získaniu stability, úcty aj nových priateľov. Celý projekt bol realizovaný pod záštitou OZ Vagus. Tomu sa však v poslednom období nepodarilo nájsť partnera zo súkromného sektora, ktorý by kaviarni finančne pomohol s dalším fungovaním.

„V prvom rade boli naše náklady vyššie ako majú iné kaviarne, keďže ľudia v integračnom zamestnávaní potrebujú podporu ďaľších pracovníkov. Ďalším dôvodom je, že kaviarenská prevádzka, ktorá zamestnáva ľudí v plnej miere legálne a riadne platí sociálne a zdravotné odvody, je v Bratislave len ťažko konkurencieschopná. Tretím problémom je, že aj napriek inovatívnosti nášho projektu neexistuje žiadna systematická podpora podobného zamestnávania zo strany štátu či mesta,“ vyjadril sa Kára pre Reťazce.

Zobraziť celú galériu (1)
zdroj: archív:Michal Lukáč, Lucia Jesenská

Myšlienka projektu pritom ani zďaleka nezatieňovala kvalitu služieb a ponuky kaviarne Dobre&Dobré. Naopak, dodávala kaviarni sociálny rozmer. Návštevníci si mohli pochutnať na kvalitnej káve či dobrotách, ako sú Bratislavské rožky, oškvarkové pagáče, koláče, nátierky či paštéty, a zároveň podporiť tento projekt.

Dobre&Dobré pomohlo aj ľuďom, ktorí už celkom strácali nádej na šťastný život. O výsledkoch projektu nás informoval jeden zo zakladateľov:

„Každý z ľudí, ktorí prešli integračným programom sa posunul míľovými krokmi. Minule sme to rátali a naši zamestnanci od otvorenia kaviarne splatili spolu viac ako 14 000€ dlhov, čo je absolútne skvelé číslo. Niektorí z nich si našli prácu v službách, iní v odlišnom odvetví, ale každý z nich má stabilné bývanie, ktoré si dokáže zaplatiť a splatenú väčšinu dlhov,“ povedal Kára v rozhovore pre Startitup.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech