Marián Pavlovič: Víno je o emócii a zážitku

Miriam Zapletalová, People of Bratislava / 19. marca 2017 / Rozhovory

zdroj: Miriam Zapletalová

V dnešnej uponáhľanej dobe je dôležité vedieť sa niekedy zastaviť, obzrieť sa a uvedomiť si, aké šťastie máme. Upriamiť pozornosť na maličkosti, ktoré nám robia radosť a tešiť sa z nich. Snažiť sa zameriavať na to, čo je dobré a hľadať pozitíva v každom dni. Dôležitým je robiť to, čo vás baví, dať do toho všetko a zdolávať prekážky. Či už ste začínajúci umelec, someliér alebo podnikateľ, ak do toho dáte srdce, máte na všetko a môžete byť najlepší.

Si človek, z ktorého vyžaruje zanietenosť  a vášeň pre víno. Kde tvoja kariéra someliéra začala?

Od ukončenia štúdia som začal pracovať v gastronómii. Pôsobenie v zahraničí mi prinieslo množstvo skúseností a rozšírený obzor v tomto odvetví. Postupom času som čoraz viac prichádzal na chuť vínu. Táto téma ma stále viac a viac bavila, až prišiel moment, kedy som si povedal, že sa jej chcem venovať viac. Zistil som, že oblasť vína je krásna a človek sa pri nej učí celý život. Všetko podstatné sa deje na cestách za vínom, alebo priamo v pohári vína. Dnes pracujem pre spoločnosť Wine Expert, ktorú vedie skvelý človek a hlavne skúsený someliér Dávid Winter.

Vieš nám priblížiť prácu someliéra? O čom podľa teba je?                                           

Práca someliéra je o profesionalite a vytvorení neopakovateľného zážitku. Navodiť správnu atmosféru a vyčariť úsmev na tvári ľudí, bez ohľadu na to, aký majú práve deň. Vždy upravený, ochotný pomôcť a poradiť. Je to aj o pokore a nekonečnom vzdelávaní sa. V tomto je práca someliéra špecifická a krásna – nikdy nebudeme vedieť všetko, ale každým dňom sa k tomu môžeme priblížiť.  Je to zároveň o pravidelnom degustovaní a spoznávaní nových vín, vinárstiev či technológií. Taktiež o spoznávaní iných gastronomických chutí ako napr. kávy, koňakov či slovenských destilátov. Dôležitým je tiež cestovanie a spoznávanie vinárskych oblastí. Raz vidieť  je viac ako 100-krát počuť a ten zážitok vám už nikto nezoberie.

Miriam Zapletalová

Ako ľudia vnímajú víno dnes?

Veľmi ma teší, že ľudia prejavujú záujem a chcú sa dozvedieť o víne niečo viac. Svedčí o tom aj množstvo degustácii v našej vinotéke Wine Expert v Záhorskej Bystrici. Nie je to len o pití vína ako takého, ale hlavne o emócii a zážitku. Už to nie je len o dvoch troch odrodách ako napr. Cabernet Sauvignon či Chardonnay, ale ľudia sa často zaujímajú o kvalitné a menej známe odrody ako napr. novošlachtence Dunaj, Devín, Noria a veľa iných. Objavujú tak nové chute vín. Každé víno má svoj príbeh, ktorému predchádza dlhá cesta. Veľa ľudí rozlišuje víno podľa toho či im chutí alebo nie. Čo je v podstate správne, pretože každé víno je niečím špecifické a treba ho piť podľa pocitu a atmosféry.

„Viac podobných článkov nájdeš na People of Bratislava.“

Má Slovensko kvalitné vína, ktoré môžu konkurovať svetovým značkám?

Z vlastných skúseností viem, že slovenské vína chutia niektorým ľuďom viac ako zahraničné. Z hľadiska histórie či klímy však tým najkvalitnejším vínam a najväčším vinárskym oblastiam konkurovať nevieme. V niektorých vínach sme však konkurencieschopní celému svetu čomu nasvedčuje aj fakt, že slovenské vína tento rok získali až 48 medajlí na prestížnej svetovej súťaži v Paríži (Vinalies Internationales 2017).V ružových vínach sme z môjho pohľadu top trieda vo svete. Dovolím si tvrdiť, že málokde na svete vedia vyrobiť lepšie ružové víno ako práve u nás na Slovensku.

Miriam Zapletalová

Pracuješ vo vínotéke Wine Expert, na čo sa špecializujete? 

Distribuujeme vína po celom Slovensku, a zabezpečujeme, import a export do zahraničia. Organizujeme zážitkové degustácie v menšom počte ľudí, ktoré sú v priamom kontakte so someliérom. V našom portfóliu máme prevažne Slovenské vína, kde prezentujeme hlavne malé vinárstva s  limitovanou produkciou z rôznych regiónov Slovenska a čoraz viac kvalitných zahraničných vín. Máme vinotéku Wine Expert v Záhorskej Bystrici, ktorá je zároveň wine barom, kde pracujeme pod skúseným someliérom Dávidom Winterom. Taktiež prezentujeme vína a vinárov v našej relácii Majstri vín, ktorú si môžete pozrieť na našej oficiálnej facebook stránke. Snažíme sa cestovať, spoznávať vinárske regióny a navštevovať výnimočné degustácie, ktoré nás stále posúvajú vpred.

V Bratislave pôsobíš už viac ako osem rokov. Čo ti napadne ako prvé, keď sa povie Bratislava?

Mesto s veľkým potenciálom, s množstvom talentovaných ľudí, skvelých projektov a dobrým feelingom. Taktiež začiatok mojej kariéry. Pamätám si deň, keď som prišiel z Viedne, v ktorej som pôsobil, zahľadel som sa na nábreží pri Eurovei na ľudí okolo seba, ktorí si užívali komunikáciu medzi sebou a vychutnávali dobré jedlo, kávu či vínko.

Miriam Zapletalová

Máš nejaké obľúbené miesto, kam rád chodíš?                                                                    

Veľmi sa mi páči atmosféra starého mesta, terasy, cvakanie fotoaparátov turistov či prevádzky, ktoré ponúkajú skvelý gastronomický zážitok.  Veľmi rád sa prejdem úzkymi uličkami, vychutnám dobrú zmrzlinu a načerpávam energiu. Bratislava má veľa pekných miest, určite medzi ne patrí aj Železná studnička, kde si človek môže dobre zabehať.

Myslíš, že Bratislava je dobrým miestom pre život?

Určite áno, ak je človek šikovný a ambiciózny, tak si tu život vie pekne zariadiť. Je tu veľa mladých ľudí  zanietených pre svoju prácu a objavujú sa stále nové talenty. Ponúka veľa možností pre kultúru a oddych. Myslím si, že je tu všetko čo človek potrebuje, avšak stále sa dá veľa vecí vylepšovať.

Je niečo čo by si chcel ľuďom v Bratislave odkázať?

Myslite pozitívne a vážte si miesto, kde žijete. Buďte šťastnejší a nerozmýšľajte stále či je lepší život v Amerike, vo Viedni, Austrálii alebo niekde inde. Nepozerajte na štatistiky na sociálnych sieťach, ale užívajte si daný moment a krásu, ktoré ponúka mesto v ktorom žijete. Nezabudnite, zastaviť sa je niekedy viac, ako by sa zdalo. Napríklad pri pohári dobrého vínka.

Miriam Zapletalová

Riadiš sa vo svojom živote nejakým mottom?

Každý deň nám život prináša nové výzvy a možnosti a je len na nás, ako sa ich chopíme. V jeden večer som robil degustáciu pre viacero skupín ľudí, ktoré sa navzájom nepoznali. Počas degustácie sa z nich stala jedna úžasná skupina, z ktorej vyžarovala spokojnosť a užívali si tento večer naplno. Po skončení sa neprestali rozprávať a bolo vidieť, že medzi nimi panuje skvelá atmosféra. Pri odchode som si našiel dva odkazy, ktoré ma nesmierne potešili až dojali. Na záver by som chcel povedať, že každá práca má svoje pre a proti, no ja čoraz viac zisťujem, že som si lepšiu prácu nemohol priať. Jedno „Ďakujem“ znamená viac, ako by sa mohlo zdať. Takéto dni a momenty sú mojím hnacím motorom. Víno je prostriedok, ktorý ľudí spája a robí ich šťastnejšími. Aby sme aj v období, kedy nie sme najšťastnejší našli trošku radosti. Prajem všetkým pekný a úspešný deň.

zdroj: People of Bratislava

Pridať komentár (0)