Slováci ho vyslovene milujú. No ukázalo sa, že je extrémne škodlivý a poškodzuje každý tvoj orgán

  • Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varuje, že neexistuje bezpečná úroveň konzumácie alkoholu
  • Obzvlášť rizikovým faktorom je pri rakovine prsníkov. Okrem toho je rizikovým faktorom pri ďalších 6 druhoch rakoviny
  • Nezáleží na tom, aký druh, kvalita alebo akú má cenu, alkohol, stále predstavuje rovnaké riziko
  • Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny klasifikuje alkohol ako ľudský karcinogén skupiny 1
zena, slovensko, zastava
Unsplash/Trovato, Pixabay
  • Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varuje, že neexistuje bezpečná úroveň konzumácie alkoholu
  • Obzvlášť rizikovým faktorom je pri rakovine prsníkov. Okrem toho je rizikovým faktorom pri ďalších 6 druhoch rakoviny
  • Nezáleží na tom, aký druh, kvalita alebo akú má cenu, alkohol, stále predstavuje rovnaké riziko
  • Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny klasifikuje alkohol ako ľudský karcinogén skupiny 1

Slováci sa veľmi radi pozrú na dno pohárika naplneného alkoholom. V minulosti sa s jeho konzumáciu spájali mýty, ktoré tvrdili, že alkohol je v malom množstve prospešný. Aj keď to pri niektorých prípadoch môže byť pravda, jeho riziko oveľa viac prevyšuje prínos.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varuje, že neexistuje bezpečná úroveň konzumácie alkoholu. Obzvlášť rizikovým faktorom je pri rakovine prsníkov, uvádza Euronews.  

Alkohol môže zapríčiniť až 7 zo 100 prípadov 

WHO uviedla, že ide o jedno z „hlavných modifikovateľných rizikových faktorov“ tejto choroby. Organizácia označila rakovinu prsníka za najčastejšie diagnostikovaný typ rakoviny v európskom regióne WHO s 1 579 ženami, ktorým je diagnostikovaná rakovina prsníka každý deň. Alkohol môže zapríčiniť až 7 zo 100 prípadov.  

rakovina
zdroj: Unsplash/Angiolla Harry, Jan Kopriva

„Mnoho ľudí, vrátane žien, si neuvedomuje, že rakovina prsníka je celosvetovo najčastejšou rakovinou spôsobenou alkoholom u žien,“ uviedla Marilys Corbex, technická riaditeľka pre neprenosné choroby v európskej pobočke WHO pre Euronews.

„Ľudia musia vedieť, že znížením konzumácie alkoholu môžu znížiť riziko rakoviny.“ Corbex upozornila, že nezáleží na tom, aký druh, kvalita alebo akú má cenu alkohol, stále predstavuje rovnaké riziko.

Stačí jedna fľaša piva či dva poháre vína

Európsky región s 53 krajmi má pritom najvyššiu mieru nových diagnóz rakoviny prsníka v porovnaní s inými regiónmi.

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) v roku 2020 uviedla, že konzumácia alkoholu je v Európe zodpovedná za takmer 40 000 nových prípadov rakoviny prsníka ročne.

zdroj: Unsplash/Kelsey Knight

Vo svete boli v roku 2020 odhalené viac ako dva milióny nových prípadov, pričom asi 100 000 v dôsledku alkoholu.

WHO uvádza, že viac ako 10 % prípadov rakoviny spôsobenej alkoholom v európskom regióne vzniká pitím len jednej fľaše piva (500 ml) alebo dvoch malých pohárov vína (každý po 100 ml). V prípade rakoviny pŕs je to 1 zo 4 prípadov.

Alkohol je toxický, poškodzuje každý orgán, tvrdí odborníčka 

Britský Národný ústav zdravia (NIH) uvádza, že rakovina prsníka nie je zďaleka jediná rakovina, pre ktorú je alkohol rizikový faktor. Dohromady je rizikovým faktorom pri siedmych druhov rakoviny. Okrem rakoviny prs aj pri rakovine úst, hrdla, hlasiviek, pažeráka, pečene, hrubého čreva a konečníka.

 Riziko sa pri týchto druhoch líši od konzumácie, kým niekde je rizikové mierne pitie alkoholu, pri ďalších až stredné pitie.

zdroj: NIH

 

„Jednoducho povedané, alkohol je toxický. Pri prechode telom poškodzuje každý orgán,“ povedala pre Euronews Carina Ferreira Borgesová, úradujúca riaditeľka pre neprenosné choroby a programová manažérka pre alkohol a nezákonné drogy vo WHO Európa.

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny klasifikuje alkohol ako ľudský karcinogén skupiny 1. Vedci majú viacero hypotéz, prečo je taký škodlivý.

Nášmu telu škodí viacerými spôsobmi 

Hlavnou príčinou môže byť metabolizovanie (rozkladanie) etanolu v alkoholických nápojoch na acetaldehyd. Ten je toxickou chemickou látkou a karcinogénom pre ľudí. Táto látka môže poškodiť DNA aj proteíny.

Alkohol tiež môže narušiť generovanie reaktívnych foriem kyslíka, ktoré tiež môžu poškodiť DNA, proteíny a lipidy (tuky) v tele procesom nazývaným oxidácia.

Konzumácia alkoholu tiež narúša schopnosti tela rozkladať a absorbovať rôzne živiny, ktoré môžu byť spojené s rizikom rakoviny.

Alkohol
zdroj: unsplash/Giovanna Gomes

Pozeranie na dno pohárika môže mať za následok zvýšenie hladín estrogénu v krvi, pohlavného hormónu spojeného s rizikom rakoviny prsníka.

Alkoholické nápoje môžu tiež obsahovať rôzne karcinogénne kontaminanty, ktoré sa zavádzajú počas fermentácie a výroby, ako sú nitrozamíny, azbestové vlákna, fenoly a uhľovodíky, dodáva NIH.

Najlepší spôsob, ako znížiť riziko rakoviny, je podľa WHO abstinencia. 

Zdroje: Euronews, NIH

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie