„Súčasný systém je neudržateľný,“ tvrdí jedna z TOP reštaurácií na svete. Z menu preto úplne vyhodila mäso

  • Jedna z najlepších a najprestížnejších reštaurácií na svete, manhattanská Eleven Madison Park, oznámila radikálny krok
  • Reštaurácia hlási, že s mäsom skoncovala. Súčasný potravinový systém je podľa nej neudržateľný
  • Ceny v Eleven Madison Park napriek zmene ostanú na rovnakej úrovni. Priemerne jedlo vyjde 335 dolárov vrátane sprepitného
  • Tento krok môže inšpirovať aj ďalšie reštaurácie. Rastlinná strava je čoraz populárnejšia
Eleven Madison Park
Facebook/Eleven Madison Park
  • Jedna z najlepších a najprestížnejších reštaurácií na svete, manhattanská Eleven Madison Park, oznámila radikálny krok
  • Reštaurácia hlási, že s mäsom skoncovala. Súčasný potravinový systém je podľa nej neudržateľný
  • Ceny v Eleven Madison Park napriek zmene ostanú na rovnakej úrovni. Priemerne jedlo vyjde 335 dolárov vrátane sprepitného
  • Tento krok môže inšpirovať aj ďalšie reštaurácie. Rastlinná strava je čoraz populárnejšia

Jedna z najlepších a najprestížnejších reštaurácií na svete, manhattanská Eleven Madison Park, oznámila radikálny krok. Reštaurácia, ktorá je známa svojimi mäsovými receptami, ktoré doviedla k dokonalosti, hlási, že s mäsom skoncovala.

Reštaurácia, ktorá bola v dôsledku pandémie zatvorená od marca minulého roka, otvorí svoje brány znovu 10. júna, tentokrát s rastlinným menu. Z jedálnička tak odstráni všetky druhy mäsa aj morské plody, pričom sa odvoláva na klimatickú krízu a environmentálne problémy. 

Slovenské vegánske výrobky majú svetovú kvalitu. Vybrali sme 10 najlepších, prekvapia príbehom aj chuťou

„V polovici minulého roka, keď sme si začali predstavovať, aká by bola naša reštaurácia po pandémii – keď sme opäť začali kreatívne myslieť na jedlo – sme si uvedomili, že sa zmenil nielen svet, ale že sme sa zmenili aj my,“ uviedol šéfkuchár a majiteľ reštaurácie Daniel Humm vo vyhlásení.

„Vždy sme citlivo zvažovali vplyv, ktorý máme na naše okolie, ale bolo čoraz jasnejšie, že súčasný systém nie je v mnohých ohľadoch udržateľný.“

Pozoruhodný prechod, píše New York Times

So svojím tímom teraz vytvára nové jedlá, ktoré budú alternatívu k mäsu a mliečnym výrobkom. „S týmto na mysli s nadšením zdieľam, že sme sa rozhodli vytvoriť rastlinné menu, v ktorom nepoužívame žiadne živočíšne produkty – každé jedlo je vyrobené zo zeleniny, a to zo zeme i mora, bude obsahovať aj ovocie, strukoviny, huby, obilie a ešte oveľa viac,“ uviedol Humm.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa elevenmadisonpark (@elevenmadisonpark)

Denník New York Times označil tento prechod za „pozoruhodný“, ktorý „naznačuje, ako odlišne môže vyzerať vynikajúce jedlo, keď sa reštaurácie znovu otvárajú a znovu zapojili fantáziu.“

Denník uvádza, že reštaurácia bola preslávená svojimi receptami z bravčoviny, morských plodov alebo kačaciny. Počas svojho pôsobenia získala tri Michelinské hviezdy, štyri hviezdy od kritikov z New York Times a umiestnila sa aj v rebríčku 50 najlepších reštaurácií na svete.

Astronomické ceny ostanú aj po zmene

New York Times uvádza, že aj napriek zmene jedla si  reštaurácia zachová ceny, ktoré boli bežné pred pandémiou. Ceny ale nie sú pre bežného smrteľníka, priemerné jedlo ťa tu vyjde na 335 dolárov vrátane sprepitného. O rezervácie napriek tomu nie je núdza, miesta sú na dlhé mesiace vopred obsadené.

Paul Freedman, profesor histórie na Yale University a autor knihy „Desať reštaurácií, ktoré zmenili Ameriku“, pre denník uviedol, že Humm patrí medzi malý počet kuchárov, ktorých kultúrny vplyv presahuje vynikajúce jedlá.

Bývalá kritička jedál pre New York Times, Ruth Reichl, uviedla, že príklad Humma by mohol v nasledujúcich rokoch ovplyvniť smerovanie aj ďalších reštaurácií. „Reštaurácia, ako je Eleven Madison Park, je v podstate vzdelávacou inštitúciou,“ povedala.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa elevenmadisonpark (@elevenmadisonpark)

Samotný Humm mal počas pandémie dostatok času, aby prehodnotil svoju kariéru a ďalšie smerovanie. „Bolo mi úplne jasné, že naša predstava o tom, čo je luxus, sa musí zmeniť,“ povedal Humm pre New York Times. „Nemohli sme sa vrátiť k tomu, čo sme robili predtým.“

Dodal, že teraz sa síce náklady na suroviny znížia, ale zvýšia sa náklady na kuchárov a na vyvíjanie nových jedál.

Jay Rayner, kritik pre The Observer síce pochválil snahu reštaurácie, ale je skeptický v limitoch toho, čo môže dokázať. „Kuchári by mali, samozrejme, pokračovať v zodpovednom získavaní svojich surovín, vzhľadom na klimatickú krízu“ vysvetlil. „Ale na konci dňa stále varíte pre bohatých ľudí a tým môžete spochybniť oddanosť týmto veciam.“

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa elevenmadisonpark (@elevenmadisonpark)

Rastlinná strava je čoraz obľúbenejšia 

New York Times podotýka, že k podobným rozhodnutiam dochádza čoraz častejšie a ako príklad uvádza šéfkuchára v oblasti Bay Area Dominiquea Crena, ktorý so svojimi reštauráciami prešiel na rastlinnú stravu ešte v roku 2019. 

Tento rok získala Michelinskú hviezdu aj prvá vegánska reštaurácia vôbec, a to reštaurácia ONA, neďaleko francúzskeho Bordeauxu.

Eleven Madison Park ale nebude úplne bez živočíšnych produktov. Naďalej bude ponúkať mlieko a med ku káve a čaju. Humm sa tiež vyhýba slovu „vegánsky“, ktoré podľa neho môže mať negatívne konotácie. „Nechceme ľudom prednášať“ dodáva.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa elevenmadisonpark (@elevenmadisonpark)

Zdroje: Eleven Madison Park, New York Times

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech