Táto školská jedáleň dokazuje, že veci sa dajú robiť aj inak. Cukor vymenili za med a varia z bio mäsa

  • Školskú jedáleň na Tilgnerovej v Bratislave vedie profesionálny šéfkuchár. Odrazilo sa to aj na kvalite jedál.
collage
  • Školskú jedáleň na Tilgnerovej v Bratislave vedie profesionálny šéfkuchár. Odrazilo sa to aj na kvalite jedál.

Názory na školské jedálne sú tak rôzne, ako deti, ktoré sa v nich stravujú. Niektoré zjedia všetko, čo nezje ich a iné zase už z princípu ohrnú nos nad čímkoľvek, čo im v škole ponúknu.

No bez ohľadu na to, či si mal ako školák sladké sny o ryžovom nákype alebo ťa zo spánku budili nočné mory o tarhoni, musíš uznať, že v školských jedálňach bol vždy priestor na zlepšenie.

cevabcici_s_brambory_cibuli_a_horcici

foto: chillin.sk

Myslí si to aj Marián Maszay. Bývalý šéfkuchár hotelov Devín či Grand Castle sa rozhodol vymeniť stres luxusných hotelov za relatívny pokoj školskej jedálne v Karlovej Vsi.

A vyzerá to tak, že človek, ktorý vyrástol mimo štátom diktovaného systému, bol presne tým, čo jedáleň na Tilgnerovej potrebovala.

„Kuchárky a kuchári sa pred mojim príchodom museli striktne držať nejakých receptov, všetko muselo byť odvážené na gramy. Nebolo podstatné ako jedlo chutí, ale či sa dodržala norma. Ak však majú byť ľudia, pre ktorých varíte spokojní, jedlo im musí v prvom rade chutiť, ale musí aj nejako vyzerať a voňať. A všetko toto bolo až na poslednom mieste. Prvoradé boli normy,“ opisuje Maszay situáciu, ktorá je bežným javom v mnohých jedálňach.

maszay

foto: skutocnezdravaskola.sk

Od jeho príchodu v roku 2011 sa počet stravníkov v jeho jedálni takmer zdvojnásobil. Dnes ich tam pravidelne chodí asi 800. Okrem klasických granadírov a prívarkov dostávajú aj lososa, či šaláty s rukolou.

„Nie sú to žiadne experimenty, len sa snažím, aby sme varili chutne. Ľudia sa dnes stravujú modernejšie, takže vychádzam z toho, že deti sú zvyknuté aj doma jesť inak.“

Čerstvá zelenina vraj pred jeho príchodom v jedálni takmer neexistovala. Kuchárky jeho prístup vítajú. Dnes používajú bio hovädzie a kuracie mäso a cukor vymenili za med. A najdôležitejšie je, že s inováciami sú spokojné aj deti.

connect_photo

foto: tilgnerka.edgupage.sk

„Deti sú rôzne. Samozrejme, sladké milujú všetky, ale dohovárame im, že musia jesť aj zeleninu a mäso. Niektoré sú doma vedené k zdravej strave, sú zvyknuté na zeleninu, na ryby, niektorí aj na morské plody. Potom máme deti, ktoré nejedávajú mäso, len prílohy. Ďalšia skupina žiakov zje všetko a ešte si aj pýtajú recept, že si to skúsia spraviť doma s maminou,“ hovorí kuchárka Ľubica Germalová, ktorá na Tilgnerovej varí už 20 rokov.

Najčastejšími výhovorkami, prečo veci v školstve nerobiť inak, sú štátom určené normy a nedostatok peňazí. Jedáleň na Tilgnerovej je dôkazom známeho klišé „kde je vôľa, tam je cesta“. A darí sa jej aj napriek štátnym a finančným obmedzeniam.

No už aj ministerstvo školstva si začína uvedomovať, že školská strava by mohla byť zdravšia. Minulý rok zverejnilo zoznam nových jedál, ktorým chce zmodernizovať a ozdraviť stravovanie školákov.

14387_625x

foto: FB/Fear Factor Školská jedáleň

Pri jedlách ako vyprážané tofu alebo nápoj z červenej repy je síce očividné, že prioritou pri ich výbere bolo aby zneli zdravo a nie aby ich deti reálne chceli zjesť. No stále to môžeme považovať za pozitívny signál.

Najlepším riešením by ale možno bolo, aby ministerstvo jednoducho ustúpilo z cesty ľuďom ako je Marián Maszay a nechalo priestor zmene zdola. Samotné jedálne majú záujem ponúkať zdravú stravu. Taktiež vedia čo ich deťom chutí. Minimálne určite lepšie ako nejaký náhodný byrokrat.

zdroj titulnej fotografie: FB/Jedáleň Vazovova aneb ako prežiť obed bez ujmy, skutocnezdravaskola.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech