V globálnom „mäsovom“ rebríčku žiari šťavnatá slovenská špecialita. Patrí k najlepším na svete

  • Spišské párky zožali ďalší svetový úspech
  • Umiestnili sa v unikátnom kulinárskom rebríčku
Spišské párky
Spišské párky dosiahli nevídaný úspech, Reprofoto: Unsplash/Bruno Kelzer
  • Spišské párky zožali ďalší svetový úspech
  • Umiestnili sa v unikátnom kulinárskom rebríčku

Spišské párky zaradili do svetoznámeho rebríčka. Kulinársky portál Taste Atlas nedávno uverejnil rebríček 100 najlepších klobás sveta. Zastúpenie si tam teda našla aj naša krajina.

Uvedený mäsový výrobok sa umiestnil na chvályhodnej 35. priečke. Prvým miestam dominovali produkty z krajín ako Portugalsko, Turecko, Laos či Rumunsko.

Samotné spišské párky predstavujú jednu z našich tradičných pochutín, ktorú Slováci nesmierne obľubujú. Dodávajú sa v črievkach z ovčieho čreva, ktoré sú oddelené krútením.

Vyrábajú sa už viac ako storočie. Prvýkrát sa tak stalo počas návštevy uhorskej šľachty na veľkolepom jarmoku na Spišskom hrade, kde ich predával miestny mäsiar a touto špecialitou upútal výraznú pozornosť.

Podľa tradičnej receptúry sa vyrába zo zmesi čerstvého hovädzieho mäsa, čerstvého bravčového mäsa, bravčovej kože a korenia, ako je sladká a štipľavá paprika, ktoré dodávajú ružovo-červenú farbu. Hotový výrobok je zavesený v udiarni na sušenie a údenie, a preto má jedinečnú vôňu a chuť.

Ako sme uvádzali, podľa európskej normy musia obsahovať: 21,2 % hovädzieho mäsa s obsahom tuku maximálne 10 %, 21 % bravčového mäsa, tiež s obsahom tuku 10 %, 38 % bravčového mäsa s obsahom tuku maximálne 50 % a 12 % bravčových koží. 

Norma taktiež nariaďuje minimálny obsah mäsa bez kože 80,2 %. Mäso v párkoch musí byť tvorené z 10 % čistej svalovej bielkoviny. Je zakázané pridávať do párkov sóju či farbivo košelina získavané z hmyzu, tiež známe ako E120.

Spišské párky opäť zabodovali

Obľúbený mäsový výrobok sa v rebríčku umiestnil na 35. mieste. Prvú priečku získal portugalský výrobok s názvom Alheira de Vinhais. Vinhais predstavuje údenú klobásu vyrobenú z vareného mäsa miestne chovaného bísaro ošípané. To len jemne ochutia soľou, cesnakom a paprikou.

Po uvarení mäsa sa k zmesi pridá chlieb a až potom sa naplní do črievok na klobásy. Klobása Vinhais má žltohnedú farbu a veľmi príjemnú, jedinečnú vôňu a chuť. 

Druhé miesto patrilo polosuchej a pikantnej klobáse Sucuk. Má vysokým obsahom tuku, preferujú ju v kuchyniach Blízkeho východu, Balkánu a Strednej Ázie. Tradične sa pripravuje z mletého hovädzieho mäsa a korenia, ako je rasca, soľ, paprika a cesnak. Pred konzumáciou by sa táto klobása mala sušiť aspoň tri týždne.

Tretia priečka patrila taktiež Portugalsku. Výrobok s názvom Alheira de Mirandela obsahuje hovädzie a bravčové mäso spolu s tukom, hydinovým mäsom, pšeničným chlebom, olivovým olejom a bravčovou masťou a je ochutená a okorenená so soľou, cesnakom a sladkou alebo pálivou paprikou.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Tábua Rasa (@tabua_rasa)

Štvrté miesto patrilo Sai oua, teda pikantnej bravčovej klobáse naplnenej množstvom aromatických miestnych bylín a korenín. Klobása, populárna v Laose a severnom Thajsku, sa zvyčajne podáva spolu s ďalšou regionálnou obľúbenou (lepkavou ryžou) na vytvorenie kontrastného a vrstveného jedla.

Prvú päticu uzatvára Sângerete. Ide o typ tradičnej rumunskej krvavej klobásy, ktorá sa zvyčajne varí. Pozostáva zo zmesi bravčovej krvi kombinovanej s mletým bravčovým mäsom, tukom a korením. Klobása, často ochutená cesnakom, tymianom, novým korením, koriandrom alebo muškátovým orieškom, môže obsahovať aj varenú ryžu ako náplň.

Top 10 najlepších klobás sveta:

  1. Alheira de Vinhais (Portugalsko)
  2. Sucuk (Turecko)
  3. Alheira de Mirandela (Portugalsko)
  4. Sai oua (Laos)
  5. Sângerete (Rumunsko)
  6. Chorizo (Španielsko)
  7. Bratwurst (Nemecko)
  8. Salsiccia (Taliansko)
  9. Chistorra (Španielsko)
  10. Braunschweiger (Nemecko)
Zdroje: TasteAtlas, TasteAtlas, Archív Startitup, TasteAtlas, YouTube/Mäsovýroba Hôrka

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá