Zákaz vstupu do kaviarní so psom je podľa hygienikov obmedzovanie podnikania
- Už aj hygienici chcú zmeniť slovenský byrokratický nezmysel
- Podľa nich by malo byť na rozhodnutí majiteľov gastronomických prevádzok, či budú mať zákazníci so zvieraťom povolený vstup do gastronomických prevádzok
- Už aj hygienici chcú zmeniť slovenský byrokratický nezmysel
- Podľa nich by malo byť na rozhodnutí majiteľov gastronomických prevádzok, či budú mať zákazníci so zvieraťom povolený vstup do gastronomických prevádzok
Byrokratickým nezmyslom roka 2018 je neexistujúca možnosť majiteľa gastronomickej prevádzky (napr. kaviarne) umožniť zákazníkom vstup so zvieratami. Svojho domáceho miláčika tak nemôžu vziať zo sebou ani na letnú terasu, a to ani v prípade, že by bola prevádzka určená napríklad výlučne pre psíčkarov.
„Víťaz tohtoročnej ankety je príkladom opatrenia, ktoré neúmerne zasahuje do slobody podnikania a zbytočne obmedzuje majiteľov gastronomických prevádzok. Navyše Slovensko aj v tomto prípade zakazuje niečo, čo je v zahraničí bežne povolené,“ hovorí Ján Solík zo Združenia mladých podnikateľov Slovenska, ktoré je vyhlasovateľom ankety.
„Riešením je umožniť majiteľom označiť, či do ich prevádzky majú zvieratá povolený vstup a nechať zákazníkom možnosť slobodne sa rozhodnúť, či takúto prevádzku navštívia. Obdobne, ako sú zreteľne označené možné riziká pri konzumácii tataráku a je na zákazníkovi, či si ho dá,“ dodáva Solík.
Hygienci pracujú na možnosti povoliť vstup zákazníkom s domácim zvieraťom do gastro prevádzky
Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky už niekoľko týždňov pracuje na príprave zmeny legislatívy, ktorou sa umožní zákazníkom vstup napríklad do kaviarní, alebo letných terás s domácim zvieraťom (napr. so psom), a tým zároveň reaguje na diskusiu, ktorá vznikla po vyhlásení výsledkov ankety Byrokratický nezmysel roka 2018.
Súčasťou prebiehajúcej odbornej diskusie k pripravovanej legislatíve bude v najbližších dňoch rokovanie so Združením mladých podnikateľov Slovenska, ako aj s Asociáciou hotelov a reštaurácií Slovenska.
„Je potrebné reflektovať na diskusiu, ktorá v súvislosti so spomínaným obmedzením vznikla v podnikateľskom prostredí i vo verejnosti,“ povedal hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas s tým, že pred časom ÚVZ SR vyšiel v ústrety verejnosti a vyriešil podávanie tatárskeho bifteku v reštauráciách novelizáciou vyhlášky, pri súčasnom zabezpečení požiadaviek na ochranu zdravia konzumentov.
Hlavný hygienik SR bude v problematike vstupu domáceho zvieraťa do gastronomickej prevádzky postupovať podobne. Riešenie si vyžaduje novelizáciu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia.
„Z nášho pohľadu je prvoradá ochrana verejného zdravia a zachovanie hygienického štandardu prevádzky. Bude na rozhodnutí majiteľov gastronomických prevádzok, či napríklad do kaviarní alebo na letné terasy, budú mať zákazníci so zvieraťom vstup povolený. Zákazník sa rozhodne, či takúto prevádzku navštívi.“ uviedol Ján Mikas.
zdroj:facebook/uvzsr.sk