Boja sa investori hodnoty WeWork? Ten ohlásil odklad vstupu na burzu

  • WeWork odložil svoj vstup na burzu aj na nátlak najväčšieho investora Soft Bank
  • Hodnota firmy na úrovni 47 miliárd je stále otázna
Unsplash
Unsplash
  • WeWork odložil svoj vstup na burzu aj na nátlak najväčšieho investora Soft Bank
  • Hodnota firmy na úrovni 47 miliárd je stále otázna

Materská spoločnosť WeWork s názvom WeCompany ohlásila odklad vstupu na burzu s prvou ponukou (IPO). WeCompany plánovala prísť do týždňa na burzu s 20 miliardami dolárov. Plány boli na teraz odložené údajne kvôli finančným problémom a komplikáciám vo vedení spoločnosti.

„WeCompany sa teší na nadchádzajúce IPO (prvá ponuka na burze), ktorú očakávame ku koncu roka. Chceme sa poďakovať všetkým členom a partnerom za ich trvalú dôveru,“ uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

Japonská SoftBank, ktorá je najväčším investorom vo WeWork už v minulosti vyjadrila pochybnosti o vstupu spoločnosti na burzu.

Jedna z najväčších firiem na svete, ktorá prenajíma priestory, coworkingové centrá pre začínajúce startupy, bola ohodnotená valuáciou (hodnotou firmy) na viac ako 47 miliárd amerických dolárov. Hodnota spoločnosti bola prekvapením, pretože sa očakávala približne na úrovni 15 miliárd dolárov.

Majteľ vybral 700 miliónov

Pochybnosti na strane investorov mohli vzniknúť práve stratou spoločnosti. WeWork je v strate 1,7 milardy dolárov, aj napriek obrovským tržbám, ktoré v druhom kvartáli tohto roka navýšila o 91 percent.

Pre porovnanie, veľmi podobná spoločnosť IWG (Regus) mala len za prvý kvartál tohto roka v porovnaní s minulým rokom nárast o 12 percent. Spoločnosť je však v zisku 447 miliónov dolárov.

Hodnota WeWork môže byť značne nižšia

Podľa agentúry Reuters, rozhodnutie odložiť vstup na burzu súvisí aj s CEO spoločnosti Adamom Neumenom, ktorý tesne pred plánovaným vstupom na akciový trh vybral zo spoločnosti 700 miliónov dolárov.

Podľa Reuters by mohla byť hodnota spoločnosti v čase vstupu na burzu približne 10 až 12 milárd dolárov čo je oproti prvých odhadov (47 milárd) výrazne menej.

WeWok bola založená v roku 2010 a zaznamenala enormný rast aj napriek svojim každoročným stratám. Spoločnosť sa zameriava na prenájom kanelárii a coworkingových priestorov vo viac ako 77-ich mestách vo svete. Od augusta 2018 získala WeWork 6 miliárd od japonskej banky Soft Bank.

Zdroj: Picante.today, Statista.com, Reuters, News.crunchbase.com

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá