Smrekovička, ktorá očarila aj USA. Malá rodinná destilérka z Brezna vyhráva medaily po celom svete

  • Slováci sa vo svete nestratia a rôzne celosvetové ocenenia za ich produkty sú toho dôkazom
  • Príbeh rodinného liehovaru z Brezna spája lokálne suroviny, autenticitu, profesionálny prístup a tradíciu, ktorá sa nachádza v každej fľaške
  • Získané zlaté a strieborné medaily v medzinárodných súťažiach potvrdzujú, že lokálne produkty zo Slovenska si zaslúžia väčšiu pozornosť
SABER
Slovenský cestovateľ / SABER
  • Slováci sa vo svete nestratia a rôzne celosvetové ocenenia za ich produkty sú toho dôkazom
  • Príbeh rodinného liehovaru z Brezna spája lokálne suroviny, autenticitu, profesionálny prístup a tradíciu, ktorá sa nachádza v každej fľaške
  • Získané zlaté a strieborné medaily v medzinárodných súťažiach potvrdzujú, že lokálne produkty zo Slovenska si zaslúžia väčšiu pozornosť

Slovensko vystihuje mnoho charakteristík – od kvalitných surovín, nezameniteľných nápojov, krásnej prírody až po šikovných Slovákov, ktorí si idú za svojimi snami a prerazia aj v zahraničí.

Rodina Janštovcov sa už dlho pohrávala s myšlienkou vytvoriť produkt, na ktorý by boli Slováci hrdí. Spojením zodpovedného prístupu, výberu najkvalitnejších lokálnych surovín a moderných technológii, vznikajú autentické slovenské nápoje s osobitým charakterom značky SABER, na ktorú môžu byť Slováci pyšní.

Spojenie moderných technológií a tradície

Základom filozofie rodinnej destilérky SABER z Brezna sú lokálne slovenské suroviny, ktoré majú v domácej gastronómii siahodlhú tradíciu. Janštovci však domácu kvalitu kombinujú s inovatívnymi metódami a technológiami, ktoré kvalitu a akosť posúvajú ešte viac dopredu. Poctivosť je základom celej destilérky.

Stredná Európa je historicky známa pálením destilátov z ovocia, hlavne slivovice a hruškovice. Smerom na východ zasa začínajú dominovať destiláty z obilných surovín, zatiaľ čo na západe je dominantnou surovinou hrozno.

Je to logické, nakoľko obyvateľstvo týchto krajín spracovávalo dostupné suroviny. Práve tie, ktorých bol prebytok, sa spracovávali na alkohol, aby sa zabránilo ich plytvaniu. Postupne sa táto tradícia udomácnila na celom kontinente. A v poctivých stopách chce pokračovať aj priekopnícka rodina z Brezna.

Poctivé a odrodové destiláty

Podľa Janštovcov dnes bežne dostupné liehoviny v obchodoch nemajú s tradíciou už takmer nič spoločné. Veľkovýrobcovia útočia na spotrebiteľov nízkymi cenami, no tí si často neuvedomujú akým spôsobom sa tieto liehoviny získavajú. V SABER Destillery sa však rozhodli tomuto trendu nepodľahnúť a na prvé miesto posadili poctivosť.

„Sme voči ľuďom féroví. Pokiaľ uvádzame, že je to akostný destilát, tak je vyrobený 100 % fermentáciou – z toho konkrétneho druhu ovocia a následnou destiláciou. Niektoré z našich produktov by sa mohli označiť prívlastkom CRU – používa sa na označeniu koňaku.

Pomenovanie slúži na označenie destilátu, na ktorého výrobu sa použilo 90 % hrozna odrody Ugni blanc, Folle blanche a Colombard. Na Slovensku však používame termín „odrodové“. Veríme, že časom sa udomácnia aj u nás označenia, ktoré budú jednoznačne kategorizovať destiláty na základe označenia konkrétnej lokality či špecifickej odrody,“ vysvetľuje Beáta Janštová.

Špeciality, ktoré nikde inde nenájdete

Portfólio rodinnej firmy SABER ponúka okrem tradičných ovocných destilátov ako sú hruškovica a marhuľovica aj špeciality ako je drienkový, čučoriedkový a aróniový destilát.

Liehovar taktiež vyrába svetový unikát – Smrekovičku, ktorá bola tento rok zaradená spolu s ich marhuľovicou CONSTANTIN do amerického rebríčka Top 100 On Premise Spirits, čo je na slovenské pomery významný úspech.

„Smrekovička sa vyrába z deväťnásobne destilovaného neutrálneho obilného destilátu. Jej hlavnou ingredienciou sú mladé jarné smrekové výhonky, ktoré sa musia každý rok ručne zbierať. Aj z tohto dôvodu je jej produkcia ročne limitovaná.

Horehronská Smrekovička je tiež držiteľom certifikátu Regionálny Produkt Horehronie a tohtoročného ocenenia Bartender Spirit Awards 2020 GOLD. Ide o jediný nápoj svojho druhu, ktorého receptúra je unikátna hlavne z perspektívy metabolických procesov, ktoré prebiehajú v samotnom ihličí práve počas jednotlivých krokov výrobného procesu, “ uvádza Beáta.

Na svoje si prídu aj milovníci sladších nápojov, ťažších a vyzretých chutí. Len nedávno uviedla destilérka na trh Orieškový elixír – likér z vlašských orechov, ktoré sa zbierajú priamo v Brezne.

Mnohí zákazníci vyzdvihujú alternatívny nápoj Lovec, ktorý v sebe nesie chute orieškov, byliniek, vanilky a duba. Tento nápoj je vyrobený podľa starej receptúry, ktorú hlavný destilatér liehovaru dotiahol do aktuálnej skvostnej podoby. 

zdroj: SABER

Slovenské chute dobýjajú celý svet

Iba niektoré destiláty zo Slovenska sa môžu pochváliť takými úspechmi, aké dosiahol tím SABER Destillery. Už v roku 2018 získali prvé ocenenie s ich Hugan vodkou na prestížnej medzinárodnej súťaži IWSC v Londýne. 

Tento rok k striebornej medaile pribudli aj dve zlaté a jedna strieborná z medzinárodnej súťaži Bartender Spirit Awards konanej v San Franciscu. Alkoholické nápoje na súťaži museli splniť prísne kritéria – od zaujímavého dizajnu fľaše, hodnoty produktu, až po samotnú chuť a vyváženosť surovín.

Spomedzi niekoľkých tisícov vzoriek destilátov, Palantír Smrekovička získala zlatú medailu práve vďaka svojej chuti a vôni „lesa“. Janštovci si zároveň odniesli zlatú medailu za marhuľový destilát Constantin.

Ďalšiu striebornú medailu získal dvanásťkrát destilovaný Hugan 1265 – ktorý je vhodný ako prísada do miešaných nápojov a stáva sa tak pre barmanov ideálnou náhradou klasickej vodky.

zdroj: SABER

Ocenený alkohol aj na Slovensku

Produkty z rodinnej destilérky SABER môžu Slováci ochutnať aj v rôznych obchodoch po Slovensku – TatraVEA, Bottleshop, Prohibícia v Nitre alebo Chocodellissimo v Banskej Bystrici.

Slovenské unikáty sú k dispozícii aj priamo v SABER e-shope.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá