Slovensko a lockdown: Zamestnanci sa musia nezaočkovaným ospravedlňovať, že ich nemôžu pustiť do obchodov (FOTOREPORTÁŽ)

  • Deň pred avizovaným celoštátnym lockdownom sme sa boli pozrieť v nákupných centrách v hlavnom meste
  • Zamestnanci boli poctiví a prísni, no milí a slušní
  • Ľudí bolo všade málo, akoby sme sa vrátili v čase o rok
SIU
  • Deň pred avizovaným celoštátnym lockdownom sme sa boli pozrieť v nákupných centrách v hlavnom meste
  • Zamestnanci boli poctiví a prísni, no milí a slušní
  • Ľudí bolo všade málo, akoby sme sa vrátili v čase o rok

Slovensko je opäť v núdzovom stave. Zas platí takzvaný lockdown a z domu sa môžeme pohnúť len v nevyhnutných prípadoch. K tomuto kroku vládu vyzývalo konzílium odborníkov, ako aj samotná prezidentka. Tá uznala, že boj s Covidom prehrávame. Nastal náhly tvrdý lockdown.

Odborníci nesúhlasia, tvrdia, že ide o „mäkučký“ lockdown, ktorý s aktuálnou situáciou veľa nezmôže. O Vianoce sme už prišli. O najbližšom uvoľňovaní sa môžeme porozprávať po novom roku, zhodnotil dnes hlavný lekár Bratislavského samosprávneho kraja Tomáš Szalay.

Doma sme nakoniec ostali všetci a všade

Do celoplošného lockdownu sme sa vrhli len pár dní potom, čo začal platiť „lockdown pre nezaočkovaných“, ktorý sme tu mali od 22.11. Dnes je však 26.11. a doma sedia aj zaočkovaní.

Nie je to fér, priznala prezidentka po návšteve ružinovskej nemocnice. Lockdown by nemal spadať aj na zaočkovaných, avšak z aktuálnej situácie už neexistuje iné východisko, skonštatovala Zuzana Čaputová.

Szalay verí, že zaočkovaní ľudia chápu vážnosť situácie, keďže sa dali zaočkovať. Práve preto si myslí, že zaočkovaní ľudia tolerujú aj toto, dnes nevyhnutné, no nepopulárne rozhodnutie a pravidlá budú dodržiavať.

Obchodné centrá majú už dnes otvorené len esenciálne prevádzky. Zatvorené sú detské kútiky, nikde v priestoroch si ani nesadneš. Sedačky sú totiž zneprístupnené a foodcourty fungujú tak, že si odtiaľ vieš len vziať jedlo so sebou.  

Deň pred lockdownom

Lockdown, ktorý je aktuálne v platnosti má platiť štrnásť dní, pričom začal 25.11. o polnoci. Vláda sa na ňom zhodla len 24., no bol avizovaný dlhšie dopredu. Po desiatich dňoch má vláda opäť zasadať a svoje rozhodnutie prehodnotiť. Buď lockdown ukončia, alebo ho opäť predĺžia. Odborníci skorú slobodu neveštia.

24.11., deň pred veľkým obmedzením nákupných centier v rámci celého Slovenska sme sa boli pozrieť na to, ako rušné chodby centier v hlavnom meste sú. Vybrali sme sa do troch, boli sme v Eurovei, v novom nákupnom centre Nivy a pozreli sme sa aj do Auparku.

Zamestnanca to mrzelo, no pustiť ju nemohol

V čase, keď sme sa šli do prevádzok pozrieť, už čiastočné obmedzenia platili – dostali sa do nich len tí, ktorí sú proti Covidu zaočkovaní alebo ho v poslednom polroku prekonali. Prekážka sa ukázala hneď pri vstupe do prvého nákupného centra na nábreží Dunaja, kde sme sa vybrali do Eurovey.

zdroj: SIU

Pri vstupe nás zdržala dvojica. Zamestnanec v reflexnej veste kontroloval, či má každý COVID pas. Zatiaľ čo chlap z páru pred nami ten svoj ukázal a pokračoval ďalej od dverí, žena ostala prekvapene stáť na prahu.

„Veľmi sa vám ospravedlňujem, ale je to tak. Nemôžem vás pustiť. Dnes vám už ani test nepomôže, prepáčte,“ ospravedlňoval sa pán žene, ktorá vstúpiť nemohla.

Muž, s ktorým prišla, sa za ňou vrátil a spolu sa rozhodli z nákupného centra odísť úplne. Pán v reflexnej veste sa vtedy už nerušene rozprával s nami, akoby výmene neprikladal žiadnu váhu. Nemohlo ísť o prvý podobný prípad. Rovno pri vstupe bola aj dezinfekcia.

zdroj: SIU

Eurovea nás nízkym počtom ľudí prekvapila. Zopár ľudí bolo roztrúsených po poschodiach, no väčšina obchodov zívala prázdnotou – a to aj napriek mnohým Black Friday lákadlám, ktoré sľubovali štedré zľavy.

Obmedzenia bolo cítiť. Nikde nebolo veľa ľudí, no pri niektorých obchodoch sa predsa len tvorili rady. Pravidlá sú prísne, a preto môže byť v jednom obchode naraz len zopár ľudí. Navyše, niekde zamestnanci prevádzok samostatne opäť overovali, či pri sebe ľudia majú COVID pasy.

zdroj: SIU

Kaviareň v strede nákupného centra, kam sa dalo aj sadnúť, bola poloprázdna. Zároveň bola kaviareň skutočne jediným miestom, kde si ľudia zložili rúško. V celom nákupnom centre sme nevideli nikoho, kto by ho nemal alebo nosil pod nosom.

zdroj: SIU

Foodcourty boli krátko po tretej poobede takmer prázdne, pričom ešte stále fungovali v režime OP. Dnes sa vnútri nedá najesť už vôbec, jedlo si môžeš vziať len so sebou.

zdroj: SIU
zdroj: SIU

COVID pas sme potrebovali v každom obchode

Veľa ľudí nás neprekvapilo ani v novom nákupnom centre, Nivy. Dokonca nás pri vstupe nečakal nikto, kto by COVID pasy kontroloval.

Avšak, tie od nás vyžadovali v každom obchode. Zamestnanec sa vždy pred vstupom uistil, či má osoba skutočne status očkovaný alebo prekonaný a až potom ju vpustil dnu.

zdroj: SIU

Nákupné centrum je skutočne obrovské, no prechádzalo sa v ňom len zopár ľudí.

zdroj: SIU

Vo foodcourtoch pár ľudí bolo, tie rovnako fungovali v režime OP. Viacero prevádzok ešte ani nestihlo otvoriť.

V kaviarni, v ktorej sa dalo aj sadnúť, bolo ľudí zrejme najviac. Tiež kontrolovali, či ich zákazníci už sú zaočkovaní alebo prekonaní.

Kontroly pri vchode sú prísne

Podobne ako v Eurovei, aj v Auparku kontrolovali COVID pasy ľudí priamo pri vstupe – blízko bola dezinfekcia aj teplomer, horúčku nám však nekontrolovali.

V Auparku bolo ľudí jednoznačne najviac. Práve tam sme však šli najneskôr, čo mohlo počtu ľudí nahrávať. Veľa ľudí mohlo ísť práve z práce a v nákupnom centre sa cestou zastaviť. Bolo však jasne cítiť, že nejde o bežný deň, kedy je centrum skutočne preplnené a ty míňaš človeka za človekom, skupinku za skupinkou.

V Auparku bol poloplný aj foodcourt, opäť však treba brať do úvahy, že sme tam boli chvíľku po šiestej, čo je pre mnohých čas večere. Plné bolo aj fitnescentrum, ktoré dnes museli zatvoriť. Naopak, kino takmer zívalo prázdnotou, a to aj napriek tomu, že šlo o posledný deň. Zdá sa, že ľudia siahajú pri lockdowne skôr na knihy.

V kaviarni, v strede nákupného centra sedelo zopár ľudí. Na terase nebol však takmer nikto.

Keď sme odchádzali, opäť sme obchádzali zamestnanca, ktorý dozeral, aby sa do nákupného centra dostali len zaočkovaní. Pred ním stál rad, pričom väčšina mala prichystaný telefón spolu s unikátnym QR kódom.

Jedna žena sa rozhodla rad ignorovať, prešla cez automatické dvere a snažila sa obísť aj zamestnanca v reflexnej veste. Ten okamžite odišiel od osoby, s ktorou sa v tom čase rozprával, a ženu zastavil. Vyžadoval od nej COVID pas.

Zdroje: SIU, SIU

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá