Vodíková budúcnosť za 200 miliónov: Svetové mega mozgy sa stretnú len pár kilometrov od slovenských hraníc

  • V projekte budú vedci vyvíjať novú generáciu vodíkových palivových článkov
  • Výskum sa praktizuje v spolupráci medzi osemnástimi partnermi
Ilustračná foto
Ilustračná foto, Unsplash/Hanson Unsplash/Tom Barrett
  • V projekte budú vedci vyvíjať novú generáciu vodíkových palivových článkov
  • Výskum sa praktizuje v spolupráci medzi osemnástimi partnermi

Moravská metropola ponúka svetovému letectvu budúcnosť vo vodíkovom pohone. Podnikateľská spoločnosť Honeywell spustila v Brne projekty za takmer 200 miliónov eur.

Český portál Forbes informuje, že cieľom týchto dvoch projektov je najmä zelenšia letecká preprava. Honeywell do Brna dostane päťdesiat špičkových inžinierov a vedcov z celého sveta. Vedci budú pod taktovkou Európskeho programu Clean Aviation pracovať na dvoch veľkých projektoch, kde sa bude znižovať uhlíková stopa leteckého priemyslu.

V projekte budú vedci vyvíjať novú generáciu vodíkových palivových článkov, ktoré budú účinné práve v letectve. Cieľom je vývoj megawattového leteckého pohonného systému napájaného vodíkom. Jeho jedinou emisiou po spaľovaní by tak bola čistá vodná para.

Výskum sa praktizuje v spolupráci medzi osemnástimi partnermi až z desiatich európskych krajín.

Okrem iného má spoločnosť Honeywell a ostatní partneri za úlohu vývoj komponentov a architektúry tepelného manažmentu práve pre hybridné elektronické lietadlá takých rozmerov, akým je napríklad Boeing 737, či menšie regionálne lietadlá.

Honeywell posilní svoju pozíciu v globálnej špičke tých najpokročilejších technológií v letectve práve vďaka dvom päťmiliardovým projektom.

Michal Závišek, generálny riaditeľ Honeywell Technology Solutions Českej republiky pre Forbes povedal, že realizácia týchto projektov posilní ich investície v Českej republike, čím urýchli tempo inovácií, „ktoré zvýšia efektivitu lietadiel a znížia spotrebu paliva a emisie“, a dodal, že letectvo sa tak posunie do novej a zelenšej éry.

Zelenšia doprava na Slovensku

Spoločnosť Arriva je na Slovensku pripravená v partnerstve s mestami a samosprávnymi krajmi realizovať vodíkové projekty vo verejnej doprave. Na workshope o vodíkovej autobusovej doprave v Trnave, ktorý zorganizovala Národná vodíková asociácia Slovenska vo štvrtok (12. 1.), to potvrdil generálny riaditeľ spoločnosti Arriva Trnava Peter Nemec.

„Efektivita vodíkových článkov sa neustále zvyšuje, vďaka čomu sa autobusy s týmto pohonom stávajú spoľahlivou alternatívou k vozidlám využívajúcim naftu. Potvrdilo nám to aj intenzívne trojdňové testovanie vodíkového autobusu Caetano na jednej z mestských liniek v Trnave. Zavádzanie vodíkových autobusov si však vyžaduje väčšie úvodné investície do nákupu vozidiel, ale aj do novej infraštruktúry zahŕňajúcej čerpaciu stanicu a, samozrejme, výrobu ‚zeleného‘ vodíka. O tom všetkom už dnes diskutujeme s našimi objednávateľmi, aby sme mohli využiť európske zdroje podpory na rozvoj čistej verejnej dopravy bez emisií,“ zdôraznil Nemec.

Workshop o vodíkových technológiách je súčasťou Stredoeurópskej H2 Bus Roadshow. Dopravca využil testovanie na bežnej linkovej trase na zber informácií od vodičov, čo sa týka jazdných vlastností, výkonu motora, zrýchlenia, jazdného komfortu, hlučnosti a tankovania.

Vodiči hodnotili správanie sa vodíkového autobusu v reálnych podmienkach chladnejšieho zimného obdobia, ako aj jazdné parametre vozidla.

Zdroje: Forbes, TASR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá