Vďaka dedkovej receptúre vybudovali Slováci poctivý paštétový biznis. Majú rozsiahlu klientelu

  • Prevzali rodinnú tradíciu výroby domácich paštét a prerazili aj v zahraničí
  • Mesačne predajú tisíce výrobkov vlastnej značky Čongrády
  • Úspech dosiahli aj vďaka využívaniu len prémiových lokálnych surovín
pasta
congrady.eu
  • Prevzali rodinnú tradíciu výroby domácich paštét a prerazili aj v zahraničí
  • Mesačne predajú tisíce výrobkov vlastnej značky Čongrády
  • Úspech dosiahli aj vďaka využívaniu len prémiových lokálnych surovín

Aj napriek tomu, že Tomáš Babinec má vyštudovanú fyzioterapiu, už pár rokov vyrába paštéty v konzerve podľa osvedčeného receptu bez zbytočných aditív a vylepšovákov. Aj napriek tomu, že jeho výrobky nie sú najlacnejšie, predá ich mesačne aj 7-tisíc kusov. Niet sa čomu diviť, receptúru získal o majstra v robení paštét – manželkinho deda, Štefana Čongányho. Dnes si plní svoj sen o vlastnom poctivom biznise, ktorý ho napĺňa.

Veľké firmy a producenti priviedli paštéty do hroznej kvality. Nemáme k nim dôveru, či už z dôvodu použitých surovín, alebo technológie. Kupovať si nejakú pochybnú “mäsovú” hmotu nedáva zmysel. Našťastie ľudia majú možnosť si vyberať. Ale kvalitných výrobkov z oblasti paštét u nás nie je veľa, až na pár drobných producentov, ak teda neberiem do úvahy tie domáce a z Francúzska. Francúzi to s paštétami vedia. Podľa Tomášových slov sme však zabudli, že aj my sme bývali paštétovou veľmocou.

 

Kvalitné paštéty však akoby postupom času z nášho trhu vymizli. Tomáš s manželkou sa ich však rozhodli vzkriesiť.

„Práve tento dôvod mi nedovolil myšlienku na výrobu paštét vyhnať z hlavy. Čas bežal a začal som zisťovať, ako by som to mohol celé realizovať. Legislatíva mi nedovoľuje vyrábať tento druh výrobku v domácich podmienkach. Teda ak ho chcem ponúkať koncovému zákazníkovi. Ide o mäsovú výrobu, ktorá spadá pod veterinárnu kontrolu, a tým pádom musím dodržiavať ich nariadenia. K tomu hygienické normy,“ opisuje Tomáš na svojom blogu.

Takže na produkciu doma u deda musel zabudnúť a začal hľadať cestu. Zariadiť si hneď mäsokombinát tiež nie je najjednoduchšia a najlacnejšia alternatíva.

Po preštudovaní nariadení, povinností a rovnako aj technologických postupov, Tomáš vedel viac, a tak mohol celú situáciu zhodnotiť. Nakoniec sa rozhodol zahájiť profesionálnu výrobu vlastných paštét. Po všetkých schvaľovaniach a potrebnej byrokracii má dnes Tomáš približne sto odberateľov a sto obchodných partnerov. Niektorí sú väčší, niektorí menší.

„Postupne sa to generuje – záujmom, konkurenciou, tým, kam sa chceme v budúcnosti uberať. Začali sme robiť pre niekoho iného, pre jeho značku ako výrobca, konkrétne pre sieť reštaurácií Ambiente, čo je špička v Prahe a kde patrí aj jedna z dvoch reštaurácií, ktorá má michelinovskú hviezdu La Degustation Bohéme,“ opisuje Tomáš pre hnonline.sk

V ponuke dnes majú mäso vo vlastnej šťave, luncheonmeat, pečeňovú a bôčikovú paštétu, ale vyrábajú už i klobásky. Pre Tomáša je tou naj určite pečeňová paštéta, nakoľko to je klasika, ktorú robil ešte jeho dedo na zabíjačke a kvôli čomu mu aj dnes ľudia hovoria, že to je presne to, čo si pamätajú z minulosti.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech