Raz mi volal zákazník, že či som normálny. Najpálivejšie krídelká z nášho menu preňho boli príliš (Rozhovor)

  • V Bratislave vyrástlo nové bistro, ktoré má potenciál zmeniť gastroscénu na Slovensku
  • Krídelkovo si vyberá výhradne lokálne suroviny a domáce omáčky
  • Na Námestí slobody sa fritujú najpálivejšie krídelká v Bratislave
Krídelkovo
Matúš Majer / Startitup
  • V Bratislave vyrástlo nové bistro, ktoré má potenciál zmeniť gastroscénu na Slovensku
  • Krídelkovo si vyberá výhradne lokálne suroviny a domáce omáčky
  • Na Námestí slobody sa fritujú najpálivejšie krídelká v Bratislave

Bývalý IT-čkár Michal Hamaš má ku gastrobiznisu blízko. Už takmer 10 rokov vedie úspešnú firmu s gastro a kancelárskymi potrebami, o ktoré je záujem po celom Slovensku. Vďaka tomu mal zmapovanú takmer každú prevádzku v Bratislave a zistil, čo slovenskému gastru ešte chýba. 

Preto sa rozhodol priniesť Bratislavčanom a čoskoro aj celému Slovensku grilované morčacie a kuracie krídelká s veľkým výberom omáčok v útulnom bistre Krídelkovo na Námestí slobody. Podnik sa stal okamžite hitom a čoskoro by ho do svojej ponuky mohli zaradiť aj doručovacie služby.

V Bratislave vznikol podnik s najpálivejšími krídelkami na Slovensku. Recepty si vymýšľajú sami a Slováci ich milujú

V rozhovore s Michalom Hamašom, majiteľom bistra, sme zisťovali, aký je najlepší recept na krídelká, v čom sa líši od fast-foodového jedla, ale aj v čom je Krídelkovo odlišné od svojich konkurentov. 

zdroj: Startitup / Matúš Majer – Krídelkovo má v ponuke kuracie a morčacie krídelká s batátmi, zemiakovými lyžičkami alebo coleslaw šalátom. Všetky jedlá majú aj dip a stopkový zeler a mrkvu.

V Bratislave sú populárne najmä burgre. Vy ste si však vybrali krídelká. Prečo? 

Každý v dnešnej dobe robí hranolky či burgre, avšak krídelká nemá v ponuke nikto. Všade vo svete sú ale krídelká veľmi populárne, len k nám sa to ešte nedostalo.

Krídelká som si vyhliadol v USA – tam takáto sieť funguje, preto v tom vidím potenciál aj na Slovensku. Inšpiroval som sa sieťou Buffalo Wild Wings. Oni momentálne pôsobia takmer všade vo svete a robia krídelká a burgre. Aj keď my momentálne predávame iba krídelká, tak človek nikdy nevie. Avšak keď bude lepšia situácia, plánujeme spustiť ešte dva projekty.

Niektoré fast-foody na Slovensku krídelká ponúkali, aj keď len sezónne. Myslíte si, že je lepšie, ak sa podnik špecializuje na jeden druh jedla? 

Fast-foody, ktoré ich ponúkajú sezónne či už na Slovensku alebo vo svete, robia krídelká iba v jednej alebo maximálne v dvoch druhoch omáčok. Takto zákazník nemá veľmi na výber. Podľa mňa je rozhodne lepšie voliť podniky špecializované iba na krídelká. 

Konkurenciou vám však musia byť aj bežné fast-foody.

V bežných fast-foodoch začne každé jedlo, ktoré vyjde z panvice alebo z fritézy, vyschýnať. My preto dávame krídelká priamo do omáčky – kým prídu k zákazníkovi, omáčka sa dostane do celého mäsa a tým pádom je mäso presiaknuté chuťou omáčky. Momentálne som ešte nevidel nikoho na Slovensku, kto by ponúkal niečo podobné.

Ako reagujú na vaše krídelká ľudia?

Mnoho ľudí si naše krídelká pochvaľuje, čo je vidno aj na našich referenciách. Avšak na druhej strane sa nájdu aj nespokojníci, ktorí s filozofiou nie sú stotožnení – čo je však úplne v poriadku. To sa deje asi každej gastroprevádzke.

zdroj: Menu Krídelkovo

Sme v dlhodobom lockdowne, vaša prevádzka sídli na Námestí slobody. Kam si po krídelká dnes môžem prísť?

Momentálne máme najviac objednávok z Facebooku, z Bistra, ale aj vďaka referenciám. Fungujeme aj na našej prevádzke na Námestí slobody v Bratislave ako take-away a na našom e-shope.

Súčasne máme spustenú aj donášku – doručujeme v rámci Bratislavy aj mimo nej, od Devínskej Novej Vsi až po Bernolákovo, Zálesie či Malinovo. Aktuálne riešime aj iné donáškové služby ako Bolt, Wolt a ostatných partnerov a postupne pracujeme aj na našich vlastných platformách, aby sme vedeli obslúžiť čo najviac ľudí.

Vašim tajomstvom je najmä samotný recept. Chápem, že ide o tajomstvo, no viete aspoň trošku načrtnúť, v čom ste odlišní?

Presný recept si chránime, ale jeho najdôležitejšia časť je paradoxne omáčka. U nás sa každá omáčka vyrába individuálne tak, aby to chutilo najmä mne ako majiteľovi a kuchárovi. Ak to chutí nám, tak sme si istí, že ju môžeme podať aj zákazníkom.

A omáčky si teda vymýšľate tiež sami?

Áno, samozrejme. Kombinácie chutí v omáčkach a dipoch sú najmä o odvahe. Napríklad, syrová omáčka vznikla úplnou náhodou – urobili sme syrový dip a padli nám do neho krídelká. Tak vznikla naša syrová omáčka. 

Na druhej strane, mango-chilli omáčka je kombinácia chutí zo zahraničia. Môj kuchár vôbec nevedel, že taká kombinácia existuje, no ochutnal ju, vylepšil a momentálne je to najobľúbenejšia omáčka, ktorú máme na predajni.

Veľa omáčok z vášho menu je však veľmi pikantných. Čo majú Slováci radšej?

Definitívne najobľúbenejšia je spomínaná mango-chilli, ktorá je pikantná pre človeka, ktorý nepreferuje chilli. Hneď za ňou nasleduje pomarančovo-zázvorová. Ďalšou populárnou je medovo-horčicová, pretože túto chuť zákazníci poznajú a často sa boja ochutnať niečo nové. Naše omáčky začínajú byť štipľavé až pri čísle 7 – teda sweet-chilli, avšak tá je pikantná iba zľahka.

Slováci radi skúšajú a experimentujú. Mnoho ľudí pri výbere omáčky uvažuje medzi pikantnými alebo extra pikantnými, ako je napríklad Dračí dych. Hovoria si, že aj tie extrémne pikantné omáčky zvládnu, no pri Dračom dychu už končí sranda. Stalo sa nám, že mi zopár ľudí volalo naspäť, či som v poriadku, že takéto štipľavé jedlá predávam (smiech). Dalo by sa povedať, že sme najštipľavejšie krídelká v Bratislave.

Treba dodať, že ku každej objednávke ponúkame aj dipy, ktoré majú smotanový základ práve s mliekom, ktoré sťahuje pikantnosť omáčok. Zároveň ku každému jedlu dávame aj mrkvu a zeler, z toho istého dôvodu.

zdroj: Startitup / Matúš Majer – Ku každej objednávke pridávajú aj stopkový zeler a mrkvu na zneutralizovanie pikantnej chuti.

Ako tak počúvam, pri výrobe sa mieša veľké množstvo chutí. Avšak myslíte si, že Slováci si toto jedlo dokážu vychutnať a oceniť?

Podľa mňa áno, pretože väčšine zákazníkov sa náš koncept páči. Napríklad jeden náš zákazník si pravidelne objednáva veľmi pikantné jedlo na obed, ale to isté si často dáva aj na večeru.

Taktiež máme zákazníka, ktorý si u nás objednáva každý druhý deň – krídelká s hranolkami, s prílohou a nápojom. A to sme otvorení iba tri týždne (rozhovor vznikol 25. februára).

Vnímajú vás ľudia skôr ako fast-food alebo ako zážitok?

Ja nechcem, aby sme boli charakterizovaní ako fast-food. Rozdiel je v tom, že vo fast-foode zákazníkovi predajú už hotovú vec z teplého baru a ten odíde.

My v Krídelkove sme skôr bistro. U nás sa každé jedlo vyrába na zákazku špeciálne na prianie zákazníka. Je dôležité podotknúť, že neponúkame žiadne polotovary a ani jedlo nie je predom pripravené – všetko je čerstvé.

Kedy vzniklo Krídelkovo? 

Krídelkovo vzniklo v mojej hlave na prelome rokov 2009 a 2010. No v tom čase som nenašiel odvahu niečo takéto spraviť. Odvaha prišla až teraz, v decembri 2020, počas koronakrízy. Motivoval ma citát Warrena Buffeta – keď všetci predávajú, kupuj, keď všetci kupujú, predávaj.

Ja som si povedal, že mám zabehnutú spoločnosť, ktorá mi funguje a tým pádom mám pokryté riziko, ak by Krídelkovo náhodou nevyšlo. Tak som spoločne s kamošom, momentálne spoločníkom Krídelkova, šiel do toho. Avšak omáčky vymýšľame už od októbra 2020 a 20. decembra sme prvýkrát na skúšku otvorili pre kamarátov, známych a pre facebookových fanúšikov. O desať dní neskôr, 30. decembra, sme vybavovali prvé objednávky cez náš e-shop.

zdroj: Startitup / Matúš Majer – V ponuke majú aj grilovaný kurací popcorn, ktorý je čoraz viac obľúbenejší medzi zákazníkmi.

Oplatí sa vám z finančného hľadiska dovážať aj do okolia Bratislavy? 

Áno, oplatí sa nám to, pretože je to momentálne najlepší spôsob pre nás, ale aj zákazníkov. Na rozvoz máme fixné ceny, ktoré závisia od lokalít, kam krídelká dovážame. Reálne drvivú väčšinu objednávok doručujeme do hodiny.

Keď si zákazník objedná jedlo, potrebujeme cca 20 minút na jeho prípravu a potom 20 – 40 minút na dovoz do miesta určenia v závislosti od premávky na ceste.

Momentálne máme dvoch kuriérov, avšak pri väčšom nápore objednávok si to vieme manažovať. Napríklad na Silvestra mi volal kuriér, že nestíha. Ja a moja manželka sme hneď sadli do áut a rozvážali sme aj my. 

zdroj: Startitup / Matúš Majer - Majiteľ Michal Hamaš.

Krídelkovo je vďaka svojmu menu pomerne unikátnym konceptom. Čo bude ďalej?

Chceli by sme mať rozhodne viac prevádzok, či už svoje alebo franšízy, aby Krídelkovo čo najviac fungovalo. Už teraz máme záujem o franšízu z Nového Mesta nad Váhom, z Banskej Bystrice a z Humenného. V týchto mestách si chce každý náš spoločník otvoriť svoju pobočku.

Aj keď na Slovensku zdanlivo máme konkurenciu, odlišujeme sa od nich tým, že krídelká nevyprážame, ale fritujeme, čiže sa snažíme ísť zdravším štýlom. Preto sa nebojím, že by sme náhodou neprosperovali, práve naopak.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech