Slovenské biopotraviny končia v zahraničí. Platiť za kvalitu nechceme

play icon

Hosťom rozhovoru je Tomáš Kohút, generálny riaditeľ spoločnosti Sangro. Tá pestuje plodiny na takmer 19 000 hektároch pôdy a venuje sa živočíšnej výrobe. Dokáže sa podľa Tomáša kohúta Slovensko uživiť samo? V poľnohospodárstve zaostávame za Európou a pestujeme zväčša nízkomaržové potraviny. Veľkou témou súčasnej spoločnosti sú aj biopotraviny a kvalita. Označenie BIO farma nezískaš len tak, potrebuješ spĺňať prísne normy a prejsť kontrolami. Zárukou takýchto potravín je, že všetky prípravky, ktorými bola pôda alebo plodiny ošetrené, sú biologického pôvodu.

Na syntetické hnojivá teda môžeš zabudnúť. Samozrejme, že sa to ukazuje na cene konečného výrobku, ktorý stojí oveľa viac. Slováci však vyššie ceny, a to aj napriek záujmu o biopotraviny, platiť nechcú a väčšina kvalitných slovenských biopotravín končí v zahraničí. Tam sa spracujú a putujú späť na Slovensko ako prémiový produkt. Ako sa vyvíjalo slovenské poľnohospodárstvo, prečo doň začali investovať veľký finanční hráči a aké potraviny vie Slovensko vyrábať kvalitne? Majú dnes mladí záujem robiť na poli? Dnes už sedíš v stroji za stovky tisíc eur, ktorý má GPS navigáciu a prakticky všetko robí sám. Ako sa Tomáš Kohút pozerá na biodiverzitu veľkých polí a čo sa plánuje robiť v rámci ekologickejšieho hospodárstva? To všetko a oveľa viac sa dozvieš v Podcaste s Romčom.

Moderuje Roman Naništa