Táto značka vyrába „vegánske“ tenisky, ktoré sa v prírode rozložia za 45 dní

  • Kanadská firma vyrobila 100 % rozložiteľné rastlinné tenisky
  • Skladajú sa zo štyroch základných surovín - ananás, eukalyptus, kenaf a juta
  • Dostaneš ich za 192 eur
Native Shoes
Native Shoes
  • Kanadská firma vyrobila 100 % rozložiteľné rastlinné tenisky
  • Skladajú sa zo štyroch základných surovín - ananás, eukalyptus, kenaf a juta
  • Dostaneš ich za 192 eur

Iba včera sme ti priniesli správu o tom, že značka Nike prišla na trh s vlastnou príručkou udržateľného dizajnu, v ktorej ponúka módnym značkám návod na to, ako tvoriť ekologickú módu. Reagovala tak na aprílovú novinku od Adidasu, a to tenisky vyrobené zo 100 % recyklovateľného materiálu. Okrem toho má spoločnosť Adidas na konte aj topánky vyrobené z oceánskeho odpadu, ktoré predstavili ešte v roku 2015.

Zdá sa, že s ekologickými teniskami sa roztrhlo vrece a svojou troškou chcú prispieť aj Kanaďania. Práve kanadská firma Native Shoes odštartovala predaj nových tenisiek vyrobených čisto z rastlinných a prírodných materiálov s príznačným názvom Plant Shoe.

Plant Shoe sa skladajú zo štyroch základných surovín – ananás, eukalyptus, kenaf a juta a sú zhotovené z udržateľných materiálov, ktoré nezaťažujú prírodu. Na vytvorenie špičky použili ananásové šupky, na vnútornú podošvu eukalyptus, na zlepenie podrážky so zvyškom topánky jutu, ktorá, ak sa zmieša s olivovým olejom, slúži ako dokonalé lepidlo. Vložka pozostáva z ázijskej rastliny kenaf a podrážka je vyrobená z korku.

This is the first of its kind on the planet, produced in a limited quantity.

Gepostet von Native Shoes am Freitag, 14. Juni 2019

Podľa kreatívneho riaditeľa Mikea Belguea bolo vytvorenie takýchto tenisiek až neuveriteľne ľahké. Native Shoes chcú preto ďalej posúvať konvencie tradičnej výroby obuvi a hľadať nové riešenia.

Keď sme topánky vyrobili, pýtali sme sa samých seba, ‚čo bude ďalej?‘ Ako by sme dokázali eliminovať odpad úplne a namiesto toho zhotovili produkt zo zeme, ktorý sa potom do zeme aj úplne vráti?,“ hovorí Belgue pre Fast Company.

Gepostet von Native Shoes am Samstag, 15. Juni 2019

Ak ťa nové tenisky zaujali a plánuješ si ich kúpiť, pripraviť si musíš o čosi viac peňazí, než je za tenisky bežné. Firma si účtuje 192 eur za pár. Dobrá správa ale je, že ak ťa tenisky omrzia a rozhodneš sa ich vyhodiť, v prírode by sa mali rozložiť do 45 dní.

„Na týchto materiáloch nie je nič nové, no nové je to, ako sme ich dokázali poskladať dokopy a našli sme riešenia pre celý proces výroby,“ objasnil Belgue.

Zdroj: Native Shoes, Fast Company

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá