Chorvátsko je definitívne červené. Rezort vnútra varuje dovolenkárov, od mora priamo do karantény

  • Muž, ktorý po návrate z Chorvátska skončil v nemocnici a umrel, mal ochorenie COVID-19
  • Od 1. septembra svieti táto krajina na koronavírusovom semafore červenou farbou
chorvátsko
  • Muž, ktorý po návrate z Chorvátska skončil v nemocnici a umrel, mal ochorenie COVID-19
  • Od 1. septembra svieti táto krajina na koronavírusovom semafore červenou farbou

Slovensko má ďalšie obete nového koronavírusu. Jednou z obetí bola 80-ročná žena, ktorá mala aj ďalšie zdravotné ťažkosti. Naopak, 62-ročný muž netrpel inými chorobami. Do nemocnice sa dostal po návrate z Chorvátska.

Priebeh jeho ochorenia bol rýchly. Pacient sa z dovolenky z Chorvátska vrátil 18. augusta. Na koronavírus bol pozitívne testovaný približne o týždeň neskôr. Jeho zdravotný stav sa začal prudko zhoršovať, a preto bol v piatok 28. augusta hospitalizovaný. O deň neskôr ležal na ARO oddelení, bol mu podaný aj liek remdezivir, muž však v nemocnici umrel. Informuje o tom TV Markíza.

Na Slovensku pribudli 4 potvrdené úmrtia v súvislosti s ochorením COVID-19

Chorvátsko je už červené

Slovensko zmenilo Chorvátsku farbu na varovnom covid semafore. „Medzi ‚červené krajiny‘ z pohľadu pandémie nového koronavírusu od 1. septembra patria Chorvátsko, Francúzsko, Španielsko, Holandsko, Belgicko a Malta,“ informuje Ministerstvo vnútra SR.

Ďalšou novinkou, ktorá platí od 1. septembra, je to, že ľudia, ktorí sa vrátia z rizikovej krajiny v rámci Európskej únie, sú povinní absolvovať desaťdňovú karanténu. Do piatich dní by ich mali otestovať na koronavírus.

zdroj: Fischer/chorvatsko/dalmacie

„Zmenou je, že ak sa u navrátilcov z rizikových krajín do 10 dní nepodarí zrealizovať testovanie a nebudú mať žiadne príznaky ochorenia, karanténa sa u nich ukončí aj bez testovania,“ uvádza ďalej ministerstvo.

Aj napriek tomu, že ministerstvo varuje pred cestou do Chorvátska, Slováci a Slovenky sa tam dostanú viac-menej bez problémov, a to aj vlakom či autobusom. „Pri vstupe na územie Chorvátska nie je potrebné preukázať sa testom na COVID-19,“ uvádza Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Záhrebe.

AKTUÁLNE: Do Chorvátska bude celé leto premávať priamy vlak z Bratislavy, lístok stojí pár eur

Počet nakazených stúpa

V Chorvátsku počas leta dovolenkovalo mnoho Slovákov a Sloveniek. Ako sme už informovali, dovolenkári, ktorí vycestovali ešte koncom júna, sa v Chorvátsku cítili bezpečne. Situácia sa však zmenila a v posledných dňoch hlási táto krajina nárast prípadov.

Najnovšie čísla ukazujú, že za posledných dvadsaťštyri hodín Chorváti zaznamenali 311 nových prípadov nákazy, pričom otestovali 4 122 ľudí. Spolu majú 2 566 aktívnych prípadov. „258 ľudí je stále hospitalizovaných, pätnásť pacientov je na umelej pľúcnej ventilácii,“ informuje chorvátska vláda. Od vypuknutia pandémie v tejto krajine na následky ochorenia Covid-19 umrelo 191 pacientov.

Najviac prípadov, a to až 774, zaznamenali v Splitsko-dalmatínskej župe, ktorá je obľúbeným miestom dovolenkárov. 504 prípadov evidujú v Záhrebe.

Ľudia umierajú, konšpirátori zavádzajú

Aj keď doposiaľ na Slovensku na následky ochorenia COVID-19 umrelo 37 ľudí a celosvetovo sa toto číslo už vyšplhalo na viac než 800-tisíc obetí, stále sa nájdu ľudia, ktorí pandémiu považujú za hoax.

covid-19 koronavírus
zdroj: Pixabay.com/fernandozhiminaicela

Jednou z mnohých falošných správ je aj tá, že nosenie rúška ohrozuje zdravie. Zvláštny, no nie prekvapivý moment v súvislosti s týmto prinieslo aj stredajšie rokovanie parlamentu. Krátko po začatí schôdze si niektorí poslanci za stranu Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko a niekoľko nezaradených poslancov odmietlo nasadiť rúška, za čo ich predseda parlamentu Boris Kollár vykázal z rokovacej sály.

Dodržiavanie tohto základného protiepidemiologického opatrenia kontrolovali v posledných dňoch aj policajti. „Upozorňujeme, že kto poruší opatrenie prijaté Úradom verejného zdravotníctva, môže mu byť uložená pokuta v blokovom konaní do 1 000 eur a v správnom konaní až do 1 659 eur,“ informuje hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Bárdyová.

Zdroje: TV Markíza, koronavirus.hr, MZVaEZ SR, MV SR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá