5 vedecky overených trikov, ktoré ti pomôžu zaspať do niekoľkých minút

  • Určite sa ti niekedy stáva, že keď si ľahneš do postele, nedokážeš ani za svet zaspať – a to aj keď si unavený
  • Nabudúce, keď sa ti to prihodí, spomeň si na týchto 5 trikov
  • Zaspať ti pomôžu takmer okamžite
5 psychologických a vedecky overených trikov, ktoré ti pomôžu zaspať do niekoľkých minút
Unsplash/Claudia Mañas
  • Určite sa ti niekedy stáva, že keď si ľahneš do postele, nedokážeš ani za svet zaspať – a to aj keď si unavený
  • Nabudúce, keď sa ti to prihodí, spomeň si na týchto 5 trikov
  • Zaspať ti pomôžu takmer okamžite

Každý z nás pozná zopár trikov na to, čo robiť, keď spánok nie a nie prísť. Určite však nie sú ani zďaleka tak efektívne ako 6 nasledovných rád, ktoré sú podložené aj vedou. Niektoré ťa síce určite prekvapia, no vyskúšať ich určite stojí zato. 

#1 Dýchanie cez ľavú nosnú dierku

Toto dychové cvičenie je zrejme známe všetkým, ktorí cvičia jogu. Portál Motivation Grid ho popísal ako techniku, ktorá sa používa na upokojenie a zníženie krvného tlaku. Ak ho chceš vyskúšať, najprv si ľahni na ľavý bok. Svoj pravý ukazovák si polož na pravú nosnú dierku a pritlač na ňu – tak, aby si dýchal len tou ľavou. Niekoľkokrát sa ňou zhlboka nadýchni a vydýchni. Už po niekoľkých nádychoch pocítiš, ako sa tvoje telo ochladzuje a upokojuje. 

Sprav si z týchto 4 zvykov večernú rutinu a uvidíš, ako sa tvoje dni zmenia

#2 Reverzná psychológia

O reverznej psychológii si už pravdepodobne počul. Jej podstatou je, že naša myseľ funguje tak, že chce väčšinou to, čo nemôže dostať. Ako príklad sa často používa napríklad láska Rómea a Júlie, ktorá sa reverznou psychológiou vysvetľuje tak, že spolu chceli byť práve preto, že spolu byť nemohli.

Alebo inak, mysli na čokoľvek, len nie na poriadne šťavnatý hamburger s poriadnou porciou poctivých, domácich hranoliek. Asi sa ťa nemusíme pýtať, na čo práve myslíš. Rovnaký trik môžeš použiť aj pri zaspávaní, a to nasledovne. Keď nebudeš vedieť zaspať, otvor si oči dokorán a dookola si opakuj, že nemôžeš zaspať. Uvidíš, čo sa stane o niekoľko minút. 

zdroj: Unsplash/peter bucks

#3 Uvoľnenie svalov

Ako na svojich stránkach uvádza aj nadácia Sleep Foundation, ak sú tvoje svaly v tenzii, na vedomej úrovni to síce nemusíš vnímať, no isté je, že určite nezaspíš. Svoje svaly však môžeš jednoducho uvoľniť, a to za niekoľko sekúnd. Spravíš to nasledovne – začni pri končekoch prstov na nohách. Zovri ich najviac ako vieš, drž 5 sekúnd, a následne ich uvoľni. Proces zopakuj. Potom pokračuj rovnakým spôsobom s celými nohami, s bruchom, s päsťami, s celými rukami, a nakoniec si nechaj ramená + krk. Keď skončíš, všetky tvoje svaly budú príjemne uvoľnené, a tebe sa zrejme konečne podarí zaspať. 

#4 Popusti uzdu svojej fantázii

Vizualizácia je jednou z najefektívnejších foriem meditácie, a je skvelou technikou v boji proti bezsenným nociam. Pokiaľ ide o nespavosť, ak sa ti nedarí zaspať, skús si vizualizovať niečo, čo ťa vždy upokojí – napríklad prechádzku v lese. Podstatnou časťou však je, aby si sa pokúsil zapojiť aspoň 3 zmysly, teda napríklad zrak (predstavuj si okolie), sluch (predstavuj si zvuky lesa) a čuch (predstav si vôňu lesa). Ak to vydržíš v úplnom pokoji robiť niekoľko minút, bez problémov ti to pomôže zaspať. 

Bojuješ s ranným vstávaním? Odstráň tieto 4 najčastejšie chyby a tvoj život sa zmení

#5 Počítanie odzadu

O počítaní ovečiek si určite počul, toto je však menší upgrade. Tento trik funguje skvele predovšetkým vtedy, ak nedokážeš zaspať kvôli nejakým stresujúcim myšlienkam. Ako na svojich stránkach uvádza portál CalmClinic, počítanie odzadu dokáže mozog presmerovať z kruhu obáv a pochybností na počítanie, no zároveň nejde o nejakú extra náročnú úlohu, takže ti to nezabráni v spánku. Pomôže ti aj to, keď si budeš pri odrátavaní čísla vizuálne predstavovať. Ak začneš na 1000, uvidíš, že k 0 sa nedostaneš. 

Zdroje: motivationgrid.com, sleepfoundation.org, calmclinic.com

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá