Francúzi sú na tom s očkovaním ako Slovensko, vláda zdravotníkom prikázala vakcínu. Podpálili očkovacie centrum a vandali útočia na políciu

  • Proti očkovaniu sa protestuje aj v iných krajinách, niektoré demonštrácie sú veľké a agresívne, iné sú skôr bizarné
  • Vo Francúzsku protestuje agresívna menšina, v Poľsku z pandémie vinia Židov
protesty demonštrácie NR SR
TASR/Dano Veselský
  • Proti očkovaniu sa protestuje aj v iných krajinách, niektoré demonštrácie sú veľké a agresívne, iné sú skôr bizarné
  • Vo Francúzsku protestuje agresívna menšina, v Poľsku z pandémie vinia Židov

Uplynulý víkend sa na Slovensku niesol v znamení protestov pred parlamentom. Stovky ľudí tam prišli vyjadriť svoj názor na očkovanie a na zákon, ktorý sa poslanci chystali schváliť. Dosiahli svoje a poslanci im z veľkej časti ustúpili.

Nie sme však jediná krajina, kde sa protestuje. Oproti demonštráciám, ktoré sa počas posledných týždňov odohrávajú vo Francúzsku, boli tie naše príjemným posedením pri čaji.

Mnohým Francúzom sa nepáčilo, že vláda pristupuje k zvýhodňovaniu očkovaných ľudí. Na proteste sa zúčastnilo len za jeden deň viac ako 100 000 ľudí, písali sme v nedávnom článku. Protestujúci podpálili vakcinačné centrum, ďalšie zničili „len“ čiastočne. Protesty spôsobilo nové nariadenie, podľa ktorého musia byť do 15. septembra povinne zaočkovaní všetci zdravotníci.

Od augusta by sa tiež mali Francúzi preukazovať zdravotnými preukazmi, covid pasmi, ktoré sa budú vyžadovať pri vstupe do obchodov, barov, kín či na cesty vlakom. V covid pasoch budú informácie zverejňujúce vakcináciu občana, prípadne nedávno vykonaný test s negatívnym výsledkom. Ide teda o veľmi podobný zákon, proti ktorému sa cez víkend protestovalo u nás.

Zákon však nakoniec napriek demonštráciám prešiel. Politici sa rozhodli neustupovať vo výraznej miere demonštrantom, reagujú tak aj na stúpajúce počty infikovaných ľudí a klesajúci záujem o očkovanie.

Slzotvorný plyn aj útoky na políciu

Okrem Francúzska sa tento mesiac protestovalo v Taliansku, Austrálii a Grécku, píše o voanews.com. Do ulíc vyšli desiatky tisíc ľudí, ktorí protestovali proti zvýhodňovaniu očkovaných pred neočkovanými. V Sydney sa uskutočnila nepovolená demonštrácia, počas ktorej polícia zatkla desiatky ľudí. Podobná situácia vznikla aj vo Francúzsku, kde polícia použila slzotvorný plyn.

Ohlásená zmena nariadení pritom rapídne zvýšila počet nových registrácií na očkovanie. Prieskum zároveň ukázal, že približne 3/4 Francúzov súhlasí s novými opatreniami.

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Zdroje: Startitup.sk, Denník N, voanews.com, thelocal.it, reuters.com, reuters.com, Hospodárske noviny, BBC, The Guardian, timesofisrael.com

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá