Na prvý pohľad vyzerá ako opustená budova, no vnútri skrýva poklad. Architekti preniesli jej črty aj do interiéru

  • Architekti sa rozhodli zachovať pôvodný ráz budovy
  • Materiálovým riešením sa tak priblížili pôvodnému vzhľadu budovy, ktorý dotvorili novými prvkami
gutgut, Boysplaynice, architektúra
gutgut, Boysplaynice
  • Architekti sa rozhodli zachovať pôvodný ráz budovy
  • Materiálovým riešením sa tak priblížili pôvodnému vzhľadu budovy, ktorý dotvorili novými prvkami

Originálne riešene bytu z 50-tych rokov navrhlo štúdio Gutgut v hlavnon zložení z architektov Lukáša Kordíka, Štefana Polakoviča, Jany Benkovej, Tomáša Vrteka, Mateja Honča, Hany Laššovej a Simony Tóthovej. 

V objekte sa kedysi dávno nachádzali bývalé tlačiarne Svornosti, teraz tak priestory získali výnimočný charakter a rukopis, ktorý nie je zvyčajný v budovách centra hlavného mesta. „Cieľom projektu konverzie bývalých knihtlačiarní Svornosť, je sprostredkovať jedinečné bývanie „loftového“ charakteru v hustom urbánnom prostredí hlavného mesta. Riešenie sa opiera o silný tvarový a materiálový charakter objektu, ktorý zachováva, no zároveň účinne transformuje do nového typologického využitia,“ uviedli architekti projektu. 

Charakteristickou črtou objektu je zaužívaná klasika, sklobeton. Dovoluje prepustiť dostatočne veľa svetla, ale priestoru zanecháva značnú intimitu.

Nositeľom vizuálu sa stalo pôvodné priemyselné okno definované svetlíkom vloženým medzi polia sklobetónu. Hra svetlo – tieň a logická práca s mierou intimity a transparencie vo vzťahu k vnútorným priestorom definuje základný cieľ nášho návrhu veľmi priamočiaro a pragmaticky,“ napísali autori.

gutgut, Boysplaynice, architektúra
zdroj: gutgut, Boysplaynice
gutgut, Boysplaynice, architektúra
zdroj: gutgut, Boysplaynice

Zanechaný pôvodný charakter 

Architekti sa rozhodli zachovať pôvodný ráz budovy. Materiálovým riešením sa tak priblížili pôvodnému vzhľadu budovy, ktorý dotvorili novými prvkami. Na bytoch pribudli predsadené balkóny a konštrukcia so zabezpečeným tienením z juhozápadnej strany. 

Jedinečný priestor vďaka velkorysým stropom poskytuje loftové bývanie, ktoré je väčšinou riešené uniestnením nočnej zóny na vytvorené podlažie. Na návrhoch architekti prezentujú, že sa v týchto priestoroch môže nachádzať aj pracovňa. Vizualizáci ďalej zobrazujú svetlú dennú časť práve v dolných priestoroch loftu za sklobetonovou stenou.

Materiálové riešenie vychádza z pôvodného charakteru objektu, s ktorým sa stotožňuje a citlivo naň nadväzuje novými konštrukčnými prvkami zo strany dvora. Juhozápadnú fasádu vnútrobloku definujú predsadené balkóny, ktoré nezmenšujú pôdorysnú plochu bytov a ľahká oceľová konštrukcia s exteriérovým tienením,“ doplnili architekti projektu. 

Industriálny vzhľad zvýrazňuje odhalená konštrukcia a surové steny pôvodného objektu. Na projekte pribudli ďalšie tri poschodia, ktoré architekti navýšili na dosavadný konštrukčný systém. Na nových podlažiach bol zanechaný rukopis pôvodnej stavby.

„Charakter objektu dopovedá trojpodlažná nadstavba. Svojím objemom ustupuje pôdorysnej stope pôvodného domu a nadväzuje na jestvujúci konštrukčný systém. Z exteriéru je vnímateľný jednoduchý, pravidelný raster stĺpov a stien, ktoré jasne vymedzujú priestory jednotlivých bytov,“ dodali architekti zo štúdia Gutgut.

gutgut, Boysplaynice, architektúra
zdroj: gutgut, Boysplaynice
gutgut, Boysplaynice, architektúra
zdroj: gutgut, Boysplaynice
gutgut, Boysplaynice, architektúra
zdroj: gutgut, Boysplaynice
Zdroj: gutgut

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK