Potraviny, ktoré zakazuje každý dietológ, ti dokážu pomôcť. Nová štúdia vyčlenila významnú časť z nich

  • Mnohí odborníci považujú ultraspracované potraviny za zdraviu škodlivé
  • Podľa nových poznatkov však niektoré z nich znižujú riziko multimorbidity
Zdravé potraviny
Freepik
  • Mnohí odborníci považujú ultraspracované potraviny za zdraviu škodlivé
  • Podľa nových poznatkov však niektoré z nich znižujú riziko multimorbidity

V poslednom období sa intenzívne diskutuje o rizikách, ktoré predstavujú vysokospracované potraviny. Odborníci poukazovali na to, že niektoré z týchto potravín môžu zvyšovať riziko zdravotných problémov, vrátane obezity, vysokého krvného tlaku, srdcových chorôb, rakoviny či cukrovky 2. typu.

Ultraspracované potraviny sú produkty vytvorené s použitím ingrediencií, ktoré v domácej kuchyni bežne nevyužívame. Tieto potraviny sú často spracované tak, aby mali dlhšiu trvanlivosť, boli chutnejšie a cenovo dostupnejšie.

V kategórii týchto produktov nájdeme široké spektrum potravín, ktoré sa líšia nielen svojím zložením, ale aj nutričným profilom. Napríklad komerčný celozrnný chlieb spadá do tej istej skupiny ako zmrzlina, šišky alebo vyprážané pochutiny, hoci má úplne iné zdravotné účinky.

Mnohé ultraspracované potraviny môžu mať nepriaznivý nutričný profil. Čo je však nové ohľadom týchto potravín, je myšlienka, že niektoré z nich môžu byť dokonca zdraviu prospešné, čo potvrdila aj nedávna medzinárodná štúdia.

Mýty okolo ultraspracovaných potravín

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Zdroje: The Conversation, The Lancet, The Guardian, Springer Link

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá