Takto vyzerá bývanie snov. Moderný vzdušný dom je dokonalou hrou materiálov

Podľa článku od Štefana Moravčíka, Archinfo.sk, Autori: Ing.arch. Maroš Fečík Miriam Fečíková / 11. septembra 2017 / Architektúra

zdroj: Maroš Fečík a Miriam Fečíková

Jednoduché biele línie v kombinácii s betónom, sklom a drevom sú presvedčivou architektonickou výpoveďou. A zároveň príjemným miestom na bývanie.

Výrazné línie, jednoduché plochy a objemy, čitateľný koncept, logická dispozícia… umožňujú, aby sme mnoho nepísali, ale skôr si nechali priestor na vizuálne vnímanie tejto peknej stavby.

Zobraziť celú galériu (21)
zdroj: Plusminusarchitekti

Dom je navrhnutý pre štvorčlennú rodinu (dvaja rodičia a dve deti). Má štyri spálne (rodičovská, dve detské a hosťovská), tri kúpelne, garáž pre dve autá, dostatok vnútorných i vonkajších skladových priestorov… Kuchyňa, jedáleň a obývačka sú v nadväzujúcej „štíhlej“ časti pôdorysu v tvare písmena „L“.

„Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk.“

Hmotová skladba objektu je zrejmá z nasledujúcej axonometrie, ktorá názorne prezentuje celú figúru objektu. Vnútorné výškové členenie približuje rezoperspektívny pohľad.

Zobraziť celú galériu (21)
zdroj: Plusminusarchitekti

Hlavný obytný priestor je riešený čisto, funkčne, elementárne. Nie je však sterilný, odcudzený. Naopak poctivé priznanie použitých materiálov, od high-tech lesklých povrchov kuchynskej linky, cez masívne drevo podlahy až po surový pohľadový betón stropov a časti stien, spolu s doplnkami a zariadením tvoria veľmi príjemnú zmes a kombináciu, ktorá je zaujímavá a ľudská.

Zobraziť celú galériu (21)
zdroj: Plusminusarchitekti

Optické prepojenie interiéru s vonkajšími plochami pozemku je výborné. Vieme bezprostredne vnímať denné cykly, atmosféru, počasie, necítime sa izolovaní, zavrení, odrezaní od sveta. Svetlo do interiéru vchádza aj zvrchu a takto ešte viac presvetľuje a odľahčuje priestor.

Zobraziť celú galériu (21)
zdroj: Plusminusarchitekti

Precízne navrhnutá kuchyňa je laboratóriom pre prípravu pokrmov. Hladké hygienické povrchy sa ľahko udržujú. Koncept „technologickej steny“ kde sú ukryté všetky zásoby a zariadenia, ktoré práve nepotrebujem k aktuálnej činnosti, mimoriadne pomáha k organizáci a „poriadku na pracovisku“.

Zobraziť celú galériu (21)
zdroj: Plusminusarchitekti

Z poschodia je nádherný výhľad na dvor s bazénom a exteriérovým prístreškom.

Zobraziť celú galériu (21)
zdroj: Plusminusarchitekti

Pri návrhu nočnej časti, hygieny i komunikačných priestorov vnútri dispozície architekti nezostali nič dlžní svojej povesti.

Zobraziť celú galériu (21)
zdroj: Plusminusarchitekti

Poteší i pohľad na riešenie detailov. Napríklad integrácie dverí do plochy deliacich konštrukcií ohraničujúcich a vymedzujúcich jednotlivé priestory. Vznikajú presvedčivé riešenia plôch, ktoré sa dynamicky otvárajú, alebo zatvárajú podľa potreby. Práve takéto „jednoduché“ riešenia nie sú jednoduché a vyžadujú zmysel pre detail i náročnú prípravu s dlhodobým výhľadom dopredu…

Autormi projektu sú Maroš Fečík a Miriam Fečíková Plusminusarchitekti, zdroj: archinfo.sk

Pridať komentár (0)