Vojna nie je len o výbuchoch, ale aj o príbehoch, ktoré by nechcel zažiť nikto (NEWSLETTER)

  • Vedel si, že Bratislava má nočného primátora?
  • Tisícky Európanov sa nevedia dostať k vlastným biologickým deťom na Ukrajine
  • Barista prináša návod, ako si pripraviť dokonalú šálku kávy
ruské delostrelectvo
SITA/AP, Russian Defense Ministry Press Service
  • Vedel si, že Bratislava má nočného primátora?
  • Tisícky Európanov sa nevedia dostať k vlastným biologickým deťom na Ukrajine
  • Barista prináša návod, ako si pripraviť dokonalú šálku kávy

V dennom Newslettri Startitup sa dočítaš všetko dôležité z aktuálneho diania za posledných 24 hodín a všetko, čo by si nemal prehliadnuť.

Vybrali sme tri hlavné témy:

  • Martin Královič je nočný primátor Bratislavy. Svoje noci trávi v meste a často v koordinácii s Mestskou políciou.
  • Ukrajina legálne ponúka možnosť náhradného materstva pre cudzincov. Z dôvodu vojny sa však rodičia majú problém dostať k svojim deťom. 
  • Pripraviť skutočne dobrú kávu je umenie. Barista Tomáš radí, ako na to.

Nočný primátor Bratislavy

Nočný život v uliciach Bratislavy vie byť divoký aj nebezpečný. Jedným z hlavných cieľov primátora Matúša Valla bolo zvýšiť bezpečnosť obyvateľov Bratislavy. Vznik funkcie nočného primátora avizovalo vedenie magistrátu po mnohých násilných incidentoch v bratislavských uliciach.

Zriadenie pozície bolo aj súčasťou Plánu Bratislava.

Nočným primátorom Bratislavy je od roku 2020 Martin Královič. Väčšinu svojej práce vykonáva počas dňa, v teréne sa však snaží byť čo najviac aj v noci.

Jeho úlohou je zabezpečiť dostatočný pokoj a bezpečnosť v uliciach aj po zotmení. Pozícia je inšpirovaná zahraničnými európskymi mestami s rušným nočným životom, ako sú napríklad Viedeň či Amsterdam.

Ako vyzerá práca nočného primátora? „Mojou úlohou je riešiť a koordinovať nočný život v Bratislave, zlaďovať potreby a požiadavky kľúčových stakeholderov nočného života – rezidentov, návštevníkov (domácich, ale aj turistov), bezpečnostných zložiek a v neposlednom rade samotných prevádzkovateľov podnikov a ich personálu,“ objasňuje Martin Královič.

Drvivá väčšina konfliktov sa totiž deje v uliciach a na verejných priestranstvách. Väčšinou ide o potýčky medzi podnapitými ľuďmi, vo vnútri podnikov sa deje minimum konfliktov.

Pri strážení ulíc po zotmení to však nekončí. Okrem toho intenzívne riešim aj rozvoj mestskej polície, ktorá je kľúčovým aktérom v nočnom živote a v otázke bezpečnosti mesta.“

Za najčastejší problém, ktorý pravidelne rieši, je podávanie alkoholu osobám mladším ako 18 rokov. Počas pandémie išlo najmä o porušovanie dodržiavania opatrení gastroprevádzkami, zákazu vychádzania či organizovania nelegálnych párty.

„V Starom Meste sa nám podarilo počas pandémie v roku 2020 odhaliť nelegálnu párty s desiatkami ľudí,“ uvádza Martin Královič. Ako si zaistiť bezpečnosť vonku v nočných hodinách, sa dočítaš v tomto článku.

nocny primator
zdroj: Nočný primátor Martin Královič

Po svoje dieťa išli do Užhorodu 

Vojnou na Ukrajine trpia aj tí najmenší z nás. Situácia vytvára ďalší problém. Množstvo párov sa nevie dostať k svojim novorodencom, ktorých vynosili Ukrajinky.

Ukrajina legálne ponúka možnosť náhradného materstva pre cudzincov. Nárok na vynosenie dieťaťa náhradnou matkou majú podľa zákona len heterosexuálne páry, ktoré nemôžu otehotnieť zo zdravotných dôvodov.

Páry z Európy, Kanady, Číny či iných častí sveta túto možnosť využívajú a ročne sa tak na Ukrajine narodí približne 2 500 detí.

Iba pred pár dňami prijala Univerzitná nemocnica v Košiciach len 11-dňovú pacientku Joy, ktorú na vyšetrenie priviedli z Užhorodu. Na Ukrajine ju porodila náhradná mama z Ukrajiny francúzskym rodičom.

Rodičia si po svoju dcéru prišli do Užhorodu osobne a k nám sa prišli uistiť, že je všetko v poriadku. Dnes je už malá Francúzska aj s rodičmi doma v Paríži.

WONDERFULL FAMILY, hovorí šťastný lekár Peter Krcho. Lebo JOY je v poriadku v náručí svojich rodičov. Už len pár hodín…

Posted by Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice on Sunday, March 27, 2022

Ako však uvádza Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach, takéto šťastie nemajú všetci. „Patria medzi šťastlivcov, ktorým sa v tomto vojnovom čase podarilo ku svojmu vlastnému genetickému dieťaťu dostať. Stovky malých novorodencov, ktorých priviedli na Ukrajine na svet náhradné matky, alebo by sa mali narodiť v krátkom čase, sa k rodičom dostať nevedia,“ napísali.  

Náhradná mama malého bábätka bola v čase, keď na Ukrajine začala vojna, v Odese. Odtiaľ vycestovala do Užhorodu. Cestou začala predčasne rodiť. Neonatológ Peter Krcho Joy vyšetril a odobril jej cestu domov lietadlom.

„Joy je mimoriadne pokojné dievčatko, celé vyšetrenie zvládla statočne. Tak ako cestu na svet a k rodičom, ktorú by si nikto nedokázal predstaviť,“ píše nemocnica.

Lekár Peter Krcho zdôrazňuje, že na Ukrajine je v súčasnosti veľký počet detí, ktoré majú rodičov z iných krajín. „Radi pomôžeme. Tieto bábätká sa rodia v nejasných podmienkach, v stresových a doslova život ohrozujúcich situáciách. Nevieme, čo všetko zažívajú počas pôrodu. Sú to deti genetických rodičov z Európy.“

Viac si o tejto problematike prečítaš v článku.

Ranná šálka šťastia

Káva je nevyhnutnou súčasťou väčšiny z nás. Bez šálky espressa si mnohí svoje ráno ani nevedia predstaviť. Do kaviarní chodíme za zábavou, relaxom i prácou.

Príbeh tvojej šálky kávy začína ešte na plantážach výberom odrody. Po zbere sa následne v pražiarňach praží na svetlú, strednú a tmavú. Najkvalitnejšia káva pochádza z Južnej Ameriky, kde sa pestuje druh arabika. Arabika je horkejšia, má menej kofeínu a vytvára menej peny.

Druhou odrodou je robusta, ktorej plantáže sa nachádzajú hlavne v Ázii a má až desaťkrát viac kofeínu ako arabika. Chuťovo je kyslejšia a vytvára viac peny. Robusta sa však považuje za menej kvalitnú a menej zdravú, najmä kvôli vysokému obsahu kofeínu.

O tom, že príprava kávy je umenie, ktoré má svoje presné postupy, vedia všetci skúsení baristi. O svoje cenné rady sa so Startitupom podelil barista Tomáš, ktorý viedol 13 rokov kaviareň Cafe 002 v centre Bratislavy. Na to, aby bola káva skutočne kvalitná, nezáleží iba na zrnách. 

„Záleží aj na tom, aký máš mlynček. Najlepší je fresh, kávu namelie vždy len na jednu dávku. Aj na jeho nastavení záleží, keď je veľká vlhkosť v ovzduší, mlynček sa nastavuje na jemnejšie mletie, opačne vtedy, keď je nízka vlhkosť, teda melie sa na hrubšie,“ hovorí Tomáš. V mletí podľa neho spočíva polovica úspechu.

Okrem výberu správneho mlynčeka je dôležitá aj voda a doba lúhovania. Podľa jeho slov by káva nemala tiecť dlhšie ako 20 sekúnd. Ak sa prešvihne správna doba lúhovania, kávu možno cítiť po zhorenine a jej chuť bude horká.

Zároveň, ak presiahnete vhodný čas, káva začne uvoľňovať škodliviny a zbytočne veľa kofeínu. Podávať by sa mala výhradne v porcelánových šálkach, ktoré musia byť nahriate, kvôli udržaniu správnej chuti, arómy a teploty.

Podrobný manuál, ako si najlepšie vychutnať svoju šálku šťastia, si prečítaš v tomto článku.

Dnešné správy, ktoré by nemali ujsť tvojej pozornosti:

Odomknúť kamošovi / rodine

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá