Z Vietnamu prišiel, aby Slováci objavili „ázijský langoš“. Neprajníkov ignorujeme, vraví šikovný podnikateľ

  • Ak bežne navštevuješ bratislavskú mestskú časť Rača, potom ti určite neunikla moderná prevádzka s názvom ĂN ĂN, čo vo vietnamčine znamená „jesť“
  • Ide o príjemné rodinné bistro, ktoré sa nachádza na Rustaveliho ulici
  • Ich unikátny „ázijský langoš“ ochutnáš len tu 
Šimon Snopek/ ĂN ĂN
Šimon Snopek/ ĂN ĂN
  • Ak bežne navštevuješ bratislavskú mestskú časť Rača, potom ti určite neunikla moderná prevádzka s názvom ĂN ĂN, čo vo vietnamčine znamená „jesť“
  • Ide o príjemné rodinné bistro, ktoré sa nachádza na Rustaveliho ulici
  • Ich unikátny „ázijský langoš“ ochutnáš len tu 

Tím bistra sa v gastro priemysle pohyboval ešte pred otvorením prevádzky s vietnamskou kuchyňou. Pôvodne sa venovali importu a exportu s potravinami, ale i textilom a doplnkami.

Legendárna polievkáreň v Bratislave otvorila počas korony nové bistro, prepad tržieb je však obrovský

Pri importe potravín aj naďalej pretrvali. V Rači nájdeš ich obchod s výrobkami amerických značiek, ktoré sú však určené výlučne pre ázijský trh. V tomto shope častokrát nakupujú zvedavci, ktorí sú fanúšikmi skutočne netradičných potravín, ktoré bežne na Slovensku nezoženieš.

zdroj: Šimon Snopek/ ĂN ĂN
zdroj: Šimon Snopek/ ĂN ĂN

Napäť však k samotnému bistru ĂN ĂN. Na Slovensku sa ho rozhodol otvoriť Thang, ktorý začal pociťovať veľmi pozitívne vnímanie vietnamskej komunity nielen v Bratislave, ale aj po celej našej krajine.

„Prvotným impulzom na založenie bistra bol rastúci dopyt po vietnamskej kuchyni, ale už nie len takej tej ‚číny’. Slováci si čoraz viac pýtajú autentické jedlá,“ objasňuje Thang pre Startitup.

Toto bistro autenticitu naozaj ponúka, svedčí o tom aj fakt, že miestnym šéfkuchárom je pôvodne hotelový kuchár, a zároveň rodinný člen, ktorý kvôli ĂN ĂN docestoval z Vietnamu. Cieľ bol jasný, sprostredkovať Slovákom čo možno najtradičnejšie prevedenie už známych jedál.

zdroj: Šimon Snopek/ ĂN ĂN
zdroj: Šimon Snopek/ ĂN ĂN

V čom však tkvie unikátnosť tohto gastro podniku? Podľa Thanga možno v tomto prípade hovoriť najmä o klasických receptúrach, využívaní kvalitných surovín či kombinácii bistra s predajom potravín. Veľmi slušný je však aj pomer medzi kvalitou a cenou ponúkaných jedál.

Ceny jedál sa pohybujú okolo 6 eur za porciu. Ak sa tu chce človek výdatne „prejesť“, tak minie približne 15 eur.  Thang tiež konštatuje, že na Slovensku stále vníma to, že je tu nutné bojovať o zákazníka cenou a veľkosťou porcie.

Slováci stále jedlo hodnotia v pomere cena a veľkosť, možno i preto tu máme stále málo podnikov zážitkovej gastronómie.

Aj bratislavská gastro scéna sa podľa jeho názoru viac zameriava na uspokojenie potreby nasýtenia sa, než na zážitkovú kuchyňu. Ak by si mohol človek v ĂN ĂN objednať len jedno  jedlo, podľa Thanga by mal určite siahnuť na „klasiky“ ako bestseller Pho Bo, Bun Bo Nam Bo, Bun Xao Ga – opekané tenké ryžové rezance s kuracím mäsom či Krevetové Tomyum. Majiteľ bistra pritom pripomína fakt, že tradičná vietnamská kuchyňa je veľmi zdravá, nakoľko recepty obsahujú mnoho čerstvých surovín a korenín.

zdroj: Šimon Snopek/ ĂN ĂN
zdroj: Šimon Snopek/ ĂN ĂN

Thang tiež pripomína zaujímavý fakt, ktorý mnoho Slovákov prekvapuje a tým je, že obľúbené Pho sa konzumuje najmä na raňajky. Okrem dobre známych klasík tu však môžeš vyskúšať aj naozaj netypické variácie. Sem bez pochýb patrí pokrm s názvom QUẨY – akýsi vietnamský langoš.

Pandémia je výzvou

Podnikanie v čase korony je podľa Thanga náročné a pandémia naozaj negatívne zasiahla aj ich biznis. Museli sme sa najmä prispôsobiť take out nákupu a rozvozu, čo si vyžadovalo i prispôsobenie servírovania jedál do škatúľ tak, aby sa neznížila nijako ich kvalita pri prevoze. Toto bola najväčšia výzva, ak teda opomenieme všetky zmeny, ktoré sa udiali zo dňa na deň,“ konštatuje.

zdroj: Šimon Snopek/ ĂN ĂN
zdroj: Šimon Snopek/ ĂN ĂN

„Hejteri“ patria k biznisu na Slovensku

Okrem toho priznáva, že vysporiadať sa museli aj s neprajníkmi, no nevníma to tragicky. V každom biznise sa človek stretne s neprajníkmi, inak by to bolo všetko až príliš jednoduché. A povedzme si na rovinu, ktorý konkurent tomu druhému skutočne praje úspech, keď koryto je primalé,“ hovorí.

Za najlepší spôsob ako sa s nimi vyrovnať považuje tím bistra úctu, slušné správanie a ignorovanie akýchkoľvek pokusov o provokáciu. Momentálnym cieľom ĂN ĂN bistra je udržanie sa na trhu a predstavenie nových receptov. Do budúcna nie je tiež vylúčená expanzia do ďalších slovenských miest, no zatiaľ ide len o hudbu budúcnosti.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK