V tatranskom hoteli Lomnica sa dotkli hviezd. Aj tých michelinských

  • Hotel Lomnica sa 18. a 19. mája stal centrom gurmánskeho diania na celom Slovensku
  • Zavalila ho lavína chutí v podaní dvoch špičkových kuchárov, tí si pripravili kreatívnu reinterpretáciu tatranských kulinárskych tradícií
  • Hlavnými hviezdami večera boli šéfkuchár Tomáš Levý z reštaurácie Sissi a hosťujúci michelinský šéfkuchár Radek Kašpárek z pražskej reštaurácie Field
  • Aké tromfy vytiahli z rukávov svojich rondonov?
befunky-collage-15
Tomáš Turek
  • Hotel Lomnica sa 18. a 19. mája stal centrom gurmánskeho diania na celom Slovensku
  • Zavalila ho lavína chutí v podaní dvoch špičkových kuchárov, tí si pripravili kreatívnu reinterpretáciu tatranských kulinárskych tradícií
  • Hlavnými hviezdami večera boli šéfkuchár Tomáš Levý z reštaurácie Sissi a hosťujúci michelinský šéfkuchár Radek Kašpárek z pražskej reštaurácie Field
  • Aké tromfy vytiahli z rukávov svojich rondonov?

Veľkolepé chute vo veľkolepých priestoroch

Vysoké stropy, veľkorysé obloky, neuveriteľná dávka noblesy a čarovná atmosféra. To je reštaurácia Sissi v Hoteli Lomnica, tu si pre nás Tomáš s Radkom pripravili nezabudnuteľný gurmánsky zážitok. Po usadení k stolu na nás čakalo menu podpísané šéfkuchármi. Namiesto bližšieho opisu jedál na ňom boli uvedené iba hlavné suroviny. A tak fantázia začala pracovať a predstavovať si tie najúžasnejšie pokrmy, ktoré by z nich mohli vzniknúť. Hlavatka, kaleráb, cmar, medvedí cesnak či jahňa, gouda, hrozienka, arónia. Čo by ste z týchto surovín pripravili vy?

Keď nám začali pokrmy nosiť k stolu, skutočnosť predbehla aj naše najodvážnejšie predstavy. A ich chuť nás okamžite vystrelila do gastronomického vesmíru – až ku hviezdam: tým michelinským. Odvážne a zároveň pokorné, dokonalo harmonické a pritom nespútané, nové, no rokmi overené. Keď ste si mysleli, že máte za sebou vrchol večera, hneď prišiel ďalší. A za ním ďalší. A tak sa to opakovalo celý večer – menu gradovalo od začiatku do konca. Slabšie momenty? Tie tu nedostali ani milimeter priestoru.

Špičková gastronómia nemusí šokovať

Tomáš Levý s Radkom Kašpárkom dokázali, že špičková gastronómia nemusí šokovať. Neuveriteľným zážitkom bola napríklad kvaka, surovina, ktorú používali s obľubou naši starí rodičia. Šéfkuchári z nej v kombinácii s kozím tvarohom, kalerábom a koreneným maslom vytvorili jeden z vrcholov večera. Na prvý pohľad nenápadné suroviny, ktoré dvaja dirigenti v rondonoch rozovučali v dokonalú symfóniu.

Nezabudnuteľným zážitkom bola aj pena z husacej pečene podávaná v „škrupine z vajíčka“. Po ochutnaní vás odzbrojili výrazné tóny pečene, pri druhej lyžičke na vás vyskočil arašidový krém a vy ste mali pocit, že ste v nebi. Až kým sa k týmto dvom chutiam nepripojil ovocný a príjemné kyslý tón arónie. Ten ste tam vôbec nečakali, no úplne vás odrovnal. Už som jedol niečo lepšie, taká bola moja najčastejšia otázka večera. Špičková gastronómia nemusí šokovať, musí však vedieť prekvapiť. A v Lomnici nám z kuchyne posielali jedno príjemnejšie prekvapenie za druhým.

Detaily, ktoré robia zážitok nezabudnuteľným

Celým večerom nás sprevádzal špičkový obsluhujúci personál – vysvetľovali nám jednotlivé chody, boli pozorní, no hlavne z nich sršala ľudskosť. Zavtipkovali, konzultovali s kuchármi vhodnosť jedla pre moju tehotnú manželku a prispeli nezanedbateľným dielom k mozaike dokonalého večera. Ďalšou dôležitou postavou večera bol someliér, ktorý spároval vína s jednotlivými chodmi. Ak existuje dokonalá harmónia a dopĺňanie sa, nie je to jin a jang, ale práve jeho počin. Potešilo nás, že na dezertoch sa podieľal aj náš obľúbený šéfcukrár Matúš Reľovský.

Máte pocit, že preháňam? Je to možné, no presne tieto pocity som si odniesol z gurmánskeho večera s názvom „Field v Tatrách alebo Four – Hands dinner“. A práve o tom by takéto podujatia mali byť – aby ste si ich naplno užili a príjemné pocity a nezabudnuteľné chute vo vás doznievali ešte niekoľko dní. Hotelu Lomnica sa to hlavne vďaka Tomášovi s Radkom podarilo až tak, že príslovie „zlaté české ručičky“ dostalo úplne nový rozmer. A ozaj, práve Tomáš Levý na pozícii šéfkuchára reštaurácie Sissi nahradil Gaba Kocáka, príďte ochutnať jeho kuchyňu. Rozhodne sa máte na čo tešiť.

zdroj: kavickari.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá