Rýchlovky

Muskova Tesla išla v čase zrážky s hasičským autom na autopilota

Vodič automobilu značky Tesla, ktorý minulý rok zozadu vrazil do odstaveného hasičského auta, mal v čase zrážky zapnutý systém autopilota. Vozidlo pred ním však náhle zmenilo jazdný pruh a on nemal čas zareagovať. Vodič pritom vôbec nezaregistroval odstavené hasičské auto a nebrzdil, uviedol v utorok americký Národný úrad pre bezpečnosť dopravy (NTSB). Nebrzdila zjavne ani jeho Tesla Model S vyrobená v roku 2014. Informuje SITA.

Vallo: Podnety Bratislavčanov sa kryjú s našimi prioritami

Témy, ktoré Bratislavčania v prieskume označili za dôležité, sa podľa primátora Bratislavy Matúša Valla kryjú aj s prioritami vedenia mesta, keďže ich "prvé veľké prijaté opatrenia boli práve zonácia mestských lesov, posilňovanie a skvalitňovanie mestskej hromadnej dopravy (MHD) a prijatie parkovacej politiky". Uviedol to Vallo pre agentúru SITA a zdôraznil, že podľa neho medzi podstatné otázky, ktoré mesto rieši, patrí aj bezpečnosť či kvalita verejného priestoru.

Vyše polovica štátov v USA chystá protimonopolné prešetrovanie Googlu

Viac ako polovica ministrov spravodlivosti jednotlivých štátov USA chystá protimonopolné prešetrovanie praxe spoločnosti Google v oblasti internetovej reklamy, pričom vyšetrovanie sa má ohlásiť na budúci týždeň vo Washingtone. Pre televíziu CNN to potvrdili dva zdroje oboznámené s problematikou po tom, ako túto informáciu zverejnil denník Washington Post.

Bratislavčan musí na byt šetriť viac ako 12 rokov. Ak by z platu nič neminul

Viac ako 12 rokov by musel obyvateľ hlavného mesta s priemerným bratislavským príjmom celú svoju čistú mzdu odkladať bokom, aby si mohol kúpiť 3-izbový byt s veľkosťou 70 m2. Druhé miesto v rámci rebríčka najdlhšie pracujúcich na spomínaný byt vo svojom regióne obsadili Prešovčania, ktorí by museli odkladať jednu celú čistú priemernú mzdu takmer desať rokov. Trnavčania a obyvatelia Žiliny by pri svojej priemernej čistej mzde pracovali na rovnaký byt deväť rokov, Košičania osem a pol roka, Nitrania takmer osem, Bystričania a Trenčania viac ako sedem rokov.

Vyše polovica Bratislavčanov hodnotí primátora M. Valla pozitívne

Doterajšiu prácu primátora hlavného mesta SR Bratislavy Matúša Valla pozitívne hodnotí vyše polovica zo 601 oslovených Bratislavčanov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Median SK, ktorého zber dát sa uskutočnil v dňoch 22. až 30. augusta 2019 vo všetkých piatich bratislavských okresoch.

Grécko ukončilo kontrolu kapitálu z obdobia krízy

"Zrušenie kontroly kapitálu je nevyhnutnou podmienkou pre prilákanie investícií a pre ekonomický rast," napísal na Twitteri grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Kontrolu kapitálu Grécko zaviedlo v roku 2015 počas sporu medzi zahraničnými poskytovateľmi záchranných úverov a predošlou gréckou vládou. Grécke banky vtedy boli tri týždne zatvorené a na výber hotovosti sa uvalili prísne obmedzenia. Nakoniec však Atény podpísali dohodu o treťom balíčku núdzovej pomoci a obmedzenia na činnosť bánk sa neskôr postupne rušili. (sita)

Deficit štátneho rozpočtu v auguste vzrástol o ďalších vyše 200 miliónov eur

Schodok štátneho rozpočtu sa v auguste prehĺbil o 213 miliónov eur. Ku koncu ôsmeho mesiaca tak štátne úrady hospodárili s deficitom v objeme 1,639 miliárd eur, čo znamenalo medziročný nárast schodku takmer o 900 miliónov eur. Celkové príjmy štátneho rozpočtu pritom medziročne stúpli o 3,3 % na 9,26 miliárd eur a celkové výdavky rástli o 12,3 % na 10,899 miliárd eur. Na celý tento rok štátny rozpočet počíta s príjmami 15,498 miliárd eur, výdavkami 17,539 miliárd eur a schodok by tak mal dosiahnuť 2,041 miliárd eur.

Víťazom Slovak press photo sa stal fotograf denníka Sme za Noc s prezidentkou

Aj keď všetci víťazi Slovak press photo budú známi až začiatkom októbra, dnes sme spoznali držiteľa hlavnej ceny ôsmeho ročníka súťaže. Je ním fotograf denníka Sme Jozef Jakubčo za seriál fotografií prezidentky Zuzany Čaputovej z volebnej noci - Noc s prezidentkou. Na dnešnej tlačovej besede o tom informoval predseda poroty Slovak press photo slovensko-kanadský novinársky fotograf pôsobiaci v Agence France Presse (AFP) vo Viedni Joe Klamar. Podľa riaditeľky Slovak Press Photo Jany Garvoldtovej fotografi do súťaže prihlásili takmer také isté množstvo fotiek ako každý rok. Napríklad v minulom roku to bolo 2 672 snímok.

Neďaleko Popradu otvorili lesnú škôlku pre deti

Jej prioritou je umožniť deťom veľa pohybu a aktivít v prírode za každého počasia. „Práve prostredie lesa nám poskytuje veľa možností, ako aj pri bežnej vychádzke rozvíjať u detí trpezlivosť, vytrvalosť, vzájomnú spoluprácu. Deti budeme zapájať do bežných činností v škôlke, môžu pomáhať v kuchyni, starať sa o zeleninovú záhradku či kvety,“ vysvetlila jedna z pedagogičiek novootvorenej materskej školy Erika Kicová.

Americké a čínske sankčné clá v nedeľu vstúpili do platnosti.

Obchodná vojna medzi USA a Čínou sa v nedeľu opäť vystupňovala, keďže začali na obidvoch stranách platiť ohlásené sankčné clá. USA s účinnosťou od 1. septembra zaviedli 15-percentné clo na čínsky tovar v hodnote viac ako 100 miliárd USD (90,61 miliardy eur), na čo Čína zareagovala odvetnými clami v rozpätí 5 % až 10 % na americký dovoz v hodnote 75 miliárd USD.