Nápad, aký tu ešte nebol. Túto kaviareň vytvorili celú z kartónu

  • V Mumbai otvorili nezvyčajnú kaviareň
  • Celý jej interiér je vytvorený z kartónu
Unsplash/https://www.instagram.com/cardboardbombay/
  • V Mumbai otvorili nezvyčajnú kaviareň
  • Celý jej interiér je vytvorený z kartónu

Ľudia po celom svete sa postupne začínajú zapájať do debaty o ekológii. Pozadu rozhodne nie je ani India. V komplexe Bandra Kurl nachádzajúcom sa v meste Mumbai bola totiž nedávno otvorená kaviareň Cardboard, ktorej interiér je vytvorený výlučne z kartónu. O koncepte z dielne štúdia NUDES informoval ako prvý denník The Better India.

Nápad vytvoriť interiér výlučne zo 100% recyklovateľného a prírodne rozložiteľného materiálu napadlo architekta Nuru Karima. Podľa portálu designboom.com, kartón si pre svoj projekt vybral najmä pre jeho univerzálnosť a akustické schopnosti. Práca s týmto materiálom sa neskôr preukázala neustálou potrebou učiť sa, objavovať a byť trpezlivý. Po dlhých hodinách narezávania a ukladania do rozličných geometrických tvarov sa však práca rozhodne vyplatila a vyústila do dychberúceho výsledku.

„Kartón je 100% recyklovateľný a obnoviteľný materiál, ktorý až z 50% tvorí vzduch. Práve toto voľné miesto, tetúra a zvrásnenie boli použité na vytvorenie rôznych druhov nábytku a elementov. Je to taktiež veľmi trvácny, ľahký a izolujúci materiál,“ hovoria partneri kaviarne pre The Better India.

Je samozrejmé, že kartónový nábytok by sám o sebe veľa nevydržal a potrebuje teda menšiu pomoc na predĺženie trvácnosti. Designboom uvádza, že riešením malo byť povoskovanie povrchu v prípade stolov. Výsledkom by teda mala byť jednak vodeodolnosť povrchov, ale aj uľahčenie údržby. V každom prípade je však tento nápad jednoduchý a veľmi šetrný k prírode. Svojou originalitou a nápaditosťou spĺňa dôležiý cieľ iniciatívy o ekologicky uvedomelejší život – spôsobuje rozprúdenie debaty o dostupných možnostiach záchrany životného prostredia.

 

Zdroje: www.thebetterindia.com ; www.designboom.com 

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá