Tisíce Slovákov sa už pripravujú na lyžiarskú sezónu. Na vlek sa bez testu nedostaneš. Tu je všetko, čo by si mal vedieť

  • Najväčšie slovenské lyžiarske strediská v Jasnej  a vo Vysokých Tatrách sú pripravené zapojiť sa do bezplatného  antigénového testovania
  • Lyžiarska sezóna doslova klope na dvere bude však celkom iná, než na aké sme boli doposiaľ zvyknutí
bn
TASR/Henrich Mišovič, TMR
  • Najväčšie slovenské lyžiarske strediská v Jasnej  a vo Vysokých Tatrách sú pripravené zapojiť sa do bezplatného  antigénového testovania
  • Lyžiarska sezóna doslova klope na dvere bude však celkom iná, než na aké sme boli doposiaľ zvyknutí

Lyžiarske strediská prevádzkované spoločnosťou Tatry mountain resorts sa pripravujú na príchod zimy. Tento rok však musia veľkú pozornosť venovať nielen zasnežovaniu, ale aj novým preventívnym opatreniam. Po vyhlásení premiéra Igora Matoviča o uvažovanom komunitnom testovaní prichádzajú s návrhom vytvoriť pracoviská na bezplatné antigénové testovanie priamo v lyžiarskych rezortoch a turistických regiónoch.

„Už niekoľko mesiacov sa na začiatok zimy pripravujeme nielen po technickej stránke, ale aj po stránke preventívnych opatrení. Okrem inštalácie antibakteriálnych polepov, nových dezinfekčných zariadení či prípravy špeciálnych nástupných koridorov sme pripravení zapojiť sa aj do bezplatného antigénového testovania,”  informoval Dušan  Slavkovský, riaditeľ lyžiarskych stredísk vo Vysokých Tatrách. 

Lyžovačka na Slovensku nemusí byť stratená: Po vzore Rakúska by sme nemuseli lyžovať v rúšku

Zdôrazňuje však, že tento krok si vyžaduje úzku spoluprácu v regióne. Predsa len, turista využíva vždy viacero služieb v celom údolí ako sú napríklad lanovky, hotely, reštaurácie a mnohé iné služby.

Cieľ je jasný, poskytnúť pre návštevníkov lyžiarskych rezortov maximálnu úroveň bezpečnosti, inak sa ľahko môže stať, že zasiahnu epidemiológovia a lyžovačky jednoducho zrušia.

Chystáš sa túto sezónu na lyžovačku?

„Testovacie body by tak mali vzniknúť v regiónoch Liptov, vo Vysokých Tatrách i na Horehroní. V súčinnosti komunikujeme so štátom, samosprávami, aby sme vedeli vytvoriť takto systém pre bezpečnú lyžiarsku dovolenku,” uviedol Igor Mráz, riaditeľ lyžiarskeho strediska Jasná.  

Takéto testovacie body by sa mali prevádzkovať zrejme v každodennej prevádzke a slúžiť svojmu účelu vždy na obdobie, keď si to situácia bude vyžadovať, respektíve po dohode s hygienikmi. Podľa Mráza by sa tak podarilo dosiahnuť stav, aby sa v turistických regiónoch pohybovali len negatívne otestovaní ľudia.

Prevádzkovateľ horských stredísk a hotelovej siete zároveň pripomína, že zavedenie testovania a kontroly platných certifikátov by muselo fungovať i pre ubytovaných hostí v celom regióne. Podľa Igora Rattaja však treba myslieť aj na malé a stredné podniky, pre ktorých je zimná sezóna úplne kľúčová.

„Zároveň by sme mohli uvažovať aj o výnimke pre stravovanie ubytovaných turistov v interiéroch reštaurácií, hotelov či penziónov a nenútiť ich raňajkovať v snehu na terasách. Chceme týmto vyzvať premiéra na aktívnu diskusiu a hľadanie  riešenia pre turistické regióny a lyžiarske strediská. Lyžiarska sezóna začína o tri týždne, už začiatkom decembra a tisíce ľudí zamestnaných v cestovnom ruchu potrebujú poznať riešenie,“ dodal Igor Rattaj, predseda predstavenstva TMR. 

Zdroj: TMR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá