Od včera funguje naša planéta na ekologický dlh

  • Včera bol Earth Overshoot day deň, kedy sme vyčerpali prírodné zdroje, ktoré nám planéta poskytuje a ktoré dokáže v priebehu roka opäť obnoviť
  • Pre náš spôsob života by sme tak potrebovali namiesto 1 až 1,75 planéty Zem
planka
unsplash.com
  • Včera bol Earth Overshoot day deň, kedy sme vyčerpali prírodné zdroje, ktoré nám planéta poskytuje a ktoré dokáže v priebehu roka opäť obnoviť
  • Pre náš spôsob života by sme tak potrebovali namiesto 1 až 1,75 planéty Zem

Deň, kedy začíname žiť na ekologický dlh sa posúva – v roku 1970 pripadol na 29. december, v roku 2000 už na 23. september. Global Footprint Network, ktorý tento deň oznamuje, hovorí, že ak by sme sa chceli vrátiť k tomu, že nám pre život stačí 1 planéta a chceli by sme to zvládnuť do roku 2050, museli by sme každý rok ubrať 5 dní. 

 Už od 29. júla tak používame zdroje nad kapacitu Zeme, čo spôsobuje stratu biodiverzity, deforestáciu, eróziu pôdy, nedostatok pitnej vody a hromadenie CO2 v atmosfére. 

zdroj: unsplash.com

Global Footprint Network (Platforma globálnej ekologickej stopy) meria dopyt a ponuku prírodných zdrojov a ekologických služieb pre ľudstvo. Global Footprint Network k svojmu prieskumu využíva údaje OSN z tisícov oblastí ľudskej činnosti vrátane rybárčenia, lesníctva, dopravy a energetiky. 

Podľa inštitútu na začiatku 60. rokov ľudstvo využívalo len tri štvrtiny kapacity zdrojov Zeme a od 70. rokov v dôsledku ekonomického a populačného rastu začal dopyt prekračovať ponuku. Technologický a priemyselný rast tak priniesol svoju daň.

Aj keď sú ekosystémy v podstate veľmi odolné, ak sa dostanú za určitý „bod zlomu“, môžu sa zrútiť a prestať fungovať. Každou ďalšou aktivitou proti ekosystému a narušovaním prirodzenej rovnováhy sa dostávame bližšie a bližšie k tomuto bodu. Nik dnes nevie, kde presne sa tento bod zlomu nachádza. Preto je najmúdrejšou cestou len udržateľný spôsob života, každého z nás. 

Slovensko žije tento rok na ekologický dlh už od 22. mája, znamená to, že od tohto dátumu potrebujú Slováci pre svoj životný štýl ročne až 2,6 planéty.

Naše správanie je nezodpovedné voči našim deťom. Dlhodobo využívame zdroje skôr, ako ich príroda dokáže obnoviť, a tak škodíme sami sebe. Problémami Slovenska sú najmä intenzívne poľnohospodárstvo či zvyšovanie ťažby lesa,“ hovorí pre TASR riaditeľka WWF Slovensko Miroslava Plassmann s tým, že politici tejto problematike venujú stále malú pozornosť.

Európska únia žije tento rok na ekologický dlh už od 10. mája, Rusko od 26. apríla a USA už od 15. marca.

zdroj: overshootday.org, footprintnetwork.org

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá