Väzba je ako cestovanie v čase. V tom najhoršom zmysle, píše Lucia Jesenská

  • Sulík a Fico mali dnes doobeda stretnutie
  • Prinášame ti výber top kaviarní v Bratislave
  • Muž, ktorý dostal 16 rokov za marihuanu, prehovoril spoza mreží
Väzenie v Leopoldove
TASR/TASR/Lukáš Grinaj
  • Sulík a Fico mali dnes doobeda stretnutie
  • Prinášame ti výber top kaviarní v Bratislave
  • Muž, ktorý dostal 16 rokov za marihuanu, prehovoril spoza mreží

V dennom Newslettri Startitup sa dočítaš všetko dôležité z aktuálneho diania za posledných 24 hodín a všetko, čo by si nemal prehliadnuť.

Vybrali sme tri hlavné témy:

  • Sulík a Fico sa dnes doobeda stretli. „Nie je čas na hry,“ tvrdí šéf Smeru
  • Otestovali sme 11 špičkových kaviarní v Bratislave. Absolútny favorit ťa možno prekvapí
  • Muž, ktorý dostal 16 rokov za marihuanu, prehovoril spoza mreží: Nad samovraždou premýšľam denne

Stretnutie Sulíka a Fica

Deadline ultimáta o odchode Igora Matoviča z vlády, s ktorým prišla strana SaS na čele s Richardom Sulíkom, sa pomaly blíži. Aj napriek tomu si šéf strany stále plní svoje povinnosti.

Napríklad, dnes sa Sulík stretol s predsedom Smeru Robertom Ficom. Ani nemusíme pripomínať, že sa tak stalo v čase, keď sa OĽaNO obracia na SaS s výčitkami o tom, že svojím odchodom umožnia návrat mafie.

Nič veľkolepé za tým nehľadaj. Stretnutie malo podľa oboch politikov výhradne informačný charakter. Konalo sa však na žiadosť Smeru a Sulík sa Fica rozhodol prijať z jednoduchých dôvodov.

Téma energetiky bola v parlamente preberaná už niekoľkokrát a práve zo strany Roberta Fica som sa stretol s množstvom nepravdivých alebo prekrútených aj technických údajov,“ uviedol po stretnutí šéf SaS.

Sulík, Fico
zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Je presvedčený, že politickej debate môže prospieť aj takéto stretnutie. A to hlavne v prípade, že sa diskutuje o reálnych a existujúcich otázkach. Politici diskutovali o otázkach v energetike a nie je tajomstvom, že táto téma je viac než aktuálna.

Napokon, Fico poznamenal, že podporí tie návrhy Ministerstva hospodárstva SR, ktoré budú mať hlavu a pätu. Sú však aj témy, v ktorých sa nezhodli. Jednou z nich je získavanie potrebných zdrojov.

Predseda Smeru dnešné stretnutie uzavrel tak, že v tomto podáva ruku vláde. A to aj napriek tomu, že ich nemá rád. Viac sa dočítaš v našom článku.

Najlepšia kaviareň v Bratislave

Hlavné mesto Slovenska ponúka rozmanité gastronomické zážitky. Nech už máš chuť na čokoľvek, je viac než pravdepodobné, že to v Bratislave nájdeš.

Keďže Bratislava prekvitá nielen rozmanitou gastronómiou, ale aj rôznymi kaviarňami, je náročné vybrať ten najlepší podnik. My sme to však skúsili a navštívili ich za teba.

Niektoré prekvapili, no našli sa aj také, ktoré nás sklamali. Úloha bola jednoduchá – nájsť bratislavskú kaviareň, ktorá spĺňa všetky kritéria náročného kávičkára.

kaviaren volavka
zdroj: Startitup

Ak sa pýtaš, čo by vlastne v špičkovej kaviarni malo byť, nie je to iba o káve. Skvelú a najmä kvalitnú ponuku by mal dopĺňať aj poctivý personál a atmosféru, na ktorú tak skoro nezabudneš.

V našom rebríčku nájdeš ako ostrieľané kaviarne, tak aj nové prevádzky, ktoré do sveta kávy vstúpili len nedávno. Medzi nováčikov patrí napríklad kaviareň Emil, ktorá je takým skrytým klenotom Starého Mesta.

kaviareň emil
zdroj: Startitup

Za návštevu však stojí aj nenápadná kaviareň Soren, ktorá ti rozhodne má čo ponúknuť. Ak si však ku káve rád dáš niečo sladké, škoricové rolky v podniku Black. sú tou správnou voľbou.

Na vrchol nášho rebríčka sa dostala kaviareň, do ktorej vojdeš a pohltí ťa výnimočná atmosféra. Ak sa chceš dozvedieť, ktorý podnik u nás zabodoval najviac, prečítaj si náš článok.

Zlé podmienky vo väzbe

Len nedávno Startitup navštívil manželku muža, ktorý je za marihuanu a zbrane neprávoplatne odsúdený na 16 rokov väzenia a trest prepadnutia majetku.

Pohostinná žena nás aj s trinásťročnou dcérkou privítala na ich spoločnej farme, o ktorú sa dnes stará sama. Porozprávala nám nielen o tom, ako túto situáciu zvláda, ale aj pozadie celého prípadu.

Zhodou okolností, práve počas našej návštevy zavolal Miloslav Weizer svojej manželke z väzby, v ktorej je už dva roky. Opýtali sme sa ho, ako zvláda väzbu nielen psychicky a fyzicky, ale hlavne zdravotne.

Farma Weizerovcov
zdroj: SIU/Dominik Bízik

Pán Weizer sa totiž lieči na vysoký krvný tlak a chronickú obštrukciu pľúc. Práve pre tieto ťažkosti si na farme zasadil konope, ktoré ho neskôr stálo slobodu. Podľa jeho slov mu pomáhali CBD kvapky.

K tým sa však dnes nedostane, a to aj napriek tomu, že ich na Slovensku medzičasom zlegalizovali. Našej redaktorke do telefónu tvrdil, že jeho zdravotný stav sa vo väzbe radikálne zhoršil.

Ústav na výkon väzby v Leopoldove
zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Nie je však jediný. Pán Weizer nám čo-to prezradil aj o tom, ako to vyzerá za múrmi väznice. Podmienky sú tam podľa neho katastrofálne a väzňov trápia vysoké teploty, zlá strava a obmedzený pohyb.

Pochopiteľne, život v takýchto podmienkach vplýva aj na psychiku človeka. Akoby sa celý systém zasekol v časoch komunizmu a nevie sa pohnúť vpred. Je to ako cestovanie v čase, no nie v tom nostalgickom zmysle slova. Viac o tom, ako to vo väzení vyzerá, si prečítaš v našom článku.

Dnešné správy, ktoré by nemali ujsť tvojej pozornosti:

Odomknúť kamošovi / rodine

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá