NOVÁ ŠTÚDIA: Vedci odhalili súvislosť medzi konzumáciou mäsa a mnohými chorobami

  • Vedci sa v štúdii zamerali na súvislosť medzi konzumáciou mäsa a 25 bežnými nenádorovými ochoreniami
  • V rámci štúdie vedci sledovali takmer 475 000 dospelých
mäso
Unsplash/José Ignacio Pompé
  • Vedci sa v štúdii zamerali na súvislosť medzi konzumáciou mäsa a 25 bežnými nenádorovými ochoreniami
  • V rámci štúdie vedci sledovali takmer 475 000 dospelých

Nová štúdia odhalila ďalšie riziká, ktoré sú spojené s pravidelnou konzumáciou mäsa. Už predchádzajúce štúdie spájali konzumáciu červeného mäsa s niektorými chorobami, ako napríklad rakovina čriev. Nová štúdia vedcov z Oxfordskej univerzity publikovaná v časopise BMC Medicine podrobne skúmala vplyv konzumácie mäsa na zdravie človeka.

Slovensko spoznalo TOP 10 rastlinných produktov, ktoré sú potravinami budúcnosti. Zahlasovať za svojho favorita môžeš aj ty

Vedci sa vo výskume zamerali na súvislosť medzi konzumáciou mäsa a 25 bežnými nenádorovými ochoreniami, ako je cukrovka, srdcové choroby, poruchy kĺbov alebo zápal pľúc. Pravidelná konzumácia mäsa súvisí s vyšším rizikom deviatich chorôb.

„Dlho sme vedeli, že spotreba nespracovaného červeného mäsa, ale aj spracovaného mäsa bude pravdepodobne karcinogénna a tento výskum je prvý, ktorý v jednej štúdii hodnotí riziko 25 nenádorových ochorení v súvislosti s príjmom mäsa,“ uviedla doktorka Keren Papier vedúca štúdie pre Guardian.

Jedáci mäsa mali častejšie nezdravý životný štýl 

V rámci štúdie vedci sledovali takmer 475 000 dospelých ľudí z Veľkej Británie a skúmali ich zdravotné záznamy. Účastníci vyplnili najmenej tri prieskumy týkajúce sa ich stravovacích návykov a spotreby mäsa počas približne ôsmich rokov. Respondenti sa považovali za pravidelných jedákov mäsa iba vtedy, keď jedli mäso trikrát do týždňa alebo viac.

zdroj: Unsplash/Bimo Luki

Mäso najčastejšie konzumovali dôchodcovia, európski muži a ženy po menopauze. Tieto skupiny mali väčšiu pravdepodobnosť vyššieho indexu telesnej hmotnosti (BMI), fajčili, konzumovali alkohol a zároveň jedli menej ovocia, zeleniny, vlákniny, rýb a hydinového mäsa.

„Účastníci, ktorí uvádzali pravidelnú konzumáciu mäsa (trikrát alebo viackrát týždenne) mali nepriaznivejšie zdravotné správanie ako účastníci, ktorí konzumovali mäso nepravidelne,“ píše sa v štúdii.

Choroby srdca, cukrovka, ochorenia žlčníka 

Aj napriek prihliadnutiu na nezdravé návyky vedci zistili, že u ľudí, ktorí pravidelne konzumujú červené mäso existuje vyššie riziko ischemickej choroby srdca, divertikulárnych chorôb, pneumónie, polypov hrubého čreva a cukrovky.

Rovnako vyšší príjem hydinového mäsa bol spojený s vyšším rizikom gastroezofageálnej refluxnej choroby, gastritídy a duodenitídy, divertikulárnej choroby, ochorenia žlčníka a cukrovky.

„Bol by však potrebný ďalší výskum, ktorý by vyhodnotil, či rozdiely v riziku, ktoré sme pozorovali odrážajú kauzálnu súvislosť s konzumáciou mäsa. A ak áno, do akej miery je možné týmto chorobám predchádzať zníženou konzumáciou mäsa“, dodala doktorka Papier.

Autori štúdie zistili, že každý príjem sedemdesiatich gramov červeného a spracovaného mäsa denne bol spojený s 15-percentným vyšším rizikom ischemickej choroby srdca a 30-percentným vyšším rizikom cukrovky. Podobne zistili, že každých 30 gramov hydinového mäsa konzumovaných denne zvyšuje riziko vzniku gastroezofageálneho refluxu o 17% a cukrovky o 14%.

Riziká sa však líšili podľa BMI. „Zdá sa, že rozdiely v BMI naprieč kategóriami konzumácie mäsa tvoria podstatnú časť zvýšených rizík,“ píše sa v štúdii.

Pravidelné jedenie mäsa však znižovalo riziko anémie z nedostatku železa. Ľudia, ktorí nekonzumujú mäso by mali jesť napríklad šošovicu v kombinácii s prírodnými zdrojmi vitamínu C, ktorý podporuje vstrebávanie železa.

Zdroje: Guardian, BMC Medicine , Independent 

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech